Home Vesti Bitka je gotova – Apple je pobedio

Bitka je gotova – Apple je pobedio

by Admin

Posle nekoliko nedelja davanja izjava i bitke u sudnici, sudija Lusi Koh je donela možda i najznačajniju presudu u tehnološkom svetu. Bitka između Apple-a i Samsunga je gotova i mogu reći da sam i očekivao ovakav ishod. Apple je pobedio i Samsung im mora platiti 1,051,855,000 dolara na ime kopiranja dizajna iPhone-a i iPad-a.

Međutim, Apple je očekivao malo drugačiju odluku sudije Lusi Koh. Iako su dobili ovaj spor i dobiće enormnu količinu novca od Samsung-a, neće dobiti onoliko para koliko su tražili, a to je 2,5 milijarde dolara. Apple je dobio manju količinu novca, jer je uglavnom prva generacija telefona i tableta sa ekranom na dodir bila sporna, a u isto vreme je odlučeno da Captivate, Continuum, Gem, Indulge, Nexus S 4G telefoni ne krše imovinsku svojinu Apple-a. U ovoj odluci sudije Lusi Koh je pomogao i Google, ljuti konkurent Apple-a, rekavši da su već opomenuli Samsung da promene dizajn da ne bi došlo do ishoda do kojeg je, na kraju i došlo.

Tvrdnja Samsung-a, da je Apple koristio i neke njihove patente, je odbačena i odlučeno je da Apple nije koristio patente od Samsung-a. Ali ono što je bitno jeste to da ćemo verovatno videti telefone dosta drugačijeg dizajna od Samsung-a u narednim periodima. Samsung sigurno nije srećan ovom odlukom i najverovatnije će se žaliti na nju. Ali, iskreno rečeno, ovaj rezultat je očekivan, iako nisam vatreni pristalica ni jedne kompanije. Obe prave dobre uređaje, ali je Samsung morao da vidi posledice njihove odluke. Međutim, verovatno je na odluku i uticalo to što je ovaj spor vođen u Americi, odakle je i Apple.

A što se tiče telefona, ne morate se plašiti da će ovi telefoni nestati iz radnji, jer neće. I dalje će se prodavati. Ova presuda samo pokazuje da Samsung mora više da pazi u budućnosti (i da će biti lakši za 1 milijardu dolara :)). A isto je bila korisna, jer smo videli dosta informacija koje su ove kompanije čuvale kao zmija noge.

Šta mislite vi, da li je ova presuda očekivana ili mislite da Samsung nije uopšte kopirao Apple?

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments