Zašto se pregled Youtube snimaka zamrzne na 301

Ukoliko koristite Youtube servis, sigurno ste videli nešto što vas je interesovalo, kao i mene. Zašto se broj pregleda na Youtube snimcima nekad zamrzne na 301 na duži period, dok broj lajkova snimaka prelazi npr 2,000? Mislite da je to delo onoga ko je ubacio snimak (haker ili nešto drugo)? Ne, već je to politika Youtube servisa (ili sajta, zovite ga kako god hoćete).

Google smatra broj pregleda veoma bitnom stavkom, a naročito je ovaj broj bitan vlogerima ili poslovnim ljudima koji se oglašavaju putem Youtube servisa. I da bi ti brojevi bili što tačniji i PRAVI, a ne proizvod ponovnog učitavanja sopstvenog snimka ili botova, Google proverava broj pregleda i taj broj se zaustavlja na 300 (ovo se odnosi na snimke koj veoma brzo dođu do tog broja).

Ali opet, rekao sam 300, a ne 301. Ovaj broj se dobija na sledeći način. Zbog toga što postoje različiti serveri u svetu koji upravljaju sadržajem Youtube sajta, pregledi koji postoje na snimcima su iz različitih delova sveta. I da bi moglo da se utvrdi da li je taj broj pregleda pravi, a ne rezultat botova ili nekih drugih programa za povećanje gledanosti, Google mora da zamrzne broj pregleda radi provere. I taj broj je trista. A 301-vi pregled je rezultat ubaćenog koda u sajt. Oni su ubacili kod koji kaže da se broj pregleda zamrzne kada on bude manji ili jednak 300 (<=300). Ako npr imamo 299 pregleda na jednom videu na ovom servisu i neko u svetu pogleda taj snimak, onda dobijamo da je broj pregleda 300, gde se prvi uslov završava i on je zadovoljen (< 300). Ali ako još neko pogledaj ovaj snimak, drugi uslov se ispunjava i tu se taj broj zamrzne (= 300), i dodaje se taj jedan pregled, što, kada saberemo, čini 301. I kada dođemo do tog broja, Google preuzima stvar i kontroliše broj pregleda.

Ali se nekad zamrzne na 305, 303 itd. Zašto se onda ovo dešava? E ovo se dešava kada se, na 300-ti pregled, umesto jednog pregleda koji bi bio 301 pregled, u isto vreme (bukvalno iste stotinke) dvoje ljudi u različitom delu sveta upali snimak i generišu po jedan pregled. I zato, umesto da se snimak zamrzne na 301, on se zamrzne na 302 (ili 305, 303, 304, shvatate već).

Nadam se da vas je ovo zanimalo i da ste sad konačno saznali zašto se broj pregleda Youtube snimaka zamrzne na 301 (ili 302 ili 305, ma skapirali ste već :)). Pogledajte i snimak, ukoliko hoćete više detalja.

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
biljana markovic
biljana markovic

meni su pregledi stali na 301+ i tako mi stoji mesecima,zasto. zasto mi mesecima ne odmrzavaju taj broj pregleda?

Scroll to Top