Home TestoviTelefoni i tableti Motorola ATRIX 2 recenzija

Motorola ATRIX 2 recenzija

by Admin

Danas pričam o jednom telefonu koji je, kad je predstavljen, imenovan kao “najsnažniji smartfon na svetu”. I u to vreme, kad je predstavljen Samsung Galaxy SII, je i bio. Dobro, ne baš najbolji, ali jedan od top 5 najsnažnijih smartfonova. Takođe, ono što je zanimljivo jeste da ovaj telefon nije bio preterano skup kad je predstavljen, a nije ni danas. Sa cenomd od 230 evra u Mobilnom Shop-u, dobijate veliku funkcionalnost za nisku cenu.

Motorola ATRIX 2 je jedan od telefona koji je, među prvima, dobio dvojezgarne procesore i kameru rezolucije 8 megapiksela. Međutim, kako ni jedan telefon nije bez mana, tako nije ni ovaj uređaj. Iako je on bio jedan od najjačih modela u vreme predstavljanja, sada se on može klasifikovati kao mid-range model. Ali, svejedno je ovaj uređaj veoma dobar i bićete više nego zadovoljni sa njim, ako uzmete u obzir cenu sa kojom dolazi.

DIZAJN

Kao i većina uređaja onog perioda, i Motorola ATRIX 2 je jedan od onih koji imaju plastično kućište. Međutim, iako je tako, on je veoma stabilan (plastika se ne uvija i ne pucketa) i lepo staje u ruku. Takođe, uređaj je bio jedan od onih sa većim ekranom, pa su se ljudi malo i bunili, ali je sada telefon sa ekranom veličine 4 inča pa naviše standard. Ono što mu pomaže da bude stabilan u ruci jesu i njegove zaobljene ivice.

Motorola-ATRIX-2-Review-Comparison-jpg

Ekran na ovom uređaju je veoma zanimljiv. Motorola ATRIX 2 je jedan od prvih uređaja koji je imao qHD rezoluciju, odnosno rezoluciju od 960 x 540 piksela na ekranu veličine 4,3 inča. Kao poređenje, jedan od najboljih modela prošle godine, Samsung Galaxy SII, je imao rezoluciju od 480 x 800 piksela na ekranu iste velčine. LCD ekran veoma dobro reprodukuje boje, koje su žive i oštre. Nije toliko svetao kao, npr, Super AMOLED ekrani, ali je dovoljno dobar da tekst bude čitljiv i na direktnom suncu. Pikselizacija na ovom ekranu je veoma mala i primeti se kada je tekst veoma mali (na tek učitanim internet stranicama). Na prednjoj strani telefona se nalaze i standardna 4 Gingerbred kapacitivna dugmeta i prednja kamera.

Motorola-ATRIX-2-Review-Design-12-jpg

Motorola-ATRIX-2-Review-Design-17.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Design-18-jpg

Na zadnjoj strani, kao što sam već spomenuo, se nalazi kamera rezolucije 8 megapiksela sa LED blicom i zvučnik. Kamera ima kastomizovan interfejs koji je već viđen kod nekih modela Motorola telefona. Koliko sam mogao videti, dosta je lako doći do ikonica koje kontrolišu mod slikanja i različite efekte slike, što mi se posebno sviđa. Kamera kao kamera je veoma dobra. Zbog toga što tehnologija sočiva nije toliko napredovala prošle godine kao ove, slike izgledaju malo iznad proseka (ne savršeno) i pored kamere od 8 megapiksela. Takođe, kao što je to slučaj sa svim kamerama na telefonima iz 2011. godine, fotografije napravljene na suncu stvarno dobro izgledaju, ali su fotografije u zatvorenim prostorima dosta lošijeg kvaliteta. Digitalna buka se dosta primeti, dok je fokusiranje kamere dosta sporo i neprecizno. LED blic pomaže, ali jednostavno nije to to. Takođe, kamera može snimati u 1080p rezoluciju sa 29 frejmova po sekundi (fps). Sve izgleda veoma glatko i nema mesta za seckanje i prekidanje. Moram napomenuti da je, kod snimanja, zvuk veoma čist.

Motorola-ATRIX-2-Review-Design-20.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Design-21-jpg

 

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-33-jpg

Motorola-ATRIX-2-Review-Samples-02-jpg

 

Motorola-ATRIX-2-Review-Samples-12-jpg

Sad da pređemo sa opisom uređaja sa strana. Na gornjoj strani se nalazi dugme za uključivanje i zaključavanje, sa leve strane se nalazi HDMI i microUSB portovi, sa desne strane se nalazi dugme za kameru i dva dugmeta za regulisanje zvuka, dok se sa donje strane nalazi jedno veliko ništa :D.

Motorola-ATRIX-2-Review-Design-08.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Design-09-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Design-10.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Design-11-jpg

SOFTVER

E ovde imamo nešto malo više da pričamo. Zbog jakog hardvera, ali i zbog Gingerbread OS-a, uređaj prosto leti i nikakvog zastoja nema. Motorola je toliko kastomizovala interfejs ovog telefona sa 3D efektima da, ako bi imao iole slabiji hardver, uređaj bi bio bukvalno neupotrebljiv. Pošto to nije slučaj, veoma je dobro iskustvo raditi sa ovim telefonom. Motorola je, preko Android 2.3 Gingerbread OS-a, ubacila svoj korisnički interfejs nazvan Motoblur. Motoblur je tipičan Android korisnički interfejs ove kompanije koji uključuje celokupnu preradu vizuelnih aspekata Android Gingerbread OS-a. Nova verzija ovog UI donosi, kao što sam spomenuo, 3D efekte i tranzicije koje su veoma prijatne za oko.

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-06.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-09-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-01-jpg

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-02.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-03-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-05-jpg

Aplikacije koje čine jezgro Android platforme su ostale nepromenjene, pa ćete naći da je aplikacija za kalendar, kalkulator i alarm skoro ista kao i kod ostalih Android uređaja. Međutim, ono što mi se sviđa jeste tastatura.  Motorola je preradila tastaturu koja sada ima mnogo lepši interfejs, ali su i slova prostranija nego inače.

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-21.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-23-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-51-jpg

Muzički plejer je takođe različit i sada on ima nešto lepši, ali i funkcionalniji, interfejs, nego što je to slučaj kod različitih modela. Menjanje između albuma i pesama je slično kao i kod iOS-a, odnosno kad okrenete telefon u landscape mod, pojavljuju se diskovi koje možete skrolovati levo – desno. Takođe, ono što mi se posebno sviđa jeste tekst (ukoliko je on sadržan u okviru pesme) pesme koji se pojavljuje ispod diska kad pustite pesmu. Pogledajte sliku i videćete na šta mislim. Video plejer je dovoljno dobar da podrži 1080p video playback bilo kog filma ili snimka.

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-54-jpg

 

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-55.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-56-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-57-jpg

Aplikacije, koje su specifično vezane za ovaj telefon, su veoma korisne. Za poslovno orijentisane korisnike, tu je QuickOffice i ZumoCast (za deljenje fajlova). Takođe, ovaj telefon dolazi sa preinstaliranim aplikacijama kao što su Code Scaner, Lets Golf 2 i Qik Lite.

Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-78.jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-65-jpg Motorola-ATRIX-2-Review-Interface-77-jpg

HARDVER

Već sam pominjao da ovaj uređaj ima dosta jak hardver. Šta se podrazumeva pod jak? Pa snažan za period kada je predstavljen. Po današnjim standardima, kao i većina uređaja iz tog perioda, ATRIX 2 se može klasifikovati kao prosečan uređaj. Ali sa dvojezgarnim Cortex-A9 procesorom radnog takta 1,2GHz, on nije toliko zastareo. I dalje ćete moći sa njim dosta toga uraditi, a da sam uređaj ne zastajkuje pri radu.

Ono što pomaže u tom segmentu je i 1GB RAM memorije, što je, opet ponavljam (znam smorio sam, ali morate znati) za današnje standarde prosečno, ali za standarde vremena kad je predstavljen najbolje moguće. Takođe, sa uređajem dolazi i PowerVR SGX540 GPU, koji pomaže savršenoj fluidnosti 3D animacija, o kojima sam već pričao. Ono gde uređaj nikako ne manjka jeste interna memorija koja iznosi 8GB. Takođe, tu memoriju dalje možete proširiti sa microSD karticom do 32GB.

Broj konekcija je veliki, ali nekako nije to to. Možete se povezati na internet preko Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, sa drugim telefonima preko Bluetooth-a i sa računarom preko microUSB 2.0 porta. Međutim, manjak NFC čipa (koji predstavlja budućnost deljenja multimedijalnih sadržaja) se primeti.

Baterija je, sa kapacitetom od 1,785mAh, nešto slabija, ali će izdržati oko dan osrednjeg korišćenja.

Motorola-ATRIX-2-Review-Design-22-jpg

MOJI UTISCI

Telefon je u svakom slučaju dobar. Jeste da je malo nezgrapan na pogled, da je prošlogodišnji uređaj, ali uzmite njega i uporedite performanse sa bilo kojim današnjim uređajem. Videćete da ili ne zaostaje, ili je bolji od većine današnjih “mid-range” modela.

Ubacivanje ICS-a u ovaj uređaj ga je ubrzalo, ali sam razočaran činjenicom da neće dobiti update na Android 4.1 Jelly Bean. Sigurno bi mogao da podrži taj OS, ali dobro, ovako Motorola hoće da vas natera na kupovinu savremenijih modela.

Zamerki nemam, stvarno. Telefon je brz, fluidan, zanimljiv i, ono što je najbitnije, jeftin. Kao što sam iznad spomenuo, ali ću spomenuti i ovde (da ne biste skrolovali sve do vrha ovog teksta), telefon po vrlo povoljnoj ceni možete kupiti u Mobilnom Shop-u, za samo 230 evra.

Ukoliko hoćete pouzdan telefon sa niskom cenom, znate šta da tražite i kome da se obratite.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments