Home Vesti Zbog čega je Windows RT drugačiji od Windows 8 OS-a?

Zbog čega je Windows RT drugačiji od Windows 8 OS-a?

by Admin

Da li je baš toliko bitno Microsoft-u da napravi konfuziju? Da napravi dve različite platforme, Windows 8 i Windows RT, koje su naizgled iste, ali sa jednom fundamentalnom razlikom? Sa Surface tabletom dolazi Windows RT opertivni sistem koji je drugačiji, softverski drugačiji, od njegovog jačeg brata, Windows 8. Ali zašto je slabiji? Zašto se na njemu ne mogu instalirati programi i aplikacije van radnje Microsoft-a, iako je on hardverski dovoljno jak da podrži te programe?

Zbog jednog bita. Znam da je to malo čudno, ali evo da pojasnim. Jedan haker je otključao Windows RT platformu i na taj način instalirao neke aplikacije koje se ne nalaze na Windows Store, tako što je našao taj bit koji služi kao barijera prilikom instaliranja takvih aplikacija. Menjanjem tog bita, odnosno uklanjanjem te barijere, mogu se instalirati svakakve aplikacije i igre na ovaj tablet, a da se ne nalaze na Microsoft Store-u.

Međutim ima jedna začkoljica – resetovanjem ovog tableta, taj bit se vraća u normalu, pa se cela operacija mora ponovo vršiti. Ok, jeste, kako bi Ameri rekli, pain in the ass, ali je početak. Uskoro će se i Microsoft boriti, kao i Apple, sa jailbreak zajednicom, jer se otključavanjem ovog OS-a dobija mnogo veća funkcionalnost, ali otvara mogućnost za zlonamerne programe. Ali ako pogledamo koji se programi mogu instalirati na Windows, kao i igre, mislim da će otključan Windows RT vredeti tri puta više nego bilo koji drugi tablet, iako će imati sličnu cenu. Bude li bilo problema sa nekim virusima ili spyware programima, tu je uvek AVG ili drugi antivirus koji će se moći instalirati :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments