Home Vesti Na šta obratiti pažnju pri kupovini televizora?

Na šta obratiti pažnju pri kupovini televizora?

by Admin

Kao prvo, želim da se izvinim, jer je ovaj tekst odavno trebalo da bude postavljen. Nadam se da mi to nećete uzeti za zlo i da će vam moji saveti pomoći pri odabira televizora. Znam da je dosta ljudi, pre kupovine televizora, bilo zbunjeno, jer sad postoji velika poplava televizora, što poznatih marki: Samsung, Sony, Toshiba, što nepoznatih: Fox, Vizio… Osim toga, sad svaki televizor ima neke svoje specifikacije, koje su nekim ljudima nerazumljive i nepotrebne. TV je TV, zar ne? Tako je ranije bilo, ali danas televizori mogu mnogo toga više raditi neko televizori od pre, npr, 5 godina.Znači, šta gledati pri kupovini televizora?

Prvo što morate gledati jeste veličina televizora. Možda jeste malo glupa prva stavka, ali veoma bitna. Odaberite mesto gde hoćete da postavite vaš novi televizor, izmerite i tek onda krenite u potragu za njim. Mada, morate imati na umu sledeće: oni veliki, teški i debeli televizori su imali mnogo veliki okvir oko ekrana, gde je obično bio zvučnik. Sada su ti okviri svedeni na minimum i, iako vam odgovara ta veličina televizora (npr 22 inča), a imate mesta za televizor sa ekranom od 32 inča, mislim da bi bila najbolja kupovina televizora te veličine ekrana. To je stvarno veliki ekran i možda će vam biti previše veliki za neku prosečnu veličinu dnevne sobe (oko 15 kvadrata). Neko voli televizor te veličine, ali neko ne. Što je televizor veći, a bliže vašim očima, pre ćete videti pikselizaciju na ekranu, tj kockice umesto glatkih linija, i onda ćete se pitati: “Pa što kupih ovo go*no?”. Ali, da ne zaboravim, oči će vas definitvno boleti od preteranog gledanja TV-a te veličine izbliza.

Veličina televizora

Sledeće što morate gledati kod televizora jeste tip ekrana. Videli ste koliki vam TV treba (22 inča, 26 inča ili 32 inča) i sad ste krenuli u potragu za televizorom. I gde god da odete vidite različite cene, tipove ekrana, specifikacije… Ali, prilikom odabira televizora, bitan je tip ekrana. Postoji nekoliko tipova, TFT, LCD, LED, OLED… Ova karakteristika vam određuje i cenu. Glupo je govoriti o oštrini ekrana, bojama i drugim karakteristikama tipova ekrana, jer svaki proizvođač može nešto dodati (softverski ili hardverski), čime bi ekran bio nešto bolji ili lošiji od konkurencije.

TFT ekran je trenutno najjeftiniji ekran i televizori sa tim tipom ekrana su i najjeftiniji. Ali kao takav, uglavnom, ima dosta loše uglove gledanja, ali nema glossy površinu, tj reflektujuću površinu, već je ona matirana.

LCD ekran je nešto bolji od TFT ekrana, u smislu uglova gledanja i u smislu odabira različitih ekrana (TFT može biti samo mat, a LCD može biti i glossy i mat), dok je cena televizora sa tim ekranima dosta slična (do nekih 36,000 se može naći TV veličine do 32 inča).

LED televizori su uglavnom skuplji, ali je celokupno iskustvo gledanja filmova, serija, utakmica je daleko bolje nego na TFT i LCD televizorima. Ekrani su uglavnom glossy ekrani, tako da to morate imati na umu. Takođe, televizori sa ovim tipom ekrana se kreću od oko 42,000 pa naviše za veličinu ekrana od 32 inča.

OLED televizori su skupi ko đavo. Najjeftiniji OLED televizori, sa veličinom ekrana od 22 inča, jesu oni od oko 80-90,000 dinara, ako se mogu i naći kod nas. OLED ima najbolju moguću sliku i zaista vredi toliko, ali zbog toga što je naša kupovna snaga slaba, ne bih preporučio ove televizore.

Naravno, postoje i različite varijacije ovih ekrana (npr TFT LCD), čime se dodaju i poboljšavaju određene karakteristike same slike, ali ja bih, iskreno, preporučio LCD televizore sa odnosom stranica 16:9. I nikako, ni pod kojim uslovom ne kupujte 3D televizore. To ne da nisu 3D televizori, već su i glavni izvor glavobolja. Naočare su skupe, morate sedeti i gledati TV pod određenim uglom, a posle pola sata vas tako boli glava, da vam dođe da gađate TV sa nečim.

Odabraliste tip ekrana, ali dal Full HD ili HD Ready? Ovo se odnosi na rezoluciju ekrana. Svaki televizor, bilo da je HD Ready (rezolucija 1,280 x 720 piksela) ili full HD (1,920 x 1080 piksela) može da pušta filmove visoke rezolucije. Ova rezolucija uparena sa određenim tipom ekrana može dati različite rezultate, ali optimalna neka rezolucija za LCD je 1080p (full HD), a za LED 720p (HD Ready). Naravno, slika će najbolje izgledati na ekranima full HD rezolucije, ali da bi i ona mogla biti primećena, mora se uračunati i veliičina samog televizora. Što je veličina ekrana veća, tj veća od 32 inča, a rezolucija ostaje ista (1080p – full HD), to će slika lošije izgledati. Sama slika će se razvući i ni na šta neće ličiti.

Da li smart TV ili “glup” TV? Smart TV su preskupi. Sa malo mašte (i malim računarom na USB-u koji košta 7,000), “glup” TV sa veličinom ekrana od 32 inča i cenom od 32,000 plus 7,000 za taj mali računar, možete pretvoriti u smart TV za 39,000, dok najjeftiniji, Samsung, smart televizori koštaju, ne ispod, 48,000. Zašto je dobar pametni televizor? Na njemu možete gledati YouTube klipove (preko wireless internet konekcije, koja se nalazi na mini Android PC-u, slika ispod), direktno gledati neke serije sa interneta, igrati pokoju igru, a ako priključite kameru i instalirate Skype i eto vam novog načina komunikacije.

Mini Android ICS TV

Koji sve priključci su potrebni? Na savremenim televizorima, portovi i priključci su veoma korisni i potrebni. Na TV-u moraju biti, barem dva USB porta (ukoliko hoćete da gledate neki film i da, u isto vreme, pretvorite vaš televizor u pametni televizor). Dobro je i tri porta, ali optimalno je oko dva. Televizor mora imati barem jedan HDMI port. HDMI port je bitan ukoliko želite da na jednostavan način pregledate slike direktno sa laptop (desktop) računara, telefona ili tableta na vašem televizoru. PC VGA ulaz je bitan, ukoliko vam ne treba smart TV, ali hoćete da gledate, npr, filmove sa računara na televizoru. Jednostavno povežete sa vašim računarom pomoću kabla, iskokate kokice, i spremni ste da gledate filmove. Pošto televizori novijeg datuma nemaju dobre zvučnike, probajte naći neke obične zvučnike koji ćete priključiti pomoću ulaza veličine 3,5mm i sigurno ćete imati bolji zvuk. Preporučujem zvučnike sa drvenim kućištem.

Cena. Jedna od najbitnijih stavki jeste cena televizora i cena tih priključaka. Neka normalna cena televizora, veličine ekrana od 32 inča varira između 30,000 dinara i 34,000 dinara. Kablovi su vrlo jeftini, tj do 500 dinara maksimum, ali postoje i oni skuplji koji vrše potpuno istu funkciju. Nemojte da vas prodavci nagovore na veće trošenje nego što je potrebno.

To bi bilo to. Ako sam nešto zaboravio, slobodno me kontaktirajte putem kontakt forme na sajtu, ako imate više pitanja ili ste u nedoumici. Naravno, uvek se desi da se nešto propusti ili pogreši. Ako je to slučaj sa nečim na ovom tekstu, slobodno me ispravite u komentarima :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

6 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
maja
maja

Plizz, pomozite mi!! Ja sam zensko 🙂 i danima izucavam kupovinu televizora, i sad mi se vise ni ne kupije jer mi nista nije jasno. Ja bih smart, ali ako mi objasnite i tacno napravite konfiguraciju sa kojim drugim tv i tim kablovima koje pominjete, cu dobiti smart efekat, ja bih vas poslusala vrlo rado! Budzet je oko 45000 dinara.
Rekla bih da mi se nasjvise svidja sharp samo iz razloga sto daju 5 godina garanciju.
Volela bih za nijansku veci od 32*.
Mnogo hvala na eventualnom misljenju i savetima!

Magdalena
Magdalena

Dali se bas svaki Smart tvmoze bezicno prikljucitina internet.

Ilija Sudzum
Ilija Sudzum

Pozdrav, tražim pomoć
Želim da kupim tv, a iz ovoga što sam pročitao više ne znam koji da kupim. Molim te da mi napišeš kratko i jasno šta taj TV treba da ima da bi bio normalan i da ima sve. Neka bude veličine 32 inča i do 40.000 hiljada dinara, ne znam ni koju marku da uzmem, koliko ulaza izlaza KABLOVA utičnica za video rekorder i gde da ga kupim. Nemoj samo da moram ići do Kine daleko je. Nabroj mi takstativno. oDABERI ONAKO KAO ZA SEBE HVALA

Ilija Sudzum
Ilija Sudzum

Napravi mi to isto i za lap top do iste cene kao i za TV ako znaš
Pozdrav Ilija

Jugoslav
Jugoslav

Pozdrav.

Prvo da ti se zahvalim na ovom tekstu.
Drugo, pitanja:

1. 3D televizori – jel se te glavobolje odnose samo na gledanje uz naocare ili i bez naocara ovi televizori nisu dobri, mislim na gledanje pod odredjenim uglom, kvalitet slike i ostale moguce nedostatke?

2. Sta znaci :
– “Skype ready”
– “Skype™ on Samsung TV”
– “WiFi Direct ” (mogu li da uhvatim signal sa modema koji zraci i da blejim po netu ili ovo sluzi iskljucivo za
povezivanje sa jednim uredjajem npr. mobilnim)
– “Wireless LAN Built-in” ?

2. Ako moze preporuka za tv, sa ovim karakteristikama:

Samsung
32 incha, full hd, smart, wifi integrisan.

Inace dvoumim se izmedju ova dva modela ( ali si me nasekirao sa onim glavoboljama kod 3D tv-a 🙂 ):
Samsung 3D televizor LED LCD UE-32H6200
Samsung televizor LED LCD UE-32H5500

Hvala puno !

Panto
Panto

Kupio bih tv i to u win winu pa me zanima koji je model velicine 32 inca od boljih do 40 000 din, i to od poznatijih marki npr. Samsung, Lg, Sony… posto nisam ljubitelj novijih marki tipa adler tesla i sl. sa ili bez smart funkcije. Hala unapred