Samsung predstavio Exynos 5 octo, procesor sa 8 jezgara

8 jezgara. WOW. To je sve što ću reći. Samsung je sve šokirao kad je predstavio Samsung Exynos 5 octa procesor na njihovoj keynote prezentaciji. Sad su jednojezgarni procesori prošlost, dvojezgarni standard za mid-range uređaje, četvorojezgarni rezervisane sa high-end i flagship uređaje. Za šta će se koristiti osmojezgarni procesor?

Novi Samsung Exynos 5 octa procesori su stvoreni iz želje za povećanjem brzine i snage procesora, dok električna energija, koja je potrebana za normalno funkcionisanje tog procesora, mora biti, ali i jeste, smanjena na minimalac. Samsung je demonstrirao surovu snagu tog procesora tako što su radili tri operacije odjednom – pretraživali internet, gledali full HD film i igrali 3D igru (Need for Speed: Most Wanted). Odjednom. Mnogo je superlativa izgovoreno prilikom ove konferencije, ali nemojte misliti da oni nisu pravedno zasluženi.

Takođe, Samsung se nije skoncentrisao samo na brzinu, već se fokusirao i na grafiku, jer novi Exynos 5 okta procesori imaju dvostruko bolje performanse od bilo kojih procesora koji su trenutno na tržištu. Ta grafička snaga dolazi preko ARM big.LITTLE koncepta, odnosno miksa Cortex-A7 i Cortex-A15 procesora i njihovih jezgara, od kojih je Cortex-A7 zadužen za neke obične zadatke, dok je Cortex-A15 zadužen za one visoko zahtevne radnje. Ono što je još bolje jeste činjenica da je potrošnja energije smanjena za oko 70%, a veličina procesora iznosi 28nm. Samsung najavio planove za procesore veličine 20nm, 14nm pa i 10nm, tako da znamo šta da očekujemo :).

Ne moram da govorim koliko je ovo dobar procesor. Sam naziv octo, koja potiče od činjenice da je novi procesor sačinjen od 8 jezgara, vam govori o snazi tog procesora. Ali, sad sam zbunjen. Prvo je predstavljen NVIDIA Tegra 4, za koji sam mislio da je stvarno najbolji, nakon njega je Qualcomm predstavio Snapdragon 600 i 800 procesore, za koje sam mislio da su još bolji, sad je Samsung predstavio Exynos 5 octa procesore sa 8 jezgara. Koji je najbolji? Sad to nikako ne mogu znati. Svako ima neke svoje rezultate i tvrde da je njihov procesor najbolji. Međutim, jedino kako ćemo moći proveriti jeste preko benchmark aplikacije na mobilnim uređajima. Preostaje nam da čekamo vreme kad će svaki od ova 4 procesora sastavni deo nekog telefona, pa da ga testiramo i vidimo stvarno koji je najbolji.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top