Home Vesti Kako se današnja deca snalaze sa starijim gedžetima?

Kako se današnja deca snalaze sa starijim gedžetima?

by Admin

Današnja deca znaju za mobilne telefone, za mp3 plejere, za Sony Play Station, za Microsoft Xbox, Kinect itd. Ali da li bi se snašli sa tehnologijom koja je bila IN pre nekih 20 godina? Sa Komodor 64 računarima, sa starim konzolama, sa arkadnim igrama poput Metal Slug igre koje su se nalazile samo u igraonicama i gde smo ostavljali bogatstvo… Stvarno bih to želeo da vidim.

Međutim, danas mi se ta želja ispunila. Ali ono što sam video mi se nije svidelo. Jedna majka, koja ima sve stare uređaje u kući, ima i četiri deteta, gde najmlađi ima oko 5 godina, a najstarija ima 17 godina. Svi su oni znaju da funkcionšu sa nekim novim uređajima, ali ispade da nemaju pojma o uređajima koji su se ranije koristili.

MLAĐA ĆERKA

Ona voli da sluša muziku na svom mp3 plejeru i nosi ga kroz celu kuću. Međutim, kad je njena majka ispred nje stavila kasetofon i dala kasetu da upali, ona se jadna zbunila, kao da prvi put u životu vidi kasetofon. Ok, možda i vidi, ali sve je lepo iscrtano na dugmićima na vrhu tog kasetofona. Tek posle nekog vremena je uspela da ga upali.

STARIJA ĆERKA

Ok, sa ovim se možda ni ja ne bih snašao, jer je Komodor 64 bio nešto malo pre mog vremena. Starija ćerka ima svoj laptop i kad joj je majka rekla da se snađe na Komodor-u, ona nije uspela. To donekle mogu i da razumem, jer je, koliko ja znam (a možda i grešim), Komodor izašao iz upotrebe tamo negde oko 1990. godine, možda i ranije. Bolje nek se vrati ona za laptop, nije Komodor za nju.

OBA SINA, STARIJI I MLAĐI

E ovo mi nikako nije nije jasno. Ok, oni su navikli na igre na konzolama poput Wii konzole, Sony PS-a, PSP-a, ali mi nikako nije jasno kako ne mogu da se snađu na Atari 2600 konzoli. Jedan je prokomentarisao (onaj stariji) da ne zna kako da se snađe. Ako ne vidi jedno dugme, jedno jedino veliko narandžasto dugme pored palice i ne ume da prokljuvi za šta ono služi dok igra onu igru koja liči na Space Invaders, onda su ovi današnji klinci stvarno pukli.

Sećam se kad sam igrao Pang igru na konzoli u lokalnoj igraonici, 5 dinara je bila jedna igra, ja sam dolazio sa 100 . Ona je imala jednu palicu i tri dugmeta, tri velika crvena dugmeta. El mi verujete da bih odmah otišao i igrao tu igru i dalje, da mi je ta igraonica bliže (a ne znam ni dal radi) :).

Oni koji žive na Starom Košutnjaku, tu igraonicu znaju kao Bony igraonicu, gde sam detinjstvo, bukvalno, potrošio. Kako su to bila srećna vremena.

POGLEDAJTE VIDEO OVIH KLINACA KOJI SE, DO SADA, NISU SUSRETALI SA STARIJIM KONZOLAMA :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments