Home Vesti Softveri doneli više prihoda Srbiji od prodaje malina

Softveri doneli više prihoda Srbiji od prodaje malina

by Admin

Koliko je u stvari softver bitan za jednu zemlju? Koliko bi neka zemlja mogla praviti softvera, ali i živeti od njega? Već znamo da Amerika, odnosno SAD, zarađuje velike svote novca tim putem, ali šta je sa nama? Da li bi smo mi mogli da, osim da koristimo, izvozimo softver? Ministar za telekomunikacije, Rasim Ljajić, je juče rekao da je izvoz softvera šansa naše privrede da živne malo i tu šansu Srbija mora da iskoristi.

Rasim Ljajić je izjavio sledeće: “Ove godine izvezli smo softvera za 240 miliona evra. Sav izvoz omogućen je radom 6.500 ljudi koji rade u IT sektoru“. 

Kao jedna od kompanija koja je na tom polju uradila dosta jeste i naša kompanija SM, koja je napravila pomak što se tiče poslovno informacionih sistema, odnosno ERP rešenja. Njihov softver omogućuje povezivanje svih aspekata poslovanja u jednu celinu, odnosno lakše poslovanje uz veliko skraćenje trajanja poslovnih procesa.

Rasim Ljajić je istakao da, ako želimo da se brže razvijamo, moramo ulagati više od 400 miliona evra, što je trenutna cifra ulaganja u IT sektor. Kad bismo izračunali cifru u evrima po glavi stanovnika za totalno ulaganje novca u razvoj softvera, došli bismo do cifre od 60 evra, što je vrlo malo. Sa tom cifrom stojimo nešto bolje nego u regionu, ali zaostajemo za, npr Hrvatskom, koja izdvaja oko 200 evra po glavi stanovnika u IT sektor, odnosno u razvoj softvera.

Razvoj softvera može ići u nekoliko pravaca, od kojih je najprimamljiviji razvoj moblinog softvera, odnosno aplikacija za mobilne uređaje. Takođe, osim razvoja mobilnog softvera, važan je i poslovni softver, koji je glavni softver kod svih banaka, ali i kod većine preduzeća. Iako je manje profitabilno, ali i manje uzbudljivo, praviti poslovni softver, odnosno softver koji će voditi računa o finansijama, dokumentima i bitnim fajlovima, takvi softveri su trenutno najpotrebniji. Banke, kao glavni korisnici, moraju imati veoma pouzdan softver da bi sprečili nedozvoljeno upadanje u bazu podataka i da bi sprečili napade hakera, kojih, trenutno, ima sve više i koji sigurno nemaju dobre namere.

Takođe, jedna od bitnih stavki softvera su i oglasi (koji se uglavnom nalaze na mobilnim aplikacijama). Razvoj mobilnih aplikacija sa opcijom prikazivanja oglasa omogućava velikom broju korisnika da videte neke nove informacije o kompanijama koje su nove na tržištu i imaju mnogo toga da ponude. Takođe, razvojem mobilnih aplikacija, koje su deo poslovnih softvera može se doprineti približavanje i integrisanje tih softvera, ne samo na računare koje koristite na poslu, već i na mobilnim uređajima gde možete videti najbitnije informacije o vašem poslovanju gde god se nalazite.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments