Home Vesti Samsungovi smart telefoni GALAXY S III i GALAXY Ace Duo dobili sertfikat o ugljeničnom otisku

Samsungovi smart telefoni GALAXY S III i GALAXY Ace Duo dobili sertfikat o ugljeničnom otisku

by Admin

Kompanija Samsung, globalni lider u oblasti digitalnih medija i tehnologija digitalne konvergencije, dobila je sertifikate o ugljeničnom otisku za svoje smart telefone GALAXY SIII i GALAXY Ace Duo širom Evrope*. Ova kompanija je prvi i jedini proizvođač mobilnih telefona čiji proizvodi su dobili sertifikat o ugljeničnom otisku od strane organizacije Carbon Trust Certification (Fond za ugljenične sertifikate) sa sedištem u Velikoj Britaniji. Kompanija je dobila sertifikat PAS 2050, što je globalni standard za merenje količine gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, a koji emituju proizvodi i usluge za vreme svog trajanja. Samsung je ranije dobio sertifikat PAS 2050 za svoje smart telefone GALAXY SII i GALAXY Note.

Kompaniji Samsung je na planu obuke i transfera znanja u vezi sa ugljeničnim otiskom podršku pružila organizacija Carbon Trust koja je učestvovala u analizi otiska sertifikovanih mobilnih uređaja.

Najprodavaniji model GALAXY SIII, sa preko 30 miliona poslatih uređaja u toku prvih 100 dana od lansiranja, ima još niži ugljenični otisak od svog prethodnika, modela GALAXY SII. Efikasniji punjač, upotreba manje neprerađenih materijala i smanjenje emisije tokom sklapanja ovog modela jesu faktori koji su doprineli tome da se ugljenični otisak ovog smart telefona smanji za čitavih 14%. Nivo ugljeničnih otisaka se izračunava za svaku zemlju ponaosob i na osnovu zasebnih kriterijuma tih zemalja, a može se odrediti i prema energetskom miksu za svaki region.

„Naša filozofija u kompaniji Samsung jeste da stvaramo ‘dizajn po meri čoveka’ i da budemo ‘inspirisani prirodom’. Zbog toga dizajn naših proizvoda ne podrazumeva samo da budu inteligentni i jednostavni za upotrebu, već i da dostignu najviše ekološke standarde“, izjavio je Bil Skits, direktor poslovne jedinice za održivost u kompaniji Samsung Electronics Evropa. „Da, naši korisnici žele da poseduju odličan smart telefon, ali takođe žele da budu odgovorni potrošači. Obe želje im ispunjava model GALAXY SIII. Merenje ugljeničnog otiska nam pomaže da razumemo kako naši mobilni telefoni utiču na ekosistem i da identifikujemo one detalje koje možemo dodatno da poboljšamo. Kompanija Samsung namerava da izračuna ugljenični otisak za sve svoje vrhunske mobilne uređaje.“

Daran Mesem, direktor poslovne jedinice za sertifikaciju u fondu Carbon Trust, je izjavio: „Broj mobilnih uređaja kao što su smart telefoni koji se koriste širom sveta eksponencijalno raste. Zato je važno da ti uređaji ispune glavne ekološke standarde. Veoma nam je drago što je kompanija Samsung i na tom planu preuzela lidersku ulogu. Ne samo da Samsung podvrgava svoje smart telefone nezavisnoj proceni, već aktivno radi na tome da poboljša ekološki učinak svojih proizvoda.“

Ugljenični otisak meri ukupnu emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a koja je direktno ili indirektno izazvana nekim proizvodom.

Pre tri godine, tokom 2009, Samsung je predstavio svoju strategiju „Zeleno upravljanje“, kao deo Samsungove inicijative pod nazivom Planet First initiative. Od tog trenutka, Samsung je razvio inovativna rešenja za ekološke proizvode. Kao de te strategije, Samsung kontroliše proizvodnju, upotrebu i odlaganje svojih telefona po okončanju njihove upotrebe.

* Sertifikati ugljeničnog otiska za modele GALAXY SIII i GALAXY Ace Duo važe za sledeće zemlje: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku Republiku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Makedoniju, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumaniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Izvor: SVA

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments