Home Vesti Prezentacija Intel Core procesora u Beogradu

Prezentacija Intel Core procesora u Beogradu

by Admin

Danas sam bio na predstavljanju treće generacije procesora Intel Core i Ultrabook računara. Andreja Jauković, menadžer za poslovni razvoj u kompaniji Intel Srbija, je pričao o nekoliko vrlo zanimljivih stvari sa kojima se slažem i koje su sasvim logične i sa jednom sa kojom se ne slažem (barem ne u potpunosti).

Tehnologija stalno ide napred, tera nas da prelazimo nepremostive granice i da izmišljamo neke stvari koje nam do juče nisu padale na pamet. Isto tako, prilikom stvaranja novih tehnologija, mora postojati glavna komponenta, tj “srce” te tehnologije, a to su procesori. Zbog sve veće jačine uređaja koja se proizvode, jačina procesora mora pratiti taj tok.

Intel Core procesori se trenutno nalaze u više od 100 različitih računara, od kojih su najpoznatiji računari od Acer-a, Asus-a, Dell, HP-a, Lenovo-a i Samsung-a. Ova kompanija je stavila akcenat na Ultrabook tehnologije, govoreći da je ovo budućnost računarstva. Sa ovim se iskreno ne slažem, jer Ultrabook-ovi nisu budućnost računarstva, već računari na dodir, ili takozvani tablet računari. Međutim, Intel je i tu uvideo mogućnost i zarade, ali i “revolucije” na polju mikročipova i procesora, tako da bi trebalo da krenu sa izradom procesora za tablete, ali nije ništa potvrđeno. Sadašnji ultrabook-ovi su opremljeni trećom generacijom Intel Core procesora i naprednim 22nm 3-D tri-gate tranzistorima, što daje veliku snagu tim računarima i čini ih totalno sposobnim za rad.

Ono što mi se svidelo na ovoj prezentaciji jeste Intel Anti-Theft, koja korisniku omogućava da automatski onesposobi sistem usled gubitka ili krađe uređaja, ali ne softverski, već hardverski (zbog toga mi se mnogo sviđa). Naravno, zbog kupovine McAfee antivirusa od strane Intel-a, ovaj softver dobijate besplatno uz kupovinu računara sa Intel Core procesorima, ali je period aktivnog korišćenja antivirusa ograničen. Isto tako, Intel je predstavio i novu virtuelnu radnju koja će uskoro biti dostupna korisnicima PC računara, a zove se Intel AppUp centar. Tu se mogu skidati aplikacije za PC (slično Apple-ovoj virtuelnoj radnji za Mac-ove) i mogu biti plaćene i besplatne. Nažalost, mi ne možemo preuzimati plaćene aplikacije, jer nismo u Pay Pall sistemu (tako se plaćaju aplikacije), ali možemo preuzimati besplatne (realno ko ne voli nešto besplatno).

Da li vam se ove novine sviđaju, i koje vam se najviše sviđaju?

[nggallery id=27]

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments