Home Vesti Isporuke Android smartphone uređaja dostići će 1 milijardu do 2013. godine

Isporuke Android smartphone uređaja dostići će 1 milijardu do 2013. godine

by Admin

Istraživanje koje je sprovela kompanija IHS iSuppli predviđa da će ukupna isporuka Android smartphone – a dostići 1 milijardu do 2013. godine, a do 2016. godine čak 3 milijarde. To ne treba da čudi, s obzirom da je potražnja za Android operativnim sistemom u konstantnom porastu od trenutka kada je pokrenut pre četiri godine.

Prema izveštaju pod nazivom IHS iSuppli Wireless Communications Smartphone Report, globalna isporuka Android uređaja porašće do 450 miliona do 2013. godine u poređenju sa 357 miliona tokom 2012. godine. Drugi po broju korisnika je iOS operativni sistem kompanije Apple, koji bi 1 milijardu trebalo da dostigne tek 2015. godine.

U pomenutom izveštaju se navodi da se uspeh Android – a i iOS – a uglavnom može pripisati njihovom naglasku na smislenom korisničkom doživljaju. Izveštaj dalje navodi da Apple pravi profit kontrolisanjem hardvera i softvera, dok se Google uglavnom oslanja na model zarade pomoću reklame. Pored toga, činjenica da je Google je ponudio ovaj operativni sistem kao open source platformu jeste još jedan preduslov koji je doveo do njegovog uspeha. Bilo kako bilo, Androidi su definitivno preuzeli svet smartphone uređaja.

Gost autor: Marina Petrović, IT Box

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments