Home TestoviTelefoni i tableti Samsung Galaxy Nexus recenzija

Samsung Galaxy Nexus recenzija

by SovaDmen

Nexus uređaji su se ustalili u svetu Android telefona kao najbolji na tržištu. Prvo nam je došao HTC-ov Nexus One uređaj, pa Samsung-ov, a nakon Nexus S modela, došao je i Galaxy Nexus na red. Samsung Galaxy Nexus telefon je bio jedan od najboljih, najlepših i najjeftinijih modela u rangu flagship uređaja. Preuzimajući neke od karakteristika dizajna Nexus S modela, Galaxy Nexus je, po dizajnu, veoma slično izgleda tom modelu, što je samo kompliment. Izgubio se trackpad na donjem delu uređaja, a kapacitivna dugmad su zamenjena za virtuelna.

Ovaj uređaj je stvoren, ali i predstavljen, kao kralj svih Android uređaja. Izdvaja se iz mora drugih Android uređaja zbog jedinstvenog dizajna, ekrana velike rezolucije (najveća rezolucija ekrana u vreme kad je predstavljen), ali i veoma dobrih specifikacija. Nexus linija, uopšte, je napravljena kao putokaz ostalim proizvođačima, odnosno “kalup”, za pravljenje novih modela telefona koji mogu da podrže, tada, novu verziju Android platforme – Ice Cream Sandwich.

Međutim, da li Nexus može da se takmiči sa konkurencijom? Za detalje o ovom telefonu Samsung kompanije nastavite čitati, jer ćemo detaljno opisati svaki aspekt tog uređaja – po čemu je jedinstven, koje su prednosti, ali koje su i mane. Takođe, zbog toga što je Samsung Galaxy Nexus prošlogodišnji model, njemu je cena dosta niža, ali na kraju teksta ću reći gde možete naći ovaj model po najpovoljnijoj ceni.

DIZAJN

Kao što sam spomenuo, dizajn ovog uređaja je predivan. Galaxy Nexus je jedan od uređaja koji ima najlepši dizajn među Android telefona u poslednje dve godine. Takođe, slabo zakrivljeno staklo dodaje na lepoti ovog uređaja. Međutim mana ovog uređaja, kao na svim Samsung uređajima, jeste to što je kućište napravljeno od plastike. Ok, zbog toga je uređaj lakši, ali i, kad ga držite u ruci, nemate taj osećaj kao da držite extremno dobar uređaj. To je, u neku ruku, najveće razočarenje na ovom uređaju, ali, iskreno rečeno, snaga i karakteristike ovog uređaja daleko prevazilaze tu manu.

HD Super AMOLED displej na prednjoj strani uređaja, kao što sam već spomenuo, ima zaobljen displej i veoma veliku rezoluciju, tj imao je za ono doba kad je predstavljen. Ta rezolucija iznosi 720 x 1,280 piksela, zbog čega je ovaj uređaj među prvima dobio epitet uređaja sa HD rezolucijom. Takođe, ako uzmemu u obzir veličin ekrana od 4,65 inča i HD rezoluciju, dolazimo do zaključka da je gustina piksela čak 316ppi, što je nešto malo niže od gustine piksela na iPhone 4/4S uređaju. Zbog toga je tekst veoma čitljiv i veliko je zadovoljstvo čitato tekstove Tehnoloid bloga na njemu :). Takođe, na prednjoj strani se nalazi senzor za blizinu, prednja kamera i tri virtuelna (ne kapacitivna) dugmeta na ekranu.

 

Zadnji deo ovog uređaja je predivan zbog teksture zadnjeg poklopca. Na pozadini telefona se nalazi kamera rezolucije 5 megapiksela i LED blic. Takođe, ispod kamere se nalazi logo Google kompanije, a na samom dnu se nalazi i logo proizvođača, odnosno Samsung kompanije. Kamera je još jedno od razočarenja. Svi korisnici ovog uređaja se slažu da je Samsung mogao ubaciti kameru rezolucije 8 megapiksela, jer se u Galaxy SII modelu, koji je predstavljen pre ovog telefona, nalazi takva kamera. Interfejs kamere je veoma jednostavan i ni nalik onom kao u prethodnim verzijama Androida. Sve se nalazi na dohvat prsta. Međutim, iako kamera ima rezoluciju od samo 5 megapiksela, ona i dalje može da beleži zanimljive fotografije. Boje na tim fotografijama su realne, oštre (koliko je to moguće) i sa dosta detalja. Na samom telefonu postoji i opcija za macro fotografije koja snima fotografije sa baš dosta detalja. Pogledajte slike ispod.

 

 

Slike napravljene unutar prostorija, koje imaju dosta manje svetlosti, su podnošljive. Detalji su slabije izraženi, vidi se digitalni šum, ali su slike podnošljive. Snimak sa ove kamere se odvija u 1080p rezoluciji, što je za svaku pohvalu.

Sa desne strane se nalazi dugme za uključivanje i zaključavanje, kao i tri žute tačkice koje, koliko ja znam, ni za šta ne služe. Trebalo je da služe za spajanje sa nekom stanicom, ali takve stanice nije bilo ni na vidiku. Sa donje strane se nalazi ulaz za slušalice veličine 3,5mm i microUSB prot za punjenje i prebacivanje multimedijalnog sadržaja. Sa leve strane se nalaze dva dugmeta za regulisanje zvuka. Sva dugmad su lepo pozicionirana i laka za pritiskanje.

 

 

SOFTVER

Kad je uređaj predstavljen, predstavljena je i nova verzija Android platforme, nazvana Ice Cream Sandwich. Da sam pisao ovaj tekst pre više od godinu dana, možda biste videli dosta dugačak tekst o ICS-u. Međutim, od tog datuma, predstavljene su i novije verzija Android OS-a, Android Jelly Bean 4.1 i 4.2 OS. Takođe, danas dosta veliki broj ljudi i poseduje ICS na svom uređaju, pa bi bilo suludo govoriti nešto preterano o njemu, jer je većina vas i upoznata sa ICS-om. Ok, navešću nekoliko razlika između ICS-a i Gingerbread-a i to je to. Videćete slike stock Android Ice Cream Sandwich platforme i neke zanimljive karakteristike.

Prvo i osnovno, Google je totalno redizajnirao Android platformu. Generalna ideja je ostala ista, ali se dizajn ikonica, dizajn widget-a, meni, kao i deo za notifikacije veoma promeno. Međutim, ICS je doneo sa sobom jednu veoma zanimljivu karakteristiku, što su Android korisnici uvek priželjkivali. Ta karakteristika je bolji multitasking. Sa novom verzijom Android platforme vam više ne treba zasebna aplikacija za zatvaranje otvorenih aplikacija, već jednostavno pritiskom virtuelnog dugmeta za multitasking (ili dugim držanjem home dugmeta) prikažete otvorene aplikacije i prevlačenjem prsta sa jedne na drugu stranu ekrana ih jednostavno ugasite.

      

      

Takođe, veliku pažnju su privukli i tri virtuelna dugmeta. Do uvođenja ICS verzija Android OS-a, akcenat je bio na kapacitivnim dugmadima, a pre njih na hardverskim. Nakon uvođenja, videli smo veliki broj proizvođača koji takođe odbacuju kapacitivnu dugmad i menjaju ih za virtuelnu.

Nova karakteristika, takođe, je i mogućnost pravljenja foldera na jednostavan način – prevlačenjem jedne ikonice iznad druge.

Moram spomenuti da je i pretraživač dobio totalni redizajn. Novi dizajn je u svakom pogledu bolji i brži, da ne spominjem lepši, od pretraživača na ranijim verzijama Android platforme.

      

HARDVER

Da bi, prvobitno, ICS radio kako treba, telefon je morao imati jak hardver. Međutim, Google je pazio da hardver bude dovoljan i za nekoliko narednih verzija Android platforme, u čemu je i uspeo. Zbog tog hardvera, Galaxy Nexus veoma lako može podržavati i najnoviju verziju Android OS-a 4.2 Jelly Bean, a najverovatnije će moći podržavati i narednu verziju, koja bi trebalo da se zove Key Lime Pie.

E, sad, od čega je sačinjen ovaj uređaj? Srce ovog uređaja je sačinjeno od dvojezgarnog Cortex-A9 procesora radnog takta 1,2GHz. Kad je predstavljen, ovaj procesor, kao i ova brzina procesora, je bio najbolji na tržištu. Međutim, kad uparite ovaj procesor sa PowerVR SGX540 grafičkim procesorom, uređaj bukvalno leti od brzine. Da bi se izvukao maksimum iz ovog uređaja, dodato mu je i 1GB RAM memorije. Dobro, ove specifikacije nisu baš trenutno najbolje na tržištu, ali pomoću njih, iskustvo rada na uređaju je savršeno – sve teče veoma glatko i nema nikakvog zastoja.

Ono što mi se ne dopada jeste da ovaj uređaj nema port za microSD karticu, ali je 16GB interne memorije, barem meni, dovoljno. Morate planirati na koji način ćete trošiti internu memoriju, ali je sigurno dovoljno. Filmovi, koje možete ubaciti na internu memoriju telefona, mogu biti reprodukovani na uređaju u 1080p rezoluciji bez greške, dok su formati, koje Galaxy Nexus podržava, raznovrsni – od .avi do .mkv formata.

Konekcija na ovom uređaju dobijate dovoljno. Nema NFC čipa, jer on, prilikom predstavljanja uređaja, nije bio planiran za tadašnje mobilne uređaje, ali dobijate Wi-Fi 802.11, Bluetooth 3.0 i HSDPA konekciju. U nekim tržištima, Galaxy Nexus podržava i LTE, ali to nije slučaj kod nas.

Li-Ion baterija, kapaciteta 1,750mAh, je veoma dobra. Sa njom bez problema možete otići negde na ceo dan mirni, jer će vam baterija sigurno trajati dovoljno dugo.

MOJI UTISCI

Samsung Galaxy Nexus telefon je jedan od najboljih telefona današnjice, bez obzira što je predstavljen 2011. godine i što ima slabije specifikacije od, npr, Samsung Galaxy SIII telefona. Kad uzmete u ruku Nexus i SIII telefon, razliku ćete slabo primetiti. Šta mislite, zbog čega je to tako?

Na ovo pitanje ću odgovoriti još jednim pitanjem. Zašto je iPhone jedan od najboljih telefona i telefona koji ima veoma fluidan interfejs, a uvek je imao slabije specifikacije? Odgovor je, i kod jednog i kod drugog pitanja, sledeći: hardver je u potpunosti napravljen za softver koji podržava. Taj softver ga do kraja iskorišćava i svaki MB RAM memorije i svaki MHz brzine ne prođe neiskorišćeno.

Kvalitet građe nije na najvišem nivou, ali je dovoljno dobar i nećete se previše žaliti (sigurno). Sve, ali bukvalno sve, na ovom telefonu leti svetlosnom brzinom zbog Cortex-A9 procesora i PowerVR SGX540 grafičkog procesora. A, sa project Butter-om, koji je došao sa Jelly Bean 4.1 OS-om, on je postao još brži.

Ako hoćete da kupite ovaj uređaj, a ne znate gde to možete uraditi po najpovoljnijoj ceni, ne morate se više misliti. U Mobilnom Shop-u, našoj najvećoj internet prodavnici mobilnih telefona, možete naći ovaj uređaj po najjeftinijoj ceni.

Ovaj telefon vam, takođe, toplo preporučujem, ako hoćete veoma dobar telefon po povoljnim cenama.

Preporučujemo

Leave a Comment