Novi virus je otkriven

Kompanija Kasperski lab j objavila novo otkriće na njihovom sajtu. Izgleda da se pojavio novi visokosofiticirani štetni program koji se koristi kao sajber oružje u nekoliko zemalja. Složenost ovog novootkrivenog programa je dosta velika i predstavlja najveću pretnju do danas.

Ovaj program su otkrili stručnjaci iz ove kompanije povodom istraživanja koje je zatražila Međunarodna unija ze telekomunikacije (ITU). Ovaj program je detektovan kao Worm.Win32.Flame i dizajniran je za špijunažu, tj krade vredne podatke kao što su sadržaji sa ekrana računara, kontakt podaci i sačuvani podaci.

Ovo istraživanje je zatraženo od ITU zbog prethodno otkrivenih incidenata koji je izazvao još jedan štetni program pod nazivom Wiper. On je izbrisao veliki broj podataka u računarima u zapadnoj Aziji. Ovaj štetni program je divljao više od dve godine, tj od marta 2010. godine. Baš zbog svoje kompleksnossti nije otkriven ranije.

Ovaj program nazvan Flame se razlikuje od drugih značajnih sajber oružja kao što su Dugu i Stuxnet i ovo govori da je ovaj virus pripada kategoriji super – sajber oružja.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top