Spamovi u istočnoj Evropi i u svetu

Kaspersky lab, vodeća kompanija antivirus programa u Evropi, kao i proizvođač sigurnosnih sistema, jer objavila izvešta o količini i udelu spamova tokom prvog kvartala 2012-te godine širom sveta. Udeo spamova je pao za 2,4% u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Od svih spamova, samo 4,2% dolazi iz zemalja jugoistočne Evrope, u kojima mi prednjačimo. Najveće zemlje koje prednjače po spamovima su Indija (11,8%), Indonezija (8%) i Brazil (7%), dok se samo tri zemlje nalaze u Evropi, a to su Velika Britanija (3,2 odsto), Italija (3 odsto) i Poljska (2,4 odsto).

Kao što sam već rekao, Srbija je, među zemljama jugoistočne Evrope, najveća po proizvodnji spamova, koja je skoro ušla među top 20 i zauzima 21-vu poziciju sa 1,18% svih spamova. Nešto manje spamova dolazi iz Rumunije, koja se nalazi na 22-om mestu sa 1,16%, dok je Hrvatska na 33-om mestu sa 0,18% spamova.

Isto tako, Srbija je zauzela 51-vo mesto na listi zemalja sa detekcijama antivirusnih mejlova u prvom kvartalu ove godine sa 0,17%. Hrvatska je na 95-om mestu sa 0,03%. Grčka je zemlja koja zauzima najveću poziciju među zemljama istočne evrope po detekcijama antivirusnih mejlova (zauzima 26-to mesto sa 0,73%). Omiljeni program među mail spamerima u jugoistočnoj Evropi jeste Email-Worm.Win32.Netsky.q. Ovaj program radi po principu uzimanja mail adresa sa već zaraženog računara, i nastavlja slanje svojih „crvića“ na te mailove, odakle se samo širi.

U drugim delovima sveta situacija je drugačja, jer je glavni program za spamovanje Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen. Ovaj najveći program za spamovanje kopira registracionu formu neke finansijske organizacije. Drugi program, koji spameri koriste, je Email-Worm.Win32.Mydoom.m, koji ima funkciju da uzima mejlove iz zaraženog kompjutera i da ih distribuira na razne adrese, koje se nalaze u tom računaru.

Uglavnom spameri ne žele da prevode tekst nekog mejla na maternji jezik čitaoca ovog maila, tako da su svi spam mejlovi na engleskom jeziku. Jedino spameri iz Nigerije pokušavaju da prevedu poruke koje se šalju na razne adrese, koristeći neke programe za prevođenje ili se koriste servisom kao npr Google Translate.

Ovo je rekla Marija Namestnikova, viši analitičar za spamove u kompaniji Kaspersky Lab.

„Iako nijedna zemlja u jugoistočnoj Evropi nema zakon koji bi se bavio anti-spamom, spam je ovde popularan način reklamiranja malih ili srednjih preduzeća. Razlog je isti kao i za neprevođenje internacionalinih poruka na lokalne jezike – isuviše je lako slati poruke korisnicima iz različitih zemalja čak i ako to ne želite. To čini spam neuspešnim“

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top