Home TestoviTelefoni i tableti Telefoni vredni pažnje kod Telenora i tarife sa kojima vas neće odrati #2

Telefoni vredni pažnje kod Telenora i tarife sa kojima vas neće odrati #2

by Admin

Već je prošlo dosta vremena od mog teksta u kojem vas savetujem koji telefon uzeti uz koju tarifu. Naravno, u međuvremenu se menjala ponuda ovog operatera, tako da neki telefoni više nisu dostupnu, dok su drugi našli put do polica Telenora.

Kao i kod prethodnog teksta, opisaću zanimljive telefone koji su trenutno u ponudi i daću svoje mišljenje o tarifama koje su prikladne za taj uređaj. Pošto se tarife, kao ni neki telefoni, nisu menjali, deo teksta ću jednostavno prekopirati, a daću neko svoje mišljenje o novim telefonima u njihovoj ponudi. Zašto bih opet pisao o istom telefonu, ako ne moram :).

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći pri odabiru telefona koji će vam odgovarati u svakom smislu.

TELENOR SMART HD

Ovaj telefon, iliti Alcatel OneTouch 995 je najbolji telefon ove kompanije. Njihov prvi telefon koji je došao kod nas na tržište je Alcatel OT 708 kod Vip operatera, ali je su se telefoni ove kompanije proširili i na Telenor. Prvi Android telefon Alcatel kompanije u Telenoru je bio Telenor One Touch 990. Taj telefon, popularan i danas, doživeo je pravi bum na našem tržištu jer je dao svim korisnicima da uživaju u čarima Android platforme za vrlo mali novac. Međutim, OT 995, ili Telenor Smart HD je telefon koji je prešišao sva moja očekivanja, što cenom, što kvalitetom, što dizajnom.

Ekran najboljeg Alcatel uređja je velik 4,3 inča i ima rezoluciju od 480 x 800 piksela. Kad se pogleda gustina piksela po inču, nije preterano velika, ali je za svoju kategoriju dovoljna, a biće dovoljno i za prosečnog korisnika, verujte mi. Ono po čemu se ovaj telefon izdvaja od ostalih telefona, bilo Alcatel telefona, bilo telefona ovog cenovnog ranga, jeste brzina procesora, koji je, iako jednojezgarni, sa svojih 1,4GHz nadmašio sva očekivanja. To znači da ćete retko moći videti seckanja prilikom rada na njemu.

Među ostalim dobrim karakteristikama se nalazi i baterija kapaciteta 1,500mAh koja će moći sigurno da izdrži pun dan rada (a za one koji ne znaju, baterija je oduvek bila mana Alcatel telefona), mesto za microSD memorijsku karticu do 32GB, interna memorija od 900MB i kamera od 5 megapiksela (prednja VGA). Interna memorija je, pored baterija, bila mana Alcatel Android telefona, jer je Android telefon nula bez barem 500MB interne memorije. Kamera je sa svojih 5 megapiksela dosta solidna, mada nije u rangu sa nešto jačim modelima.

Jedino što mi se ne sviđa jeste to što je verzija Android platforme nešto starija, odnosno 2.3 Gingerbread. Mislim da je Alcatel trebao da ubaci ICS. Al dobro, ne može sve biti savršeno. Od konekcija ima Bluetooth i Wi-Fi.

Cena je glavna prednost ovog telefona u odnosu na ostale modele. Po mom mišljenju, za one koji više pričaju nego što vise na fejsu ili na internetu, da je prenesi 500 najbolja tarifa za njih. Jer cena od 1,600 dinara mesečno nije prevelika ako vidite da za tu cenu imate 500 minuta, 500 poruka i 1000 minuta u Telenor mreži (kad potrošite regularnih 500 min). Mada morate imati na umu da se tad sam uređaj plaća 6,000, ali može i na rate. S druge strane, za one koji koji više vise na internetu, preporučujem paket Prenesi i surfuj 500 (1,000 din mesečno). Ima 150 minuta na sve mreže i 500 poruka, ali i 500MB za surfovanje internetom. Ako skinete Opera Mini pretraživač, nećete potrošiti ni pola od tih 500MB. Međutim tad je cena telefona nešto veća, odnosno iznosi 11,000 dinara (mada možete to rasporediti na 12 rata).

A za one koji hoće odmah manje da plate a više surfuju internetom i skidaju aplikacije, postoji i opcija Prenesi i surfuj 1000. Tad sam telefon košta 3,000, ali je mesečna pretplata skuplja za 800 dinara. Iako je cena viša, imate i 300 minuta, 1000 poruka i 1GB podataka. Sa ovim vam sigurno neće ponestati internet konekcije (ali ako pričamo o minutima, to je sasvim druga priča).

TELENOR SMART PRO

Uređaj, o kom ću sada pisati, je stvarno jedan od najjeftinijih pristojnih Android telefona koji postoje na našem tržištu. Sa cenom od 18,000 bez ugovorne obaveze, telefon je stvarno džabe. Mada pored vidljivih prednosti kao što je cena i prisustvo Android Gingerbread platforme, postoje i nedostaci. Sad ću, ukratko obraditi i te predsnosti, ali i nedostatke.

Ono što je zanimljivo kod ovog modela jeste činjenica da ekran, iako ima 4 inča, ima rezoluciju od samo 320 x 480 piksela. Pa dobro, nisam rekao da je dobra činjenica. Ovako niska rezolucija je odgovorna za stvarno loš kvalitet slike. Bez obzira što se to neće videti na prvi pogled, smetaće prilikom rada. Android Gingerbread platforma koja je prisutna na ovom telefonu, omogućava da taj telefon radi bez mnogo zastajkivanja, i pored procesora od samo 800MHz. Ono što bi mene, kao korisnika najviše nerviralo, jeste činjenica da ovaj telefon ima samo 100MB interne memorije. To je jednostavno neprihvatljivo za bilo kog korisnika koji hoće da ima Angry Birds, Fruit Ninja i barem još jednu igru ili aplikaciju bez brisanja jedne od prethodne dve.

Baterija kapaciteta 1,500mAh će pružiti više sati rada nego prethodni Smart HD model jer mora voditi računa o manjem ekranu sa slabijom rezolucijom. Od konekcija, na njemu su i Bluetooth i WiFi, tako da sa te strane ćete biti zadovoljni. Ako mislite da slikate sa kamerom ovog telefona, bolje nemojte. Sa svoji 3,15 megapiksela slike će donekle lepo izgledati na telefonu, ali ako prebacite na kompjuter – to je već druga priča.

Sad, za koju cenu uzeti ovaj uređaj? Preporučujem, kao i za prethodni model, Prenesi 500 i Prenesi i Surfuj 500 tarife. Prva tarifa je za korisnike koji zovu i šalju poruke, a druga je za one koji slabo zovu, a dosta poruka šalju i provedu više vremena na internetu. Ali moram vam reći da je cena samog uređaja pri tarifi Prenesi 500 samo 2,000‚, dok je cena uređaja pri tarifi Prenesi i Surfuj 500 4,000 dinara.

Pri korišćenju ovih tarifa biste, po meni, najbolje prošli. Jer kad već koristite postpaid tarife, bolje da uzmete neku sa kojom ćete biti zadovoljni, nego da uzimate neku gde se morate štekati. Ako je to slučaj, ne preporučujem vam da uzimate postpaid broj.

HTC ONE S

One S je nešto manaj verzija One X telefona, tako ga je najbolje opisati. Poseduje sličnu snagu kao i One X, ali u manjem formatu i, ono što je najvažnije, ima nižu cenu. Ali uz koji paket ga uzeti?

Prvo da kažem nešto o One S telefonu. Ovaj telefon je uređaj impresivnih specifikacija. Kao i stariji brat, ima Qualcomm Snapdragon procesor jačine 1,5GHz, što je isti procesor koji se nalazi u One X telefonu. Poseduje manji ekran veličine 4,3 inča, ali sa dosta dobrom rezolucijom od 960 x 540 piksela.

Glavna kamera je ostala nepromenjena, odnosno rezolucija je 8 megapiksela, dok je prednja VGA kamera slabija u odnosu na One X. RAM memorija i unutrašnja memorija je ostala ista, odnosno 1GB i 16GB respektivno, ali ima manu kao i stariji brat – ne postoji slot za microSD karticu. Opet ponavljam, meni to ne bi smetalo, ali za ljude koji veliku količinu podataka drže uz sebe, ovaj nedostatak će im veoma smetati, pa i pored 25GB besplatnog Dropbox-a.

Okrenite i obrnite kako god hoćete, ovaj telefon nije za ljude koji nemaju puno novca. Međutim, za one koje zanima ovaj telefon, preporučujem paket Prenesi Premium M. Njega preporučujem zbog najoptimalnijeg odnosa mesečnog iznosa i iznosa prilikom kupovine telefona. Mesečna pretplata iznosi 2,600 dinara, dok je cena samog telefona, koju možete podeliti na 12 rata, 26,880 dinara. To je moj predlog. Ako vam ne smeta veći mesečni iznos, preporučujem da uzmete paket Prenesi Premium L. Mesečno ćete morati izdvajati 4,000 dinara, ali će tad telefon koštati 11,000 dinara. Ostalo ne preporučujem jer je preskupo.

NOKIA C5-00 5MP

Do sada sam govorio uglavnom o pametnim Android telefonima, jer su iskreno oni i najzanimljivij za kupovinu. Ali ako vas ne zanimaju pametni telefoni i ne volite ekran na dodir, ovo je telefon za vas. Dugmad su uvek bila u modi i biće još dugo (samo što se radi na smanjenju tih dugmadi). Numerička tastaura na ovom modelu je veoma udobna za kucanje, prostrana i lepo izgleda. Ovakvi telefoni stvarno nisu skupi i dostupni su velikoj većini ljudi ove zemlje.

Sa ekranom veličine 2 inča i rezolucijom od 240 x 320 piksela, nećete dobiti WOW efekat kao prilikom uzimanja telefona sa većim ekranom (barem ja se tako osećam). Ali ovaj mališa ima dosta da ponudi, kao što je kamera rezolucije 5 megapiksela sa LED blicom koja pravi dosta pristojne slike, mogu čak i reći sjajne slike. Radi na Symbian OS-u, što vam može reći da je ovo uglavnom telefon za kuckanje poruka i zvanje.

Baterija je pristojna i može da izdrži do dva dana normalne upotrebe.

Kada razmatrate o najboljim tarifama za ovaj telefon, morate uzeti u obzir sledeće – Nokia C5 uopšte ne troši prekomerno veliku količinu internet konekcije. Aplikacije koje se preuzimaju iz radnje imaju veoma malo kilobajta, a pretraživanje interneta je dosta štedljivo. Zato preporučujem Prenesi pakete, tj Prenesi 500 i 220 tarifu.

Uzimanjem tarife 500 dobijate 500 minuta na sve mreže, 500 poruka, ali i račun od 1,600 dinara i cenu telefona od 2,000. Međutim, ukoliko vam ne treba toliko minuta i poruka, a i mesečni iznos vam ne odgovara, možete uzeti tarifu Prenesi 220, jer je tad mesečni iznos 1,000 din, a sam telefon košta 7,000. Ali ako taj iznos podelite na 12 mesečnih rata, onda će vam mesečni račun biti uvećan za oko 500 dinara. Ali morate znati da ovom tarifom dobijate više nego upola manje i minuta i poruka nego malo skuplja tarifa. Pa vi odlučite.

Jedan od najboljih iz HTC kompanije i One linije je One X telefon. On se izdvaja od ostalih zbog svog aluminijumskog kućišta iz jednog dela i zbog HTC Sense korisničkog interfejsa. Iako je HTC kompanija, kao što sam ranije pisao, u velikim problemima, telefone koje prave su veoma dobrog kvaliteta i dobrih specifikacije (iako su skupi).

Ekran je najbitnija stavka kod telefona na dodir, pa zbog toga počinjem prvo od toga. Super LCD 2 ekran je veličine 4,7 inča i rezolucije 1,280 x 720 piksela. HTC Sense 4 je najpoznatiji korisnički interfejs, a posle njega je Samsung-ov TouchWizz. Pokreće ga četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon procesor jačine 1,5GHz, što omogućava jedno od najboljih iskustava pri radu na mobilnom telefonu.

Kamera je dosta dobra, a zbog toga što je HTC uložio veći napor u razvoju kamere, ona je još bolja u One liniji mobilnih telefona. Ona ima rezoluciju od 8 megapiksela i mogućnost snimanja u 1080p rezoluciji. Prednja kamera je rezolucije 1,3 megapiksela i veoma dobra za video chet. Poseduje i 1GB RAM memorije.

Iskreno ne znam po kojoj tarifi bi bilo dobro da uzmete ovaj telefon. Lomim se između 4 tarife. Jedna tarifa je Prenesi i Surfuj 2000 gde vam je mesečno zaduženje 3,000 dinara, dok sam telefon košta 34,000. Druga tarifa, Prenesi Premium M, je veoma slična prvoj. Mesečna pretplata je nešto niža (2,600 dinara), ali je cena telefoni nešto viša (35,880 dinara). Razlika između ove dve tarife je u porukama i pozivima. Naime, sa tarifom Prenesi i Surfuj 2000 dobijate 600 minuta i 2000 poruka (i naravno neograničen internet), a sa tarifom Prenesi Premium M dobijate 300 minuta i neograničen broj poruka i interneta.

Druge dve tarife su Prenesi i Surfuj 3000 i Prenesi Premium L. Opet, ista situacija kao i kod prethodne dve. Mada mislim da je bolje, u ovom slučaju uzeti drugu tarifu. Sa Prenesi i Surfuj 3000 dobijate 1200 minuta, 3000 poruka i neograničen internet i to sve košta 4,600 dinara uz doplatu za telefon koja iznosi 20,000 din. A druga tarifa, Prenesi Premium L, sa 600 minuta, neograničenim brojem poruka i interneta, košta 4,000 mesečno, dok je telefon skuplji za samo 1,000 dinara, odnosno 21,000. Pa vidite, to su po meni  4 moguća izbora. Samo zavisi koliko imate para kod sebe i koliko ste spremni da mesečno dajete za račun.

SAMSUNG GALAXY SII

Samsung Galaxy SII je prošlogodišnj flagship model kompanije Samsung. On je, posle predstavljanja, doživeo planetarni uspeh. Svakog dana sve više ljudi vidim da koriste ovaj telefon, verovatno jer mu je dosta opala cena u odnosu na prošlu godinu. Za cenu za koju se sada može nabaviti (polovan ili nov), daje super rezultate. Možda čak i fenomenalne. Ali da li je pametno uzimati ovaj telefon u Telenoru? Ne verujem. Ali pročitajte prvo kratak opis ovog telefona, pa nakon toga ću vam reći svoje mišljenje o tome kako možete postupiti, ako pričamo o ovom telefonu.

Super AMOLED Plus ekran na ovom uređaju je bio jedan od najboljih prošle godine sa veličinom od 4,3 inča i rezolcijom od 480 x 800 piksela. Ali, kako tehnologija napreduje, ekran ovog telefona spada u prosečne ekrane (mada nema svaki telefon Super AMOLED Plus tehnologiju). Dvojezgarni Cortex A9 procesor klokovan na 1,2GHz je dovoljan da izvršava svaku vašu naredbu bez seckanja, a sa Mali 400 grafičkim procesorom spada u najbolje prosečne modele trenutno na tržištu. Li-Ion baterija kapaciteta 1,650mAh može bez problema izdržati ceo dan.

Glavna kamera je jača strana ovog uređaja. Ona ima 8 megapiksela i snima 1080p video sa 30 frejmova po sekundi. sa čim se i današnji najbolji modeli muče. Mada moram priznati da tehnologija kamere nije toliko napredna kao kod Galaxy SIII telefona, ali je dovoljno dobra da zabeležite najbitnije momente u trenutku. Jedino što se nekome neće svideti jeste to što radi na Android Gingerbread platformi sa TouchWizz korisničkim interfejsom. Mada je Galaxy SIII dobio ICS, TouchWizz ostaje.

A kao što sam rekao u uvodu, ne preporučujem kupovinu ovog uređaja kod Telenor kompanije. Iskreno, odraće vas. Galaxy SII je, iako ima nižu cenu u bilo kojoj radnji, u Telenoru veoma skup. Ima istu cenu sada, kao i pre godinu dana kad je bio aktuelan. Tako da vam je jeftinije da kupite preko malih oglasa ili u radnji čak, nego da idete u Telenor. A posle, ako hoćete neku postpaid tarifu, izaberite po svojoj želji. Preporučujem vam tarifu koja sadrži i internet, jer šta vam je smartfon bez interneta. Nakon toga, možete uzeti neki telefon koji u toj tarifi košta dinar, preprodati ga i imati nešto para u džepu, Samsung Galaxy SII i postpaid tarifu.

SAMSUNG GALAXY SIII

Šta reći o ovom telefonu, osim WOW. Sve funkcije koje ovaj telefon poseduje rade bez ikakvog zastajkivanja, a za to je zaslužan Qualcomm Snapdragon S4 procesor. Samsung je doterao svoju Galaxy S liniju do savršenstva sa ovim telefonom.

O ovom telefonu mogu pričati do sutra, a da ne navedem sve prednosti ovog telefona. Ali pokušaću sve to da sažmem u nekoliko rečenica.

HD AMOLED ekran Samsung Galaxy SIII telefona ima veličinu od 4,8 inča sa rezolucijm od 1,280 x 720 piksela koji je neverovatno moćan. Svaka boja se na njemu raspoznaje, dok je ugao gledanja neverovatan. Pokreće Android Ice Cream Sandwich platformu, ali će uskoro dobiti update na Jelly Bean platformu i dobićete sve prednosti ove platforme – Google Now, project Butter itd.

Kamera od 8 megapiksela snima neverovatne slike i snimke, a kad se spoji sa LED blicem je neverovatna. Međutim, Samsung je mogao ubaciti i kameru od 13 megapiksela, ali neću da ispadnem kao cepidlaka. Dobra je i ova :) .

Da budem jasan, ovaj telefon ne uzimaju ljudi koji nemaju novca, tako da mislim da, ako tražite povoljan telefon, čitajte dalje. Galaxy SIII telefon je, preko ovog operatera, veoma skup. Ali sa razlogom jer je novi model (a ne kao što je to Galaxy SII). Međutim, ja sam tu da vam preporučim neku tarifu. Trafia koju predlažem je Prenesi Premium L. I nijedna druga. Jedino što bi moglo da utiče na vaš izbor tarife jeste broj minuta, koji kod Prenesi i Surfuj 3000 iznosi 1200. Premium L tarifa će vas mesečno koštati 4,000 dinara, a telefon ćete moći uzeti za 26,000 dinara.

HUAWEI ASCEND G300

Moram vam reći da je ovo jedan od najboljih budžetskih telefona koji postoje kod naših operatera, tj u Vip operateru i u Telenoru. Huawei će sigurno čuda uraditi kod nas, jer su telefoni koji prodaju super jeftini za snagu koju nude i za kvalitet. Ovaj model toplo preporučujem apsolutno svima jer nećete pogrešiti. I ja sam se razmišljao za ovaj model, ali sam ipak uzeo L7 zbog NFC antene, kao i zbog većeg ekrana.

IPS LCD ekran ovog telefona je velik 4 inča i ima standardnu rezoluciju od 800 x 480 piksela. Procesor koji pokreće ovaj telefon jeste Cortex A5 sa radnim taktom od 1GHz što bi trebalo da vam pruži veliku brzinu pri radu. Znam da meni jeste za kratko vreme dok sam se igrao sa njim. Zbog manjeg ekrana i standardne rezolucije, gustina piksela po inču je veća i tekst je čitljiviji.

Glavna kamera ima rezoluciju od 5 megapiksela, dok je velika mana to što nema prednju kameru. Mada, morale su se praviti žrtve zbog što niže cene. Trenutno radi na Android Gingerbread OS-u, ali će dobiti update na ICS na jesen (što je ovih dana). Generalno, performanse telefona su iznad proseka za cenu za koju se prodaje.

Što se tiče tarife, predlažem vam ili Prenesi i Surfuj 1000 ili Prenesi i Surfuj 500. Ona samo zavisi od vaših novčanih mogućnosti. Ako nemate odmah para za ovaj telefon, a možete mesečno da izvodjite 1,800 dinara, on je vaš za samo 2,000 dinara. A ako nemate toliko, onda preporučujem drugu tarifu, jer ćete onda plaćati samo 1,000 dinara mesečno, ali će vam tada telefon iznositi 9,000 dinara. Mada, morate znati da se ova cifra može podeliti u 12 rata :) .

TELENOR TOUCH PLUS

Telenor Touch Plus, iliti ZTE Atlas 3,5, je najbolji novi budžetski orijentisan telefon. Kao što je ranije bio Telenor Touch Plus, sad je to ZTE Atlas. Po dizajnu, ovaj telefon liči na iPhone 4/4S, zbog čega je veoma popularan među korisnicima koji hoće barem mali delić Apple magije (iako je Android i dosta slabiji model). Ono što izdvaja ovaj telefon od ostalih u svojoj kategoriji jeste gustina piksela po inču. Taj broj je dosta veći od ostalih telefona iste veličine ekrana.

Ekran ovog telefona ima veličinu 3,5 inča i rezoluciju od 480 x 800 piksela, dok ostali telefoni sa ovom veličinom ekrana (osim iPhone-a) imaju 320 x 480 piksela. Međutim, to je jedina prednost u odnosu na budžetske modele. Procesor od 800MHz vam neće praviti probleme prilikom rada, mada nećete moći osetiti punu brzinu Android platforme. Interna memorija je sa svojih 115MB previše mala i to je ono što će sigurno smetati ljudima koji su planirali da imaju barem 5 aplikacija na telefonu.

Glavna kamera je solidna, mada nije ništa posebno. Može poslužiti da pravite neke slike, ali ne očekujte da one budu veoma dobre. U najbolju ruku biće iznad proseka. Baterija je najslabiji deo ovog telefona jer teško da može izdržati čak i dan. 1,200mAh jednostavno nije dovoljno za telefon ove kategorije.

Kao što sam spomenuo, ovo je budžetski telefon. Možete ga vrlo jeftino nabaviti preko Telenor operatera. Kao i kod Huawei Ascend G300 modela, preporučujem vam Prenesi i Surfuj 500 i Prenesi i Surfuj 1000. Iako je mesečna dažbina ista, cena telefona se razlikuje. Naime, sa tarifom Prenesi i Surfuj 500, telefon je vaš za 6,000 dinara, a sa tarifom Prenesi i Surfuj 1000, telefon je vaš za samo 1,000 dinara.

HUAWEI ASCNED P1

Telefon kompanije Huawei je jedan od telefona koji je trenutno, po meni, najzanimljiviji za kupovinu. Ima nekoliko prednosti u odnosu na druge high – end modela, a to su vanila ICS, kvalitet, cena, dizajn…

Da počnemo od specifikacija. Ascend P1 se može pohvaliti ekranom iste veličine i rezolucije kao i prethodni – 4,3 inča i sa rezolucijom od 960 x 540 piksela. Glavna i pomoćna kamera su na nivou HTC One X telefona, odnosno glavna kamera ima rezoluciju od 8 megapiksela i sposobnost snimanjau 1080p rezoluciji, dok je prednja rezolucije 1,3 megapiksela.

Procesor je bolji nego kod Galaxy Note fableta, odnosno ima dvojezgarni Cortex A9 procesor radnog takta 1,5GHz, dok Note ima brzinu od 1,4GHz sa istim procesorom. Osim dobrog procesora, tu se nalazi i 1GB RAM memorije i 4GB interne uz mogućnost proširenja do 32GB preko microSD kartice. A, kao što sam već spomenuo, ovaj uređaj pokreće Android Ice Cream Sandwich bez ikakvog korisničkog interfejsa, odnosno vanila ICS. A ono što je najzanimljivije jeste da to sve staje u telefon koji je tanak 7,69mm.

Znam da je cena bitna stavka prilikom kupovine bilo kog uređaja. A, srazmerno tome, moram vas obradovati – cena telefona uopšte nije velika. Mada opet nije za prosečnog kupca, ali bi on mogao priuštiti ovaj telefon. Tarife koje preporučujem za ovaj telefon su sledeće – Prenesi i Surfuj 1000, Prenesi Premium M i L. To su tri tarife koje su nekako najbolje za ovaj telefon. Prenesi i Surfuj 1000 košta 1,800 dinara mesečno i dobijate 300 minuta, 1000 poruka i 1GB, a sam uređaj dobijate za 27,000 dinara (podelite to sa 12 meseci). Ako hoćete manje da platite prilikom preuzimanja telefona, onda vam preporučujem Prenesi Premium M. Ona mesečno izađe na 2,600 dinara (300 minuta, neograničeno poruka i MB), a sam uređaj košta 16,000. Sa Prenesi Premium L tarifom (600 minuta, neograničeno poruka i MB), mesečno ćete izdvajati 4,000 dinara, ali će tad uređaj biti besplatan.

SAMSUNG GALAXY NOTE

Ovaj uređaj, nazvan fablet (spoj telefona i tableta) je zadobio simpatije širom sveta. Zbog velikih mogućnosti korišćenja njegovog masivnog ekrana postao je izbor velikog broja ljudi. Ali, da li je ovo pravi telefon za vas? Sa Android uređajima se nikad ne zna, jer svakih nekoliko meseci izlazi jači, bolji i brži telefon, da ne spominjem lepši. Ali šta ovaj telefon ima specifično što ga izdvaja iz gomile.

Ima Super AMOLED ekran veličine 5,3 inča i rezolucije 1,280 x 800 piksela, pokreće ga ARM Cortex A9 dvojezgarni procesor sa radnim taktom od 1,4GHz. Telefone sa tolikim ekranom su proizvodile i druge kompanije, mada ni jedan nije doživeo uspeh kao Galaxy Note. Osim masivnog ekrana neverovatne rezolucije, on ima i kameru od 8 megapiksela kao i Samsung Galaxy SII telefon. Memorija je takođe dobra, jer je 1GB RAM memorije i 16GB interne dovoljno da ovaj telefon radi kao podmazan.

Radi na Android Gingerbread platformi, ali će sigurno dobiti update na Ice Cream Sandwich, a najverovatnije i na Jelly Bean. Verovatno se pitate kako toliki ekran utiče na bateriju? Tu nema problema, jer ovaj uređaj dolazi sa Li-Ion baterijom i sa kapacitetom od 2,500mAh koja će izdržati minimum ceo dan korišćenja.

Ista fora kao i kod Galaxy SIII telefona, ne kupuju ga ljudi sa manjim prihodima. Nikako, jer je preskup. Njima govorim da imaju mnogo dobre, iako slabije, opcije za manje pare. Ali, onaj ko hoće ovaj uređaj, preporučujem Prenesi Premium L paket, kao i Prenesi i Surfuj 3000. Sa prvom tarifom, ovaj uređaj možete dobiti za 15,000 dinara, ali morate mesečno plaćati 4,000 dinara (dobijate 600 minuta, neograničeno poruka i MB). Sa drugim paketom, uređaj možete dobiti za 5,000 dinara, ali vam je onda mesečna dažbina 4,500 dinara (1,200 minuta, 3,000 poruka i 3GB). Sami odlučite. Mada, po meni je bolji Prenesi i Surfuj 3000, jer za 500 dinara više mesečno, možete uštedeti 10,000 dinara.

NOKIA ASHA 302

Sve o Nokia Asha telefonu pogledajte ovde.

A cena je smešna za ovaj telefon, bukvalno. Iskreno, preporučujem vam da uzmete tarifu Prenesi i Surfuj 500. Jer to je sasvim dovoljno za potrebe prosečnog korisnika. Jeste da ima 150 minuta na sve mreže, ali posle imate 1000 min Za Telenor mrežu. Zbog toga što je ovaj telefon pogodan za surfovanje internetom, trebaju vam megabajti. Međutim, ne baš 500 megabajta, koliko dobijate sa ovom tarifom, ali barem vam neće zafaliti. Sam telefon tada dobijate za cenu od 2,000 dinara, što je smešno kako je dobar telefon. Mada, ako vam treba ili više minuta ili megabajta, možete uzeti i više tarife. Tad vam je telfon besplatan.

NOKIA 808 PUREVIEW

Ovaj telefon od Nokia kompanije je telefon koji je pokazao koliko je napredovala kamera. Kada je kamera prvi put uvedena u mobilne telefone, svi su bili skeptični oko toga. Danas je kamera, pored poruka i poziva, najpopularnija karakteristika mobilnih telefona.

Počeo sam priču o kameri jer je, iskreno, kamera jedino to što ovaj telefon ima. Nokia 808 PureView telefon pokreće Symbian OS koji je praktično završio karijeru. Skoro je bio update koji bi poboljšao rad kamere, ali su ljudi počeli da se žale jer je taj update nanosio velike probleme telefonu.

Ekran veličine 4 inča i rezolucije 640 x 360 piksela je standardni Symbian ekran, ali mnogo lošiji kad pogledate ostale HD, Super HD, HD + telefone.

A što se tiče cene i načina kupovine, savetovao bih vas da se okanete ovog telefona. Jeste da je kamera na ovom telefonu najbolja na tržištu, ali za cenu po kojoj ovaj telefon dolazi, možete kupiti veoma dobar fotoaparat i da vam ostane para za troškarenje (ili za drugi telefon). A ako ste baš zapeli za ovaj telefon i njegovu kameru, sačekajte Lumia 920 telefon. Za 10 dužina je bolji.

I to bi bilo to. Ovo su, po meni, najzanimljivij telefoni u Telenoru. Neki su skuplji, neki jeftiniji, ali sam izabrao najbolje od svih i ponudio neka rešenja prilikom izbora tarife za te telefone. Naravno, vi možete kombinovati kako hoćete, ali vas samo molim da budete pažljivi prilikom odabira. Nadam se da sam vam sa ovim pomogao u izboru telefona kod Telenor operatera, ali i u izboru tarife pogodne za vas. Hteo sam da kažem koje su tarife dobre za koji telefon, da ne biste preplatili za neki telefon (tj da vas ne bi zeznuli).

Ako imate drugačija iskustva sa telefonima od mene, molim vas da napišete u komentarima da bi svi videli ta iskustva i da bi se lakše odlučili na neki model. Telefoni, koji nisu na ovom spisku, nisu mi atraktivni. Verovatno će neko reći da ovde pripadaju i Samsung Galaxy Ace Plus ili HTC Desire C, ali to su telefoni koji su precenjeni, a ne daju dovoljno dobre rezultate.

A svima onima, kojima sam rekao da ću ovaj tekst odraditi još pre dva dana, se izvinjavam što je ovoliko trebalo da uradim. Recite mi svoja mišljenja u komentarima i nadam se da se slažete sa mnom :) .

Opširnije o ovom telefonu, kao i moje utiske, možete pogledati ovde.

Moram reći da uređaj nije jeftin. Njega mogu priuštiti ljudi koji ili imaju dosta veliku platu ili nemaju obavezu za kredite, ne otplaćuju nikakve rate itd. Koju god tarifu izaberete, ona zahteva dosta novca. Ali eto, ako hoćete da ovaj uređaj dobijete besplatno i, kao što sam rekao, nemate nikakve rate niti planirate da kupujete nešto krupno i skupo naredne dve godine, najbolja tarifa je Prenesi Premium XL. Dobijate 1,200 minuta što nije malo, neograničen broj poziva u Telenor mreži, neograničen broj poruka, neograničen internet i 20 roming minuta u Evropi. Koliko košta ova tarifa? Nekih 5684 dinara :). Nije puno, zar ne?

Međutim, ako nemate toliko mesečno da dajete naredna 24 meseca, preporučujem tarifu Prenesi i Surfuj 2000. Šta dobijate ovom tarifom? Dobijate 600 poruka, što je ok, 2000 poruka za sve mreže i isti broj minuta unutar Telenor mreže. Jesam pomenuo neograničen internet? Sa ovom tarifom sam telefon košta 42,000 dinara (bolje i to nego dati 600 evra u kešu za ovaj telefon), a mesečno plaćate 3,040 dinara.

Eto, to je neka moja preporuka, a vi kako hoćete :). Ima još jedna opcija, odnosno Prenesi 2200, ali je problem što ne dobijate internet (morate zasebno plaćati). Šta god uradili na ovom telefonu, treba vam internet. Plaćali biste vašu tarifu plus internet.

ZTE BLADE 3

Budžetski orijentisan telefon ZTE kompanije, koji je nešto slabija verzija jačeg brata ZTE Grand X (koji je misteriozno nestao iz ponude Telenora), je veoma dobar telefon. Očigledno da ima nekoliko mana (kao i svaki budžetsko orijentisani telefon), ali ima i dosta vrlina.

Koja mu je prva vrlina? Ekran pristojne veličine i rezolucije. Kapcitivni TFT ekran veličine 4 inča i rezolucije 480 x 800 piksela je dosta zanimljiv. slike se lepo vide, tekst je veoma čitljiv, ali se tu i tamo vidi pikselizacija ekrana. Ekran ima dosta dobar odaziv.

Međutim, da bi on imao dobar odaziv, telefon mora imati i dobar hardver. Jednojezgarni procesor od 1GHz izvršava sve zadatke veoma brzo i kvalitetno. Naravno, zbog toga što je jednojezgarni, zna da štucne tu i tamo, ali dobro, za nisku cenu morate prihvatiti i nekoliko bagova.

RAM memorija pomaže fluidnosti telefona, jer Android ICS zahteva odgovarajuću količinu te memorije. Osim RAM memorije, interna memorija je takođe, sa 2,5GB slobodnog prostora, solidna. Ako vam je malo memorije, možete je proširiti sa memorijskom microSD karticom do 32GB. Kamera od 5 megapiksela (bez blica) daje neke pristojne fotografije, ali ništa vredno uzbuđivanja.

Baterija ima kapacitet pd 1,600mAh i ona predstavlja jednu od mana telefona. Uvek uza sebe morate imati ili rezervnu bateriju ili punjač. Teško da će ikad izgurati dan, ali ako ga ne koristite previše, može vas iznenaditi :).

Telefon je predobar za cenovni rang u kojem se nalazi. Međutim, morate biti oprezni kad uzimate neku tarifu, morate paziti šta je najbolje za vas. Ja predlažem da ovaj telefon uzmete sa tarifom Prenesi i Surfuj 1000. Telefon je besplatan, a vi mesečno plaćate 1,800 dinara. I nije puno ako uzmete u obzir da je telefon besplatan, zar ne? Dobijate 300 minuta, 1000 poruka, 1000 minuta na Telenor mreži  neograničen internet. Ako vam je to dosta novca za mesečno plaćanje, onda bi vam bila dovoljna i tarifa Prenesi i Surfuj 500. Telefon košta 7,800 din, ali je mesečno izdavanje znatno manje, odnosno 1,000 dinara. Takođe dobijate i duplo manje poruka, duplo manje minuta za sve mreže i isti broj minuta za Telenor mrežu.

 HTC DESIRE X

HTC Desire X je telefon osrednje cene i veoma dobrog kvaliteta. On je nedavno predstavljen javnosti kao jedan od najboljih telefona srednje kategorije, što i jeste. Naravno, neke stvari bi mogle biti bolje, ali se ne žalimo pretrano na njegov dizajn i funkcionalnost.

Ekran je slabijeg kvaliteta, jer ima samo 480 x800 piksela, Ali, i pored toga, ekran je veoma zanimljiv. Fluidnost je na vrhunskom nivou što omogućava dvojezgarni Qualcomm Snapdragon procesor radnog takta 1GHz. Osim tog procesora, telefon ima još jedan procesor, grafički procesor Adreno 203 koji dosta dobro održava funkcionalnost telefona.

RAM memorija je sa svojih 768MB ne standardna, ali dovoljana da podržava Android 4.0 Ice Cream Sandwich koji je presvučen sa HTC Sense 4.0 korisničkim interfejsom. Postoji i 4GB interne memorije koju možete dalje proširiti sa memorijskom microSD karticom do 32GB.

Kamera ima istu tehnologiju sočiva kao i HTC One X, odnosno pozadinsko osvetljeni senzor i f2.0 sočiva. Slike su kvalitetne, pune boja, ali kvalitet opada kad nema dovoljno svetlosti.

Tarifu koju vam preporučujem, uz ovaj telefon, jeste Prenesi i Surfuj 1000. Mesečni izdatak iznosi oko 1,800 dinara, ali telefon košta samo 9,000. Sa ovom tarifom dobijate 300 minuta ka svim mrežama, 1000 poruka i 1000 minuta u Telenor mreži. A ono što je najbitnije, dobijate i besplatni internet. Dobra tarifa je i Premium M, ali morate plaćati 2,600 dinara mesečno, što mi je malo previše. Ali, opet, telefon dobijate za 5000 dinara manje.

LG OPTIMUS L9

Sve ono što nije valjalo sa LG Optimus L7 telefonom, u ovom je ispravljeno. Ekran je veći sa većom rezolucijom, kamera snima u višoj rezoluciji, a jednojezarni procesor iz L7 modela je dobio pomoć, još jedno jezgro.

Ekran ima sličnu gustinu pikslea kao i Optimus L7 telefon, jer iako ima rezoluciju od 540 x 960 piksela, on ima i veći ekran (4,7 inča). Međutim, i pored toga, IPS LCD ekran je veoma dobar. Brzina samog telefona je, sa dvojezgarnim procesorom od 1GHz, veoma dobra. Nema seckanja, čekanja da se ikonice pojave kad izađete iz neke aplikacije i sličnih gluposti. Odmah će uraditi ono što mu zadate.

RAM memorija je povećana na 1GB (trebalo je ovoliko da ubace i u LG Optimus L7) i radi na ICS platformi. Interna memorija je, sa svojih 4GB, ostala ista. Kamera sada ima mogućnost snimanja u 1080p rezoluciji sa 30fps, što je veliko poboljšanje od mogućnosti snimanja u 480p rezoluciji. GPU ovog uređaja j PowerVR SGX540 (jedan od boljih grafičkih procesora).

Baterija je takođe dobila poboljšanje jer je sadašnji kapacitet te baterije 2,150mAh.

Isto kao i kod prethodnog uređaja, preporučujem Prenesi i Surfuj 1000. Međutim, za razliku od HTC Desire X telefona, sa ovom tarifom LG Optimus L9 košta 3,000 dinara više, odnosno košta 12,000 dinara. A kod Prenesi Premium M paket ova telefon košta 6,000 dinara.

SAMSUNG GALAXY SIII MINI

Originalno napravljen da bude zamena za one ljude koji nemaju novca za Galaxy SIII, ali nije ispunio očekivanja. Iako on donekle podseća na flagship telefon Samsung kompanije, mnogo ima mana da bi ga smatrali pristojnom zamenom za taj telefon.

Ekran ima dosta slabiju rezoluciju od svog starijeg brata, odnosno ima 480 x 800 piksela. Ok, nije loše, ali složićete se da je ovaj telefon morao imati nešto veću rezoluciju da bi ga smatrali pristojnom zamenom za Galaxy SIII. Takođe, procesor nije četvorojezgarni, već dvojezgarni i brzina je smanjena na 1GHz.

RAM memorija je isto smanjena, ali se drži na nivou od 1GB, što je sasvim solidno. Međutim, postoje dve verzije koje se razlikuju po internoj memoriji – ona sa 8GB i ona sa 16GB interne memorije. Grafički čip ovog uređaja je Mali-400, što je, opet moram reći, prosečno.

Kamera, sa rezolucijom od 5 megapiksela, je dosta slabija nego kamera starijeg brata, ali je opet solidna. Mogućnost snimanja u 720p rezoluciji je opet jedan nedostatak.  Hvala bogu pa ovaj uređaj radi na Android 4.1 Jelly Bean OS-u, jer da ne radi odmah bih vam rekao da se klonite ovog uređaja.

Ovo što sam do sada nabrojao nije loše, iako se ja žalim. Ali zašto vam ovo govorim i žalim se? Zbog toga što Telenor ovaj telefon naplaćuje skoro istom cenom kao i Galaxy SIII uređaj. Iako je Galaxy SIII mini u svemu lošiji od Galaxy SIII telefona, cena im je vrlo slična po Telenoru. Da ima cenu kao i prethodna dva, onda ok. Rekao bih ta je telefon NAJBOLJI i da ga odmah uzmete, ali je bezobrazluk što Telenor naplaćuje ovaj telefon sa 39,000 dinara za tarifu Prenesi i Surfuj 1000., dok LG Optimus L9 košta 12,000, a HTC Desire X košta 9,000 dinara sa tom tarifom, iako su ova tri telefona su JAKO slična po karakteristikama.

Iako je ovaj telefon sasvim solidan, klonite ga se, barem kod Telenora, jer će vas ODRATI sa cenom koju naplaćuju.

HTC 8X

Flagship uređaj HTC kompanije u Windows Phone 8 svetu je primio veoma mnogo simpatija. Raznobojni uređaj ima veoma dobre karakteristike, a Windows Phone 8 je sada najveća misterija i trenutno je IN. Kao što je slučaj sa svim telefonima, mora imati mana. Mada sada nije u formi hardvera već softvera – jednostavno nema dovoljno aplikacija.

Super LCD 2 ekran je velik 4,3 inča i ima rezoluciju od 720 x 1,280 piksela i veoma dobru gustinu piksela što stvara bolji kvalitet slike. Zbog dvojezgarnog Qualcomm Snapdragon S4 procesora klokovanim na 1,5GHz, telefon leti. Nema štucanja ni seckanja uopšte.

RAM memorije ima dovoljno za izvršavanje svih operacija (ima 1GB). Interna memorija je ograničena na 16GB bez mogućnosti ubacivanja microSD kartice. Nekima će to biti vrlo malo, pa bih tim ljudima preporučio drugi telefon.

Windows Phone 8 je najnoviji OS i trenutno jedan od nazanimljivijih. Ima veliki potencijal, ali je veliki problem što nema dovoljno aplikacija. Ne možete se zabaviti sa ovim telefon kao što to možete sa Android telefonom.

Kamera ima 8 megapiksela i veoma dobar kvalitet sočiva čime se prave mnogo dobre fotografije. Druga kamera (prednja) ima 2,1 megapiksela i mogućnost snimanja u 1080p rezoluciji.  Baterija je ok i ima kapacitet od 1,800mAh.

Pošto je ovo nov i skuplji telefon, dosta ćete ga platiti. Koju god tarifu uzeli, on je skup. Ali, eto, neka najbolja solucija vam je Prenesi i Surfuj 3000, jer telefon plaćate samo 6,000 dinara, dok je mesečno zaduženje 4,566 dinara. To je, po meni, neka najbolja tarifa.

Ako vas interesuje bilo šta drugo, pitajte u komentarima, odgovoriću vam u roku od 24 sata :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

8 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
stradzz
stradzz

telenor smart HD ili zte blade 3?

stradzz
stradzz
Reply to  Admin

shvatam 🙂 hvala 😀

Dimitrije
Dimitrije

Da li uzimati LG Optimus L9?

Dimitrije
Dimitrije
Reply to  Admin

Moram da ti se zahvalim na brzom odgovoru. I da li telefonu oduzima to sto je LG ili bi bio istog kvaliteta i da je ovaj chipset procesor i sve ostalo stavljeno u neki samsungov model?

Dimitrije
Dimitrije
Reply to  Admin

Ne jurim kvalitetno kuciste, jer veoma cuvam svoje telefone 🙂 Samo mi je bitno da ne uzmem telefon i da se zeznem kao sa proslim kada sam uzeo Samsung Wave II koji ima Bada operativni sistem koji nema nikakvu ama bas nikakvu podrsku 😀