Šta je Cloud Storage (skladištenje u oblaku)?

ONE Mobile stranica na Facebook-u je napisala vrlo zanimljiv i poučan tekst o skladištenju na oblaku. Pročitajte, ako ne znate šta je to u stvari Cloud i kako on funkcioniše.

Sa razvojem brzog interneta i potrebom za uvek dostupnim podacima, u poslednje 2 godine razvijen je “Cloud Storage“. Takozvani Cloud (oblak) storage (cuvanje/memorisanje) je zapravo mreža servera čiji su računari (serveri) posvećeni isključivo sigurnom čuvanju podataka na mreži (internetu). Podaci sa vašeg računara, mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja se upload-uju na Cloud, gde ostaju narednih 1-2 godine, u zavisnosti od ugovora.

Podaci koji se nalaze na Cloud-u ostaju dostupni 24/7, tako da u bilo koje vreme, sa bilo kog uređaja možete preuzeti željeni podatak, bez obzira na to gde se nalazite – samo je važno da imate korisničko ime i šifru. Podaci koji se nalaze na Cloud-u su zašticeni od krađe (encrypt-ovani su i čuvaju se na različitim lokacijama) i sigurniji su od čuvanja na računaru, jer u slučaju kvara na istom, većina podataka ostaje izgubljena, sto se ne dešava sa Cloud-om.

Prednosti ove tehnologije:

  • Vaši podaci su dostupni 24h dnevno do isteka ugovora
  • Podatke možete preuzeti na više uređaja istovremeno.
  • Vaši podaci su dostupni bez obzira na to kakav operativni sistem/uređaj koristite.
  • Sigurniji su na Cloud-u nego u vasem računaru/uređaju.

Mane:

  • Cloud servis nije besplatan
  • Neophodan pristup internetu.

 

 
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top