Home Vesti Šta možemo očekivati od tehnologije u 2013. godini

Šta možemo očekivati od tehnologije u 2013. godini

by Admin

Ovde, na Tehnoloid sajtu, možete pročitati neke najnovije vesti o kompanijama, telefonima, tabletima, nekim zanimljivostima, novim tehnologijama, računarima itd. Međutim, pošto je početak nove godine, moram dati neko svoje viđenje ove godine (2013. godine), šta nas čeka, koje su moje želje, ali šta će se stvarno desiti u svetu tehnologije. Pa kad se završi i ova 2013. godina, da mogu pogledati unazad i videti za šta sam bio u pravu, a za šta nisam.

Tehnoloid je jedan sajt, odnosno tehnološki blog, koji ima ok reputaciju i posećenost, ali i koja svakog dana raste. Za to bih hteo vama da se zahvalim, svima onima koji čitaju ove moje rečenice, ali i koji su mi pomogli i savetima i komentarima. Zbog te “ok” reputacije, moje reči ne znače toliko mnogo, kao reči nekih jačih blogova, poput benchmark sajta, Domino magazina, pa i Srbodroid bloga, ali mogu reći da sam pokrenuo nekoliko rasprava :).

Međutim, neću više blebetati, već ću sad nabrojati top 6 stvari koje očekujem da će se desiti ove godine, ali ću napomenuti da li su one realne ili ne. Ne idu određenim redom, već kako mi padnu na pamet.

1. JEFTINIJI TELEFONI

Amazon je počeo neki trend koji su počeli da prate druge kompanije, poput Google-a, ali i Apple-a. To su tableti sa manjom veličinom ekrana. Sad možemo videti te manje tablete na sve strane i postaju sve popularniji. Ali, oni nisu privlačni jer su kompaktniji i manji (dobro, jesu jednim delom), ali su u žiži javnosti zato što su jeftiniji, a veoma snažni. Pa pobogu, Nexus 7 ima četvorojezgarni procesor, dok najjeftiniji telefon, kod nas, sa tim procesorom košta, ne ispod, 400 evra.

Sale tag #7

Zbog toga predviđam da će ove godine svaka kompanija se fokusirati na dobre telefone, koji će imati dosta nižu cenu. Naravno, neće izostati oni telefoni koji samo što ručak ne kuvaju, ali oni će biti uglavnom za elitu. Oni koji nemaju preveliki bužet koji mogu troškariti na telefone, će biti veoma zadovoljni jer će imati priliku da poseduju telefone sa tehnologijom koja postoji u tim najjačim telefonima, ali po znatno nižim cenama. Naravno, da bi se to ostvarilo, kompanije moraju se, kao prvo, odreći dela profita, a kao drugo, moraju hvatati krivine. To se može, uglavnom, postići sa nešto lošijim kućištem, ekranom niže rezolucije, slabijom kamerom, ali iskreno mi recite – da li biste odbili telefon sa 4 jezgra brzine 1,3GHz, veličinom ekrana 4,3-4,7 inča i rezolucijom do 540 x 960 piksela, 8GB interne memorije i kamerom rezolucije 5 megapiksela (ili možda 8) za oko 300 evra? Ja mislim da ne biste, jer ne bih ni ja.

LG je krenuo sa svojim Nexus 4 uređajem (300 dolara), Huawei nagoveštava da će njegov Huawei Ascend Mate biti jači od Galaxy Note II fableta, ali jeftiniji i dosta očekujem od drugih kineskih kompanija, poput ZTE, Xiaomi ili Oppo kompanije. Mogu reći da je velika verovatnoća da će se ovo zaista i desiti.

Verovatnoća: 85%

2. SMART UREĐAJI

Telefoni su, u poslednjih dve godine, postali toliko pametni, da više ni ne možemo zamisliti dan bez njih. Pa čak oni koji i ne koriste pun potencijal pametnih telefona, ne mogu bez njih. Ali šta ako bismo ubacili, lupam, Android, iOS ili čak Windows Phone ili Linux u neki drugi uređaj, poput kamere, televizora ili šporeta? Dobili bismo veoma pametne uređaje svuda oko nas.

Samsung_smart_fridge

CES počinje za koji dan i mislim da ćemo čak i tu videti nove pametne uređaje. I, iskreno, mislim da će to umnogo pomoći kvalitetu života. Ali da li će oni biti toliko popularni da budu u svakom domu ove godine? Sumnjam. Kao prvo, tu je cena. Svaka nova tehnologija je isprva veoma skupa. Setite se samo televizora – Samsung smart televizori su do pre godinu dana koštali minimum oko 1,500 evra, dok ih danas možete kupiti za 500 evra gde oćete. Kao i 3D televizore. Pametni uređaji su dobri zbog nekoliko stvari, navešću vam jednu i odmah ćete videti zašto je dobro imati pametni, npr, frižider: Dolazite kući, gladni, umorni, žedni, neispavani i kad dođete hoćete da popijete, npr, sok od jabuke :). Znate da ga ima, dođete kući, otvorite frižiter, kad ono nema (neko je već popio). Sigurno imate facu kao onaj meme lik: FUUUUUUUUUUUUUU. Ali, pomoću pametnog frižidera i aplikacije za mobilni, možete videti šta ima u frižideru i kupiti taj sok usput. Praktičnije, zar ne?

Opet, to je samo jedna od funkcija. Na frižiderima će se moći videti unutrašnja temperatura koja će se podešavati, datum, neke bitne poruke, ali i igrati Angry Birds (to ne smemo zaboraviti).

Verovatnoća: 70%

3. LIČNI ASISTENTI

Ovo je iskreno moja želja, tj da se lični asistent, koji razume Srpski jezik, nađe na svakom uređaju. Mnogo je praktičnije stinusti jedno dugme, da li na ekranu ili sa strane telefona, i reći mu da pošalje poruku ili navije alarm, da se ne bismo smarali i tražili tu aplikaciju po folderima.

1200-siri

Apple je započeo tu revoluciju sa Siri asistentom, Samsung je nastavio sa svojim S Voice sistemom, a Google je izdominirao sa Google Now servisom. Međutim, ni jedan od tih servisa nije toliko rasprostanjen kod nas, niti nas razume. Bilo bi super kad bih mogao kupiti Android uređaj (pošto je on jedini dostupan kod nas) i jednostavno mu reći da pošalje poruku Peri da ne mogu doći, jer sam umoran i legao sam da spavam i da se neću buditi narednih 2 sata. Šta mislite, koliko bi trebalo vremena da se ta poruka otkuca dok ležimo u krevetu umorni i ne znamo gde se nalazimo? Godine. Već postoje neki pokušaji da nas telefon razume, ali koliko sam mogao primetiti, ne razume 70% stvari. Jer kad hoću da kažem u poruci: Gledam tenis na TV-u, možete zamisliti šta izlazi.

Osim na mobilnim uređajima, ovo bi bio super dodatak i na računarima i laptopovima. Zamislite da se, umesto kucanja, može ispričati nešto, dok bi računar sam kucao. Ovo bi bila dobra opcija za studente, jer bi dosta brže završavali seminarske radove (znam iz iskustva).

Verovatnoća: 55%

4. BOLJE BATERIJE

Telefoni sa sve boljim ekranima, jačim hardverom i 4G LTE konekcijom se pojavljuju na tržištu, ali šta nam vredi sve to, kad baterija ne može izgurati ni jedan dan. To je već poznato dug vremenski period, ali se ništa ne preduzima povodom toga. Tako da mogu reći da je i ovo jedna pusta želja, koja će samo donekle, možda, biti ispunjena.

Postoje neki napredak što se tiče baterija, guraju više mAh u bateriju, optimizuju interfejs, ubacuju neke stvari koje mogu produžiti životni vek baterije, ali to ništa nije toliko drastično. Ja bih voleo sledeće – neki telefon koji ima vrhunske specifikacije (ekran veličine oko 5,5 inča, 1080p rezolucija, četvorojezgarni procesor, 4G LTE) i bateriju koja može izdržati 24 sata aktivnog korišćenja. To je po meni revolucija i poboljšanje baterije. Da mogu gledati 12 filmova na telefonu, gde svaki traje do 2 sata, bez držanja tog telefona na punjaču niti ga povremeno puniti.

iPhone-battery

Međutim, toga ne verujem da će biti u skorije vreme (barem ne ove godine). Zato ja svoj iPod, na kom mogu odgledati dva filma za 4 sata (dok se baterija ne isprazni), uvek držim uz sebe kad putujem. Pristao bih i na telefon koji ima stvarno low-end specifikacije za ovaj period, ali da ima bateriju koja je toliko jaka da može izdržati i najveće mučenje.

Verovatnoća: 40%

5. WINDOWS PHONE 8

E, ovo je moja lična želja. Mislim da će Windows Phone 8, kao i Microsoft, ove godine napraviti značajan udar na tržištu Ne znam za vas, ali ja imam veliku želju da se dočepam nekog Windows Phone 8 uređaja. Mogu, naravno, menjati svoje neke gedžete i dobiti HTC 8S, ali mi on neće ugasiti želju za Windows Phone 8 telefonom. Hoću jedan dobar Windows Phone 8 uređaj, vrhunski (Lumia 920 ili HTC 8X). Predviđam da će ovo biti godina gde će se i Nokia, ali i Microsoft dići iz mrtvih, Nokia po pitanju profita, a Microsoft po pitanju operativnog sistema.

Taj novi OS iz Microsofta nije bez mana. Gluposti, nije ni jedan OS bez mana. Međutim, po meni, jedina mana koju ima Windows Phone 8 uređaj jeste to što nema previše aplikacija u svojoj radnji. Po nekim novim procenama, njih ima negde do 150,000 aplikacija, ali šta vredi kad nema neke koje svakodnevno koristim na svom Android uređaju (b92, Google Maps, Blic), kao ni igre koje imam na iOS uređaju. Jeste taj OS, po meni, savršen, jednostavan, zanimljiv, i hardver je raznobojan, ali mi ne bi zadovoljio potrebe što se tiče aplikacija.

WP8-580-75

Ali je, po meni, u svakom drugom smislu super. Da se razumemo, kao uspeh ne mislim da će njihovi telefoni biti prodavaniji u većem broju od Android ili iOS uređaja, ali mislim da će im se prodaja povećati za oko 5 puta nego što je to ona sad. Sada trenutno, Windows Phone 8 zauzima oko 2,2% na tržištu (Android zauzima oko 50%), pa mislim da će do kraja 2013. godine Windows Phone 8 uređaji biti zastupljeni na oko 10 – 12% na tržištu. To nije nerealno, ali će se ove kompanije naraditi i imati veoma jaku konkurenciju.

Verovatnoća: 80%

6. ALL IN ONE RAČUNARI NA DODIR

Kod nas će biti pravi bum ovakvih računara. Prodaja laptopova opada, notebook računari su skoro i izumrli, dok su solidni ultrabook računaru (ali slabiji od standardnog laptopa) i dalje dosta skupi. Tu nastupaju all-in-one računari, koji su praktični, jeftiniji od ultrabook-ova, a snažniji, i imaju ekran na dodir, što će naterati da srce svakog tech geek-a poskoči od radosti. Međutim, oni su još u nekom začetku.

Nedavno sam imao priliku da vidim Samsung all-in-one računar koji košta oko 200,000 dinara, ali sa dosta lošim ekranom. Međutim, taj ekran je bio dovoljno veliki da, kad stanem ispred njega, izgleda kao tabla i to mi se mnogo dopalo. Što je još bolje, kad sam upalio paint, osećao sam se kao dete koje po prvi put crta po papiru, a sa upaljenim fotoshopom sam se osećao kao Tom Cruise u filmu Minority Report. I mogu vam reći da je to dobar osećaj. Ali 200,000 dinara? Ne, odmah sam rekao sebi da je to preskupo zadovoljstvo. Skoro sam, takođe, video i jedan HP računar koji košta skoro duplo manje, a nekako mi izgleda privlačnije. Takođe ima ekran na dodir koji je veoma fluidan i sa dobrim odazivom.

vizio-pc12q2-aio-CA2724-main-lg

Međutim, predviđam da će se ove godine naći dobri all-in-one računari sa Windows 8 OS-om, koji će imati odaziv ekrana i gustinu piksela kao i neki bolji tableti, po nekoj pristojnoj ceni. To najviše očekujem od Lenovo kompanije, ali su tu i već pomenuti HP, ASUS i Acer. Za ostale sumnjam da će napraviti pristojne AIO računare za neku normalnu cifru, ali će sigurno praviti vrhunske računare koji će biti dosta skupi, gde će ceo hardver biti smešten u monitoru. Među te kompanije ubrajam i Apple (koji već ima savršeni iMac, ali bez ekrana na dodir), Samsung i LG.

Verovatnoća: 95%

SUMIRANJE

Eto, to je neko moje viđenje svega toga. Ako vi imate neke želje ili neki predlog, slobodno napišite u komentarima. Mnogo bih voleo da čujem i vaše mišljenje i da zajedno diskutujemo o tome. Takođe, za nekoliko dana ću pisati o tome šta mi se nije svidelo u prošloj godini, pa obratite pažnju s vremena na vreme.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments