Kako jailbreak-ovati iOS 6

Jailbreak za iOS 6 je konačno stigao. Nažalost, zbog toga što nisam ovih dana bio preterano aktivan, nisam ni primetio ovu vest, ali evo, konačno sam video da je untethered evasi0n jailbreak konačno stigao.

Jailbreak vam omogućava potpuno otključavanje vašeg iOS uređaja, što znači da možete kastomizovati uređaj po vašim željama, besplatno instalirati inače plaćene aplikacije, zavirivanje u, inače nedostupan, file menager (nešto slično file manager-u), tj u foldere koji sačinjavaju sam iOS itd. Ali, morate biti pažljivi sa rukovanjem, jer se virus može lakše uvući u sam uređaj, možete slučajno obrisati važnu stavku unutar samog iOS-a što može izazvati nestabilnosti, smanjiti dužinu trajanja baterije itd.

Ali, ako znate šta radite i ako ste ranije sami jailbreak-ovali uređaj, mislim da ovo za vas ne predstavlja problem. Pa i ja sam već dosta puta do sada i update-ovao i jailbreak-ovao moj iOS uređaj, ali sam prvo gledao instrukcije na YouTube-u, pa čitao malo o tome i konačno jailbreak-ovao.

*NAPOMENA: Ovo radite na sopstvenu odgovornost, zato pažljivo pristupite ovome. Ukoliko se nešto loše desi, ja nisam kriv, ali morate znati da se uvek može desiti nešto nepredviđeno, ako ne znate kako se rukuje sa ovim softverom. Ja još nisam uradio jailbreak, ali ću snimiti jailbreak video i postaviti na YouTube uskoro. Ne znam kad, al uskoro. TAKOĐE, DOBRO PROČITAJTE KOJI UREĐAJI ISPUNJAVAJU USLOVE I KOJA JE PRIPREMA PRED SAM JAILBREAK. TO ĆE ODREĐIVATI USPEŠNOST JAILBREAK-A.

Za ovaj jailbreak, morate ispunjavati sledeće uslove:

 • Morate imati jedan od ovih uređaja: iPhone (5, 4S, 4, 3GS), iPad (4, 3, 2, mini), iPod Touch (4, 5)*.
 • Morate imati instaliran jedan od ovih verzija iOS-a: 6.0, 6.0.1, 6.0.2 ili 6.1 (najbolje je imati poslednju verziju, ali nije preko potrebno**)
 • Windows XP ili iznad, Mac OS X v 10.5 ili iznad, Linux (x86/x86_64)
 • USB kabal za sinhronizaciju

* Ako jailbreakujete stariji uređaj, sa A4 procesorom, a taj uređaj prethodno ima instaliran tethered jailbreak za iOS 6.1, nemojte da čitate dalje, možete instalirati untethered jailbreak preko Cydia aplikacije, tj instaliranjem “evasi0n 6.x Untether”.

**Ako niste update-ovali na najnoviju verziju iOS-a, najbolje bi bilo da to uradite preko računara (prikačite iOS uređaj na računar pa onda tek update preko iTunesa). Može i preko WiFi mreže, ali je tim, koji je sastavljao jailbreak, preporučio da se to uradi preko iTunes-a. Pojavljivali su se neki problemi kod ljudi koji su update-ovali preko WiFi mreže (OTA update). Ako ste baš vi jedan od tih ljudi, onda nastavite, ali oprezno. Sigurno će biti i stabilnija verzija untethered jailbreak-a, ali za sada je stabilna samo za one koji su uradili update preko iTunes-a.

PRIPREMA:

 • Sve aplikacije, koje ste instalirali na vaš uređaj, prebacite u iTunes, kao i slike. Vrlo je bitno bekapovati sve, jer uvek postoji mogućnost gubljenja podataka. Bolje biti siguran, nego posle se nervirati što ste imali jednu super sliku, a sad je nemate.
 • Ako niste uradili update na novu verziju iOS-a, uradite to preko iTunes-a.
 • Ako imate neke šifre na vašem uređaju, poisključujte ih sve, TO JE OBAVEZNO. Takođe, proverite USB port, tj da li gubi konekciju. Ako gubi, koristite neki drugi, a ako ni jedan ne valja, onda put pod noge, pa kod drugara ili drugarice. Isto tako, nemojte koristiti ni iTunes niti sam uređaj dok se jailbreakovanje ne završi
 • Kad završite update na novu verziju iOS-a, isključite vaš uređaj iz računara.

evasi0n jailbreak

JAILBREAK

Pre nego što nastavite dalje, moram vam reći sledeće – nekim korisnicima se desio veoma čudan problem: njihov iPhone i iPod Touch je izgubio aplikaciju za vreme, dok se ta aplikacija nekim korisnicima pojavila na iPad tabletu. Ako vam je ova aplikacija bitna, sami odlučite o nastavljanju sa jailbreak-ovanjem.

 1. Preuzmite evasi0n (Windows, Mac, Linux)
 2. Poisključujte sve na vašem računaru uređaju (foldere, programe, bilo šta što je upaljeno)
 3. Uključite evasi0n aplikaciju (Windows: desni klik na evasi0n.exe i izaberite “Run as administrator”. Ako se pojavi Access Control, kliknite na Yes. Mac: Ako idete preko OS X 10.8 i ne možete da otvorite aplikaciju na normalan način, probajte da kliknete control, pa levi klik, ili desni klik pa “Open”. Trebalo bi da upali)
 4. Tek sada uključite vaš iOS uređaj preko USB kabla. Prvo ga, naravno, update-ujte na novu verziju iOS-a, isključite totalno iz računara, pa onda kad odradite prva tri koraka, opet priključite na računar.
 5. Pojaviće se, na samoj aplikaciji, verzija uređaja koju koristite (npr iPhone 5, iPod Touch 4) i Jailbreak dugme će postati aktivno. Kad postane aktivno, kliknite na dugme.evasi0n jailbreak icon
 6. Videćete da se nešto puni (kao kod instaliranja neke igre ili programa). To je normalno i ne dirajte ništa, niti na računaru, niti na samom uređaju dok se to ne završi. Nakon završetka tog procesa, uređaj će se restartovati. Kad se upali, otključajte, nađite novu aplikaciju, pod nazivom Jailbreak (slika desno). Pipnite je jednom, ona će se otvoriti i odmah zatvoriti. Nakon toga će se iOS uređaj opet restartovati.
 7. Dok se iOS uređaj opet pali, ne dirajte ništa. Na nekim uređajima, tj na starijim uređajima, to paljenje će duže potrajati, a na novijim uređajima kraće. Pustite da se to završi, ne dirajte ništa. Nije ništa pošlo naopako(ako ste pažljivo pratili korake). Na aplikaciji na desktopu ćete videti šta se tačno instalira (npr Root Filesystem). Takođe, nekima se dešavalo da se iOS uređaj restartuje i po nekoliko puta. Znate da je Jailbreak završen, kada na evasi0n aplikaciji na desktop (ili laptop) računaru piše “Done!”, i kad se evasi0n logo pojavi prilikom ponovnog paljenja. Ovo je sve normalno, tako da se nemojte plašiti.
 8. Kad se uređaj poslednji put upali, potražite Cydia ikonu. Ako je tamo, onda je Jailbreak uspešno obavljen. Ali znajte da trajanje ovog procesa, u zavisnosti od brzine računara i modela telefona, može varirati.

To bi bilo to. Nije teško, zar ne? Mislim da nije, ali ću svejedno kad tad napraviti YouTube video gde ću pokazati kako se tačno radi ovaj Jailbreak. Ako su vam ove instrukcije pomogle, preporučite i drugima. Jailbreak je stvarno lak, dosta lakši od prethodnih verzija jailbreak-a, pa mislim da ne biste trebali imati problema.

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top