Home Vesti Na šta obratiti pažnju prilikom prodaje telefona i kupovine polovnog?

Na šta obratiti pažnju prilikom prodaje telefona i kupovine polovnog?

by Admin

Telefon vam je dotrajao, star ili nešto drugo i želite da kupite polovan telefon (ili promenite), ali da izgleda kao da je nov. Ili imate neki super telefon, dobili ste još jedan koji vam nije potreban, pa hoćete da ga prodate preko oglasa. Bilo kako bilo, sigurno ste se nekad zapitali – pa dobro, šta da uradim, gde da postavim oglas i kako to da uradim? Kako da znam da me kupac/prodavac neće zeznuti? Sve su to prava pitanja i pitanja na koja često nemate odgovor. Evo, ja ću vam reći par saveta vezana sa ovim načinom trgovine, kupovinom i prodajom telefona preko oglasa.

Najbolji sajt, bilo za kupovinu ili za prodaju telefona, jeste [sociallocker]Mobilni Svet. Oni su stvarno najveći sajt što se tiče tih stvari, a na svakih 10-15 sekundi se postavljaju novi oglasi. Tamo ćete sigurno naći telefon koji vam odgovara po ceni koja je pristojna.[/sociallocker]

Kako kupiti polovan telefon i na šta obratiti pažnju?

Kupovina na ulici

E, sad, želite da kupite neki dobar telefon, a nećete da platite punu cenu telefona. Ajde da kažemo da ste već našli telefon (npr. Galaxy S II), odgovaraju vam uslovi kupovine (tj odgovara vam ono što piše u tekstu oglasa i ono što vam je prodavac rekao preko poruka). E sad, kad se nađete sa njim, kako biti siguran da vas on neće zeznuti?

Kao prvo, ispitajte prodavca odakle mu telefon, na koji način ga je dobio (ako već nema garanciju). Svi moderni telefoni imaju GPS čip i vrlo brzo se mogu detektovati, pa bi vi, ukoliko je on ukrao i vama preprodao, možda ispali lopovi. Ako nema garanciju, pogledajte malo ponašanje te osobe. Ukoliko se stalno okreće, ukoliko je nervozan itd, predlažem vam da preskočite kupovinu i da sačekate povoljniju priliku. Međutim, ukoliko je normalna osoba na prvi pogled, nastavite sa kupovinom. Ako ima garanciju, još bolje, ali vam predlažem da odete sa tom osobom u najbližu radnju (ako je telefon, npr, uzet kod operatera) i proverite da li je ta garancija u redu, odnosno da li je važeća. Prave ljudi i falš garancije. Ali, bez obzira na to, imao – ne imao garanciju, ono što morate uraditi pre susreta sa tom osobom jeste da izdvojite parče papira, sastavite neku vrstu najosnovnijeg ugovora, neka vam ta osoba napiše svoje ime i prezime, broj lične karte (obavezno proverite da li se slaže), neka se potpiše, pa da budete i sa te strane sigurni. Takođe, napravite jednu verziju i za tu osobu i napišite potpuno iste podatke (ime i prezime, br lične karte, datum kupovine, predmet kupovine, a ukoliko je moguće i IMEI broj). Uvek je bolje imati sve crno na belo, da ne bi ta osoba, od koje kupujete telefon, mogla da vas optuži da ste mu ukrali uređaj.

Osim toga što vas neko može prevariti oko onoga što je napisano iznad, može vam dati i pogrešan telefon. Da bi ste se i sa te strane osigurali, pročitajte malo specifikacije telefona sa neta pre nego što odete da preuzmete novi telefon, pogledajte malo slike, snimke itd. Pročitajte najnovije informacije o tom modelu (verzija OS-a, da li postoje slični modeli) i isproveravajte sve na telefonu kad ga uzmete u ruke. Ako je Android telefon u pitanju, pogledajte da li ima Google Play radnju, YouTube, Google Maps, Gmail, Google+ itd. Ukoliko je iOS uređaj, pogledajte da li ima iTunes, App Store itd. Ako uzimate neki Android telefon, pogledajte da li ima korisnički interfejs koji odgovara tom uređaju. Npr, Samsung ima TouchWizz, HTC ima Sense, LG ima Optimus UI itd. Pogledajte na netu kako bi svaki od tih interfejsa trebalo da izgleda, da biste bili sigurni u sebe prilikom provere telefona. I, ukoliko je sve u redu i sve kako treba, završite kupovinu i počnite da se igrate sa novim telefonom.

Samo još jedna reč upozorenja – sve to radite na nekom od prometnih mesta (ako ste u BG-u, neki kafić u Knez Mihailovoj).

Kako prodati polovan telefon i na šta obratiti pažnju?

Prodaja telefona

Sada dolazimo do obrnute situacije od one opisane iznad. Ok, ako se menjate sa nekim (telefon za telefon), pročitajte deo teksta iznad i ovaj deo, ali ako prodajete telefon za keš, nastavite čitati.

Kao prvo, morate biti svesni da vaš telefon ne vredi onoliko koliko vredi nov, bez obzira na to da li je star dan, dva ili godinu dana. Jer, koliko god da ga procenite (i da je ta cena manja nego u prodavnicama), uvek će neko napisati manju cenu i slične uslove. Zbog toga odredite neku cenu koja vama odgovara i napišite tamo, a ne neku enormnu cenu, pa da vam se niko ne javi. Ukoliko vam se ne javljaju i posle toga, malo po malo spuštajte cenu dok ne krenu da se javljaju ljudi.

Međutim, ukoliko prodajete telefon koji ste koristili godinu dana (što znači, imate fejs nalog, mail, skype, puno poruka itd), kako biti siguran da kupac vašeg telefona neće moći zloupotrebiti vaše podatke? Već sam ovo pitanje dobio, tako da evo ga odgovor, isti onaj koji sam već dao: vratite telefon na fabrička podešavanja.

Prvo prebacite sve na memorijsku karticu, izvadite je iz telefona (postoji mogućnost da se, prilikom vraćanja na fabrička podešavanja, izbriše sve sa memorijske kartice), uverite se da u telefonu nije ostalo nešto što vam je bitno i samo vratite telefon na fabrička podešavanja (preko podešavanja). To važi za sve telefone: Symbian, Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry itd itd. Na taj način sve brišete iz telefona, svako podešavanje, svaki nalog, ma sve. I kupac telefona sigurno neće moći da uđe na vaš fejs i prčka po njemu.

Kao i kod prethodnog dela teksta, onog za kupovinu telefona, napravite neku vrstu osnovnog ugovora. Opet, čisto da bi bili sigurni, jer se stvarno ne zna na koga možete naleteti. Prodaja je uvek lakša od kupovine (jer ne postoji puno načina na koji vas kupac može prevariti), ali opet morate biti oprezni – da ne uzme telefon i otrči sa njim i da vam ne uvali falš novac (zajedno sa tom osobom do menjačnice, nemojte da vas mrzi, da ne bi bilo kuknjave zbog falš para).

Zaključak

Sve ovo iznad, što sam napisao, je moje lično mišljenje, odnosno kako bih ja postupio prilikom kupovine i prodaje telefona. Znam da sam ispao totalni pesimista u ovom tekstu, ali to su stvari kojih se morate čuvati i na koje morate obratiti pažnju. Većinom slučajeva ćete naići na neku normalnu osobu, ali se može desiti da naiđete na neku budalu. To se danas stvarno nikad ne zna.

Ako sam ja nešto izostavio, ili ako za nešto nisam u pravu, slobodno dodajte to (ili me ispravite) u komentarima, jer ovo nije tekst za mene, već za sve one koji žele da kupe ili prodaju telefon preko oglasa. To nikad nije lako i bilo bi super kad bi svako napisao neko svoje iskustvo. Ko zna, možda i ja pokupim par fora od vas :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments