Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia P test

Sony Xperia P test

by Admin

Sony je, pomoću svog Xperia U telefona, odgovorio na zahteve korisnika sa malim budžetom sa veoma dobrim telefonom. A, u isto vreme kad je ovaj mališan predstavljen, predstavljena su još dva telefona koja su zadobila veliku pažnju – Sony Xperia P i Sony Xperia S. Pošto sam krenuo od budžetskog telefona, neću odmah preći na najbolji telefon iz Xperia linije nazvan Xperia S. Umesto toga, prvo ću danas pričati o srednjem članu te linije, Xperia P telefonu.

Xperia P telefon je napravljen za korisnike kojima je cena Xperia S telefona prevelika, a Xperia U nedovoljne jačine. U narednih nekoliko minuta, možete pročitati po čemu je ovaj telefon specifičan, kako se on razlikuje od ostalih, koje su mu karakteristike i kako se on snalazi u rukama korisnika. Pa, ako vas zanimaju performanse ovog telefona, nastavite čitati.

Međutim, ako ste već čuli o, ili videli, perfomansama ovog telefona, pa vas interesuje samo cena, mogu vam reći da je cena ovog telefona veoma povoljna u Mobilnom Shop-u, trenutno najpovoljnija kod nas. Osim toga što je povoljna cena, oni šalju telefon na vašu kućnu adresu, ako naručite online.

DIZAJN

Kao i Sony Xperia U uređaj, Xperia P ima kockast dizajn (dizajn kutije). Tako najbolje mogu objasniti u dve reči dizajn Xperia P telefona. Osim toga, on ima kućište napravljeno od aluminijuma sa oštrim ivicama na prednjoj strani i ispupčenjem na zadnjoj. To ispupčenje je veoma lepo dizajnirano i omogućava veću udobnost prilikom držanja telefona.

Telefon se vrlo lako može rukovati sa jednom rukom, ali ljudi sa malim palcem će imati poteškoća prilikom rada sa ovim telefonom. Naime, kao i iPhone 5, telefon je uzak, ali sa dugačkim ekranom pa će nekome biti teško da dohvati sve delove ekrana sa jedinim preostalim prstom.

Kad smo već kod ekrana, da kažemo nešto o njemu. Xperia P telefon je prvi telefon sa WhiteMagic tehnologijom koja omogućava bolju vidljivost ekrana na suncu. Ono što nije na vrhunskom nivou je reprodukcija boja. Ukoliko je osvetljenje ekrana na maksimumu, ne vidi se ovaj problem, ali, kad se osvetljenje umanji, bela boja je žućkasta, a žuta boja ima zelenkastu nijansu. Međutim, ovaj problem možete otkloniti ručnim podešavanjem osvetljenja. Ako ostavite automatsko podešavanje, ovakvi problemi će se javljati, ali ako sami podesite osvetljenje, nećete toliko primetiti ovaj problemčić. Ovaj LCD displej ima qHD rezoluciju, odnosno ima rezoluciju od 540 x 960 piksela što, na ekranu veličine 4 inča, govori da je gustina piksela, sa 275ppi, veoma velika. Bićete prijatno iznenađeni kad budete surfovali internetom ili izgledom grafike uopšte.

Osim ekrana, na prednjem delu telefona tj. ispod ekrana, se nalaze i tri kapacitivna dugmeta, koja su situirana na providnoj traci. Osetljivost tih kapacitivnih dugmadi je dosta bolja nego na Xperia U telefonu, ali nisu na nivou kao i kod ostalih Android telefona. Iznad ekrana se nalazi i prednji zvučnik koji je dosta dobrog kvaliteta i prednja kamera VGA rezolucije.

 

Zadnja strana je veoma lepo dizajnirana. Na dnu je ubačen logo ove kompanije, dok se na vrhu telefona nalazi kamera rezolucije 8 megapiksela i LED blic. Ova kamera je sposobna da pravi dosta dobre fotgrafije, pa čak i u uslovima slabije svetlosti. Boje na slikama ovog telefona su veoma precizne, jasne i oštre. Brzina pravljenja slika je velika, ali postoji razlika između pravljenja slika po sumornom i po sunčanom danu, odnosno kad postoji dosta svetlosti i kad postoji veoma malo svetlosti. Naime, kad se slika pravi po sunčanom danu, zbog velike količine svetlosti, slika se, gotovo u istom trenutku nakon vašeg dodira, napravi. Međutim, po sumornom danu i slabijoj svetlosti, kameri treba i do dve sekunde da fokusira i da napravi sliku. Postoji i dosta softverskih poboljšanja, kao što su automatski odabir uslova slikanja, panorama mod i drugi. Ispod pogledajte primer fotografije napravljene ovom kamerom. Možete snimati i video u 1080p rezoluciji.

   

Sa desne strane se nalaze sva fizička dugmad, odnosno dugme za uključivanje (i zaključavanje) telefona, dva dugmeta za regulisanje zvuka i dugme za kameru. Sva četiri dugmeta odlično reaguju na pritisak. Kad je ekran zaključan, pritiskom dugmeta za slikanje, kamera se upali za manje od 2 sekunde, što je odličan dodatak. Sa gornje strane se nalazi ulaz za slušalice veličine 3,5mm, a sa donje mikrofon. Sa leve strane se nalaze dva porta, micro-HDMI i microUSB.

   

SOFTVER

Kao i Sony Xperia U, i ovaj telefon radi na Android 2.3.3 Gingerbread platformu, ali je ova kompanija redizajnirala njihov Timescape korisnički interfejs na taj način da on izgleda kao novija verzija Android platforme nazvana Ice Cream Sandwich.

  

Međutim, nemojte da vas ova informacija razočara, jer je Xperia P telefon verovatno već i dobio update na novu verziju Android platforme. Tako da ćete skoro sigurno dobiti i Android 4.0 Ice Cream Sandwich iz kutije. Ako ne, sigurno će vas sam telefon obavestiti da postoji update na noviju verziju.

  

Timescape UI ima veoma zanimljiv interfejs. Vizuelno je mnogo lepši od prethodne verzije, ali i mnogo funkcionalniji. To možete videti po slikama iznad i ispod. Međutim, ono što je najzanimljivije kod ovog interfejsa jeste mogućnost menjanja tema na samom uređaju. A za one koji dosta koriste društvene mreže, Sony je ubacio i aplikaciju pomoću koje možete veoma brzo pregledati nove postove vaših prijatelja na Facebook-u, Twitter-u i ostalim društvenim mrežama.

Međutim, kao i kod Xperia U telefona, ovaj uređaj ima veoma privlačan, govoreći sa vizuelnog aspekta, muzički plejer. Widget je veoma lep, muzika se može kontrolisati sa lockscreen-a, a za one zahtevnije korisnike, tu je i ekvilajzer.

  

HARDVER

Iako Sony Xperia P telefon ima mnogo zanimljivih i, naravno, zahtevnih karakteristika, mora postojati jak hardver da to sve podrži, zar ne? Sony je, zbog toga, u svoj telefon ubacio dvojezgarni Nova Thor U8500 procesor radnog takta od 1GHz, ali i 1GB RAM memorije da mu pomogne pri izvršavanju zadataka. Zbog toga, telefon ima veoma fluidan interfejs i dosta brzo izvršava zadate naredbe. Međutim, ovo važi u slučaju da je na pozadini obična slika. Kad se za pozadinu postavi live wallpaper, situacija je dosta drugačija. Interfejs počinje da secka, animacije su lošije i ceo telefon je usporen.

Ima jedna loša strana ovog telefona, ali i sreća u nesreći. Iako Sony nije ubacio mesto za micro SD karticu, a u uređaju debelom 10,5 mm je sigurno to mogao, ubacili su 16GB interne memorije, što bi trebalo da bude dovoljno za većinu prosečnih korisnika. Doduše, nećete dobiti baš 16GB, jer je deo memorije rezervisan za OS i preinstalirane aplikacije, ali će vam 11,26GB sigurno biti dovoljno.

Ako su vam bitne konekcije, možete biti mirni. Xperia P poseduje razne vrste konekcija, kao što su NFC konekcija, WiFi sa 802.11 b/g/n tehnologijama, 3G sa HSDPA konekcijom, WiFi hotspot, Bluetooth v2.1 i GPS.

Baterija kapaciteta 1,305mAh je prosečna. Može izdržati oko 5 sati kontinuiranog pričanja što je nešto manje od standarada od 6 sati. Međutim, u stand-by modu može izdržati do tri nedelje, a kao mp3 plejer izdržava i do 80 sati, što je neverovatno dobro. Mnogo bolje od konkurencije. Mada vam ne bih preporučivao da pričate previše preko ovog telefona, ako niste blizu utičnice

MOJI UTISCI

Sony Xperia P telefon je uređaj koji vam daje veliku snagu za prosečnu cenu. Dvojezgarni procesor je standard u kategoriji u kojoj se ovaj telefon nalazi, ali je kamera rezolucije 8 megapiksela dosta bolja od konkurencija.

Osim toga, aluminijumsko kućište daje utisak dosta kvalitetnog telefona, a WhiteMagic tehnologija ekrana vam omogućava da vidite, npr sadržaj poruke, i na plaži po najvećem suncu. Jedino što može nekog odvratiti od kupovine ovog uređaja jeste verzija Android OS-a, ali, kao što sam rekao, imajte na umu da, ako još nije izašao, update na ICS će izaći veoma brzo.

Ako imate pitanja, kao i primedbe, dodatke ili drugačije mišljenje od mene, možete ih ubaciti u komentare ispod ovog teksta.

 

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments