Gubitak finansijskih podataka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Postoji mnogo stvari koje mogu da ugroze korisnike računara i njihove podatke. Najgore od ovih pretnji su one koje ugrožavaju bezbednost bitnih podataka ili, još gore, poverljivost istih. Od svih ličnih podataka koje čuvamo onlajn, najviše birnemo o finansijskim podacima: 60% korisnika iz Rusije, Amerike i Evrope, ispitanih u istraživanju koje je uradila agencija Harris Interactive u februaru i martu 2012. godine, reklo je da se najviše plaši zloupotrebe finansijskih podataka.

Odmah potom slede podaci o šiframa za onlajn usluge – 58%korisnika se plaši gubitka ili krađe ovih informacijama usled sajber kriminala. Zatim sledi strah od zloupotrebe ličnih mejlova i dokumenata, telefonskih imenika i različitih multimedijalnih fajlova. Uprkos ovim strahovima, veliki broj korisnika skladišti podatke na mobilnim uređajima koji su slabo zaštićeni. Skoro 15% ispitanika koristi svoje tablete za kupovinu kreditnom karticom preko interneta, koristi sisteme elektronskog plaćanja i slično; 12% ispitanika radi sve to preko mobilnog telefona. Otprilike trećina (31%) ispitanika „poverava” lične podatke na kućnom kompjuteru ili laptopu.

Šta korisnici rade kako bi zaštitili podatke? Prema rezultatima istraživanja agencije Harris Interactive, samo nešto manje od polovine ispitanika (46%) pravi kopiju podataka na svim svojim uređajima. Oko 30% korisnika štiti važne informacije šifrom dok 32% isto tako štiti dokumenta. Ipak, ove mere očigledno nisu dovoljne, ali ukoliko bivaju primenjivane uz visokokvalitetni antivirusni softver, mogu obezbediti pristojan nivo zaštite podataka. Najbolje rešenje je da koristite sigurnosni paket sa kompletnom zaštitom kao što je Kaspersky CRYSTAL. On se uspešno bori sa opasnostima koje danas prete internetom, obezbeđuje sredstva za backup podataka i sigurno skladištenje informacija pod šifrom. Sve to će pomoći da zaštitite važne podatke od zloupotrebe, krađe ili gubljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×