Home Vesti Apple protiv Tesle – ko je inovativniji?

Apple protiv Tesle – ko je inovativniji?

by Admin

Apple je podneo zahtev za patent za, citiram: Wireless Power Utilization in a Local Computing Environment. Odnosno, ako ne razumete ovaj naziv (nisam ni ja odmah), Apple je podneo zahtev za patent bežičnog punjenja telefona koji koristi near-field magnetsku rezonancu (NFMR). NFMR stvara polje koje će puniti bateriju bilo kog elektronskog uređaja sa NFMR rezonatskim kolima koji su, pazite sad, udaljeni od stanice za punjenje do jednog metra. Drugim rečima rečeno, Apple je podneo patent za izum koji je Nikola Tesla smislio još pre 100 godina.

Zbog čega je ovo toliko revolucionarno? Zbog toga što svaka stvar sa baterijom na punjenje (smartfon, tablet, daljinski upravljač, pa čak i igračka), nebitno koje kompanije, može se napuniti preko ove tehnologije. Novi način punjenja je svakako dobrodošao u naše domove (nema više onih glupih kablova), ali da li se moralo na to čekati više od 100 godina? Zašto to odmah ljudi nisu iskoristili čim je Tesla smislio takav način prenosa energije?

Ali, ima i jedna caka. Takvo magnetno polje bi moglo izazvati velike smetnje u napajanju određenih uređaja. Takođe, ostavite li kreditnu karticu blizu tog polja ili, ne daj bože, unutar, informacije na toj kartici će biti izbrisane. Da ne pričam šta se može desiti hard disku ako ga zakači NFMR polje.

Šta mislite, da li potomci Nikole Tesle trebaju da tuže Apple ili je to kompanija koja je prva došla na ideju ovakvog načina sprovođenja električne energije?

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments