Home Vesti Nov način punjenja baterije

Nov način punjenja baterije

by Admin

Zbog generalno slabih baterija u smartfonovima, mora se naći način ili za brzo punjenje ili za veći kapacitet baterija. Iako se o ovoj drugoj opciji razmatra već duže vremena, prva opcija bi trebalo da bude uskoro dostupna. Naime, istraživači iz Virginia Tech, predvođeni Shashank Priya-om, smislili su način kako da konvertuju vibraciju u voltažu.

Te vibracije ne dolaze od vibracije telefona prilikom notifikacije, već vibracijom koja se dobija treskanjem telefona. Istraživači, zaposleni u ovom projektu, eksperimentišu sa cink oksidom, koji može konvertovati fizički pritisak i vibraciju u energiju i koja može dovesti do novog načina brzog punjenja baterija. Raznim eksperimentima su utvrdili da se ovakvim načinom punjenja može postići snaga od 50 milivolti, u, naravno, odgovarajućim uslovima.

Nažalost, pomoću ovakvog načina se ne može konstatno puniti uređaj, ali u tesnim situacijama, kad vam je baterija na izdisaju, a morate obaviti još jedan poziv, može se produžiti trajanje baterije, barem još nekoliko minuta. Ali isto tako, zamislite kako ćete izgledati nekome, ko se nalazi iza vas, dok vi tresete telefon :)? Ne moram dalje ništa govoriti :D.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments