Home Vesti Koja je razlika između AMOLED i LCD panela?

Koja je razlika između AMOLED i LCD panela?

by Admin

Kupovina telefona je pre nekih 7-8 godina bila jednostavna, koji nam se sviđa, Zar ne? E sad je malo drugačije. Telefoni postaju pravi mali računari, sa jakim procesorima, velikom količinom RAM memorije i kamerama sa svih strana. Teško je pratiti razvoj mobilne telefonije danas, to vam ja kažem, koji pratim ove vesti iz dana u dan. Međutim, jedna od najbitnijih stvari kod mobilnih telefona, karakteristika bez koje bi iskustvo prilikom korišćenja mobilnih uređaja bilo nezamislivo, jeste kvalitet ekrana. A, danas kad se telefoni oslanjaju na ekrane na dodir, oni moraju imati mnogo bolji kvalitet.

Ali kako izabrati? Postoje AMOLED, LCD, IPS, TFT i još panela, ali su ovi najučestaliji kod mobilnih telefona. Ali, nazastupljenii su AMOLED, koje koriste, između ostalih i Samsung telefoni i LCD paneli, koji se nalaze na uređajima Apple kompanije. Ako vas interesuje razlika između AMOLED i LCD panela, čitate pravi tekst.

AMOLED

AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) tehnologija odavno postoji, međutim ona se odnedavno koristi u telefonima najvišeg kvaliteta, takoreći “flagship” uređajima raznih kompanija. AMOLED ekrani se sastoje od tankog sloja organih polimera koji se upale prilikom dodavanja električne energije. Zbog jednostavne konstrukcije, AMOLED ekrani mogu biti veoma tanki i ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje. Korist od izbacivanja pozadinskog osvetljenja je sledeća: ovi ekrani mnogo bolje proizvode crnu boju, jer se pikseli AMOLED panela ugase i na taj način troše mnogo manju količinu baterije.

Međutim, AMOLED displej ima i lošu stranu. Sigurno ste čuli da se ljudi, na čijim telefonima se nalazi AMOLED ekran, žale oko nečega što se zove “pentilni” displej (pentilna matica). Zanima vas šta je to? Sad ću objasniti. Ova karakteristika AMOLED ekrana se može naći na kolor ekranima, jer je reč o pikselima, od kojih se sastoji taj panel (displej). Umesto da je ekran tako raspoređen da se na njemu nalaze samo crveni, plavi i zeleni pikseli (RGB), na AMOLED ekranima se nalaze dva zelena subpiksela umesto jednog zelenog, što znači da ovaj ekran nije RGB, već RGBG. Ne možete pratiti? Pogledajte sliku pored. Videćete da se zeleni pikseli razlikuju od plavih i crvenih piksela. Postoje dobre i loše strane ovakvog rasporeda piksela. Dobra je što je ekran ima manje piksela koje mora napajati, a ekran je i dalje normalno osvetljen, a loša strana je što ekran izgleda kao da ima manje piksela nego što u stvari ima, tj da ima manju rezoluciju. Samsung je, uvođenjem Super AMOLED Plus tehnologije, koja ne koristi pentilnu raspodelu piksela, rešio problem prvobitne AMOLED tehnologije. Međutim, osim što je rešio problem pentilnog displeja, AMOLED ekrani su postali sinonim za osvetljene ekrane. Naime, svi telefoni sa Super AMOLED Plus displejem su veoma vidljivi na suncu.

Među telefone sa AMOLED ekranima spadaju: Samsung Galaxy S telefoni, Nokia Lumia 900/920/820, HTC One S

LCD

LCD (Liquid Crystal Display) je bio integralni deo naših života godinama. Osim toga što se upotrebljava u telefonima, LCD ekrani se koriste na, gotovo, svakom monitoru, ali i u većini televizora. Osim toga što su ovi ekrani napravljeni od “čudesnih” tečnih kristala, oni takođe zahtevaju nekoliko slojeva stakla i izvor svetlosti (pozadinsko osvetljenje se najčešće koristi). LCD ekrani stvaraju najrealističniju sliku koju možemo naći na ekranima, ali oni, za razliku od AMOLED (pa i OLED) ekrana, nemaju toliko rasprostranjen kontrast boja (tamnije boje izgledaju svetlije, a svetle boje tamnije).

Kada pričamo o LCD ekranima, možemo pričati i o TFT i o IPS displejima, čije su karakteristike integrisane u LCD ekrane. TFT (Thin Film Transistor) potpomaže efikasnosti LCD ekrana, jer smanjuje broj elektroda po pikselu. Takođe, TFT displej poboljšava kvalitet slike LCD ekrana. Isto tako, ne smemo zaboraviti ni IPS (In-Plane Switching) displej, koji poboljšava LCD ekran sa mnogo širim uglovima gledanja. To se postiže održavanjem tečnih kristala paralelnih ekranu. Iskreno rečeno, kad pričamo o LCD ekranima, bolje je uzeti telefon sa IPS LCD ekranom, nego sa TFT LCD.

Među telefone sa AMOLED ekranima spadaju: iPhone 4/4s, iPad i HTC One X.

Kao jedan od najpopularnijih telefona, korisnici iPhone-a imaju veliku potražnju za LCD ekranima, u slučaju da im telefon ispadne i ekran se polomi. Moraju znati gde mogu zameniti te ekrane, brzo i jeftino. Zbog toga im preporučujem SWITCHTEL, servis mobilnih telefona u Beogradu.

Sve do sad rečeno i tehnologiji displeja služi čisto kao poređenje. Jer dva najpopularnija telefona na planeti (Samsung Galaxy SIII i iPhone 5) imaju različite ekrane, jedan Super AMOLED Plus, drugi IPS LCD ekran, što znači da su oba dobra. I, iako i jedan i drugi imaju mane, kao i vrline, do korisnika je da odluče koji ekran im više prija. Kako to da urade? Da isprobaju i jedan i drugi ekran, nema drugog rešenja. Pogledajte kako reprodukuju boju, koji su uglovi gledanja i kako taj ekran odgovara vašim očima. A za odabir, po vama, boljeg ekrana, trebaće vam samo nekoliko minuta.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments