Home SoftveriAplikacije Koje su najbolje navigacije za smartfonove

Koje su najbolje navigacije za smartfonove

by Admin

Navigacija, jedna od najboljih karakteristika smartfonova današnjice. Telefoni, koji se nalaze u našim džepovima, nude mnogo više nego što je to ranije bio slučaj. Osim telefona, potreban vam je bio fotoaparat, mp3, pa i auto navigacija. Sad se sve to nalazi unutar jednog uređaja, sa virtuelnim radnjama koje nude dosta različitih aplikacija.

Međutim, danas pričamo o aplikacijama za navigaciju i koja je najbolja, zar ne? Odmah da vam kažem, tih aplikacija postoji mnogo, možda čak i previše. Voleo bih da ima dve-tri aplikacije, gde vrlo lako mogu da izaberem šta bih hteo. Ali to nije slučaj. Od svih tih silnih aplikacija, izabrao sam 4 koje će vam sigurno pomoći vožnji i dati vam najbolju rutu do određenog mesta.

1. Waze – Android i iOS

Waze aplikacija je jedna od najboljih, kao i jedna od retkih koja se nalazi i na Google Play radnji i u App Store-u. Zašto je ova aplikacija jedna od boljih? Prvenstveno zato što je društvena aplikacija, odnosno korisnici sami mogu postavljati neka dešavanja na putu (sudar, odron na putu itd) i tako obaveštavati druge ljude o zastoju na putevima.

Osim obaveštavanja ostalih korisnika, ova aplikacija uči o vašim navikama i vašim rutama, pa ćete lakše naći mesta na koja idete najčešće. Nudi glasovnu navigaciju (na engleskom) i ako promašite skretanje, daće vam novu rutu. Takođe, možete videti cene goriva na stanicama usput, pa planirati rutu na taj način. Ovu aplikaciju toplo preporučujem.

 

2. Motion X GPS – iOS

Kao što je slučaj sa svim iOS aplikacijama (koje koštaju određeni iznos), moramo ih nabavljati nelegalno (preko Instalous-a). Međutim, da bi ih tako nabavljali, moramo prvo jailbreak-ovati naš iOS uređaj pa tek onda instalirati Instalous aplikaciju. Ali, moram vam reći da ovu aplikaciju vredi imati. Ona, osim što nudi navigaciju za vozila, nudi navigaciju za trčanje, štetanje, pa čak i voženje čamca.

Kompanija, koja je napravila ovu aplikaciju, je napravila još nekoliko sličnih aplikacija, samo sa različitim funkcionalnostima. Glasovna aplikacija košta nešto više od obične (koja košta 0,99$), odnosno košta 9,99$ godišnje. Međutim, ako vam treba dobra navigacija za nekih mesec dana ili kraće, postoji opcija da kupite punu funkcionalnost ove aplikacije za 2,99$. Ali nažalost, navigacija ne podržava našu zemlju. Zbog toga što koristi Bing mape, sve ulice se vide, pa i trenutna lokacija, ali kad hoću da pronađem neki deo grada ili da sam postavim dosto dolaska, on daje pravu liniju, ne prati put.

Ali gde god se u Evropi nađete, biće vam drago što imate ovu aplikaciju uz vas.

 

3. iGO My way – iOS i Android

iGO navigacija je jedna od najboljih navigacija za smartfonove ikada napravljena. Do sad se ona nalazila na Symbian telefonima, pa posle na Android uređajima, a sada konačno i na iOS uređajima. A ono što je najbolje jeste prisutnost Srbije na tim mapama. Kad bih birao između nekih programa za navigaciju na iOS i Android telefonima, uvek bi birao iGO, jer je kvalitet mapa, grafika i brzina GPS pozicioniranja najbolja.

Osim toga, na iGO navigaciji sam video da postoje 3D modeli nekih naših zgrada (skupština, Narodno Pozorište, Beograđanka…). Lociranje je veoma brzo, jer vam ne treba mobilna mreža za pozicioniranje, kao ni za planiranje rute – potrebna je samo konekcija sa satelitom (i to samo sa jednim). A, ono što je najbolje, postoji glasovna navigacija na srpskom jeziku (Nevena vas navodi). Instalacija je malo zeznuta, jer se morate potruditi. Može se naći na App Store-u, ali je skupa boga oca (oko 70 evra), dok se ne može naći na Android uređajima.

Preko Google-a morate tražiti način za instalaciju koja nije preterano jednostavna. Takođe, ova aplikacija će vam zauzeti oko 2GB memorije na uređaju (što je jedna od lošijih strana aplikacije).

 

4. Google Maps – iOS i Android

Ovu aplikaciju ne morate skidati sa virtuelnih radnji oba operativna sistema, ona već postoji preinstalirana na vašim uređajima. Osim što je dostupna na iOS i Android uređajima, Google Maps aplikacija se može preuzeti i za Windows Phone, Symbian, BlackBerry i ostale uređaje. Interfejs ove aplikacije je veoma jednostavan i zbog toga je nekima omiljena navigacija na mobilnim uređajima. Možete ukucati ime ulice, kompanije, pa i prodavnice, Google Maps će uvek naći tu lokaciju, bez obzira gde je.

Postoji, na Android uređajima, i Google navigacija koja dodaje glasovnu navigaciju, kao i još nekoliko opcija, ali ona nije dostupna za našu zemlju. Takođe, ne postoji informacija o tranzitnom prevozu (vozovi, autobusi), ali se nadam da će i to uskoro biti dostupno. Svako ko ima Android ili iOS uređaj, koristio je ovu aplikaciju i siguran sam da je zadovoljan sa njom.

Naravno, postoji još dosta aplikacija vezanih za navigaciju i svaka ima nešto specifično vezano za nju, ali sam izdvojio aplikacije koje su, po meni, nezamenljive prilikom iznalaženja određenih adresa po vašem gradu (ili nekom drugom nepoznatom gradu). Ako i vi imate neki predlog ili ako znate za još neku zanimljvu aplikaciju vezanu za navigaciju, podelite sa svima u komentarima.

Dosta ljudi putuje u susedne zemlje na odmor, Ali, ako ste odlučili da idete na odmor u Hrvatsku svojim kolima i koristite neke od aplikacija za navigaciju, svoj smeštaj potražite na http://www.mojsmjestaj.hr, koja ima najbolju ponudu soba i apartmana u Hrvatskoj.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments