Home Vesti Mobilni magazin je našao put do Apple Newsstand-a

Mobilni magazin je našao put do Apple Newsstand-a

by Admin

Sigurno ste već mogli naslutiti moje nezadovoljstvo prema razvijenosti naše IT industrije, kao i o tome koliko mi u stvari zaostajemo za svetom. Prvo i osnovno, nismo u Pay Pall sistemu. Dosta ljudi bi reklo: „Ma šta će nam Pay Pall, kad možemo plaćati preko interneta“. Možemo plaćati, ali opet nije to to. Da li i vi želite da, kada naručujete nešto iz inostranstva, imate najveću moguću bezbednost i sigurnost da nećete biti prevareni? E Pay Pall vam to omogućava.

Isto tako, ne možemo plaćati aplikacije iz Google Play radnje na Android platformi, kao ni iz App Store na iOS platformi, što me, blago rečeno, iritira. Svaki put moramo pribegavati nelegalnim načinima nabavljanja punih verzija aplikacija i igrica na ovim platformama, a to uopšte nije potrebno. Potrebno je samo malo veće zalaganje od strane naše IT zajednice. I jedan član te zajednice i pokušava da promeni ovaj trend, koliko toliko loše reputacije Srbije u svetskoj IT zajednici.

Mobilni magazin, jedan od domaćih magazina koji se bavi IT tematikom je uradio ono što bi svi ostali trebali da urade – omogućili su Apple iPad korisnicima da čitaju njihov časopis na tom uređaju i to ne na internetu (kao web stranica), već u samoj Newsstand aplikaciji (kao neki kiosk magazina na iOS platformi). Zbog ovog poteza, Mobilni magazin je dostupan svim korisnicima iPad-a u svetu, čime se ne mogu pohvaliti drugi magazini. I da, Newsstand je aplikacija koju ne morate skidati sa App Store radnje, već je deo samog iOS 5.

Čitaocima se nudi preuzimanje besplatnog primerka starijeg broja, dok je iskustvo čitanja totalno isto kao i u štampanom formatu. Što se tiče interfejsa pri čitanju ovog magazina, može se zumirati na određen deo teksta, kako bi se olakšalo čitanje, a uskoro će biti i omogućeno stavljanje markera na omiljenim mestima u samom časopisa, kao i deljenje tih mesta na društvenim stranicama  – Facebook-u i Twitter-u.

Imao sam prilike da popričam sa gospodinom Petkovićem, glavnim urednikom ovog magazina i mogu vam reći da je bio pun entuzijazma dok je pričao o ovoj temi, što je i logično i normalno. Verujte mi i ja delim njegov entuzijazam, jer ovo dokazuje da, na neki način, Srbija pokazuje nadu da može naći mesto na svetskoj IT sceni. Isto tako mi je rekao da postoji opcija, u samoj Newsstand aplikaciji, pretplate na 6 meseci i na 12 meseci, tako da čitaoci uvek imaju najnovije izdanje. I ta opcija se vezuje za sve korisnike i čitaoce u svetu. Na Newsstand-u su dostupni brojevi od decembra 2011. godine, pa sve do najnovijih izdanja.

Mnogo mi je drago zbog ove odluke Mobilnog magazina, jer vidim da se barem neko trudi da pokaže da je i Srbija deo IT zajednice. Samo bih voleo da i ostali časopisi to urade i da to urade na ostalim platformama (Android i Windows) na sličan način kao i na iOS platformi, kroz pretplatu.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments