Home TestoviTelefoni i tableti Samsung Galaxy Note II test

Samsung Galaxy Note II test

by Admin

Nakon veoma uspešne prodaje prvog, i to veoma popularnog, fableta, a posle predstavljanja Galaxy SIII telefona, javila se želja za novim fabletom. I par meseci posle predstavljanja Galaxy SIII modela, predstavljen je i naslednik Galaxy Note fableta – Galaxy Note II.

Novi uređaj koji nosi ime Note je, kao i prvi, vrlo brzo pridobio simpatije širom sveta, iako je, mada teško poverovati, napravljen sa većim ekranom. Osim povećanja ekrana tog telefona, poboljšane su sve karakteristike i celokupan hardver je unapređen. Procesor je dosta bolji, ima više RAM memorije, a softver je dizajniran tako da daje korisniku punu kontrolu nad tim uređajem.

Galaxy Note II je jedan od uređaja koje stvarno treba uzeti ozbiljno, jer on može sa svojim karakteristikama da se nosi sa svim telefonima i tabletima trenutno na tržištu. Za više detalja o samom telefonu nastavite čitati, a više detalja oko cene ovog uređaja možete naći na Mobilnom Shop-u preko ovog linka: http://www.mobilnishop.com/mobilni-telefoni/samsung/Galaxy%E2%80%93Note%E2%80%932-2092/.

DIZAJN

Uređaj sa enormnim ekranom možda ne izgleda privlačno na prvi pogled. Ali, kao što sam rekao za prvi Note, prvo ga uzmite u ruke, malo se poigrajte sa njim, pa onda procenite da li će vam odgovarati. Ekrani kod Android telefona se konstantno povećavaju, ali je Samsung, kod Galaxy Note II fableta, možda čak i preterao. Za one koje to zanima, kućište je napravljeno od polikarbonatne plastike, isto kao što je kod Galaxy SIII modela. Po slici ispod, primetićete da je nešto uži nego prethodnik, tako da je lakše koristiti ovaj uređaj od Galaxy Note uređaja.

Monstruozni ekran, koji je sada sa 5,5 inča još veći od prethodnika, je najveći ekran trenutno na nekom smartfonu. HD Super AMOLED ekran ima odnos strana 16:9 i to ga čini savršenim za gledanje filmova, igranjem igara, gledanjem slika itd. Međutim ono što čini ekran ovog modela neverovatno dobrim jeste nova tehnologija panela, odnosno RGB matrice. Ta RGB matrica je, za one koji ne znaju, zadužena za pravilnu reprodukciju boja na uređaju. Međutim, sa redizajnom te RGB matrice, dozvoljeno je stvaranje subpiksela koji reprodukuju boje mnogo bolje nego što je to slučaj sa ostalim telefonima.

Ekran ima rezoluciju od 720 x 1,280 piksela i, na ekranu velikom 5,5 inča, dobija se gustina piksela od 267ppi. Primetićete da je rezolucija manja nego kod originalnog Note uređaja, ali je dizajn i raspored piksela, pa i samo postojanje subpiksela, mnogo doprineo boljem kvalitetu slike. Na prednjem delu telefona se nalazi i fizičko home dugme, dva kapacitivna dugmeta i prednja kamera od 1,9 megapiksela

 

Zadnja strana je isto zanimljiva, jer se na njoj nalazi kamera rezolucije 8 megapiksela koja je ista kao i kamera na Samsung Galaxy SIII telefonu. Nature UX, nova verzija Touch Wizz interfejsa, je uticao i na kamera aplikaciju koja ima mnogo lepši interfejs od prethodnih verzija Touch Wizz UI-a. Brzina slikanja je veoma velika, jer čim pritisnete dugme, kamera već napravi sliku. Postoji još podešavanja, koja se mogu naći i na Galaxy SIII modelu, kao što su burst shot (za više slika odjednom), razni efekti, Best Shot (slika određeni broj slika i preporučuje najbolju), Best Face, Panorama i ostala podešavanja. Kvalitet slika je veoma dobar, sa puno detalja i veoma jarkih boja. Ispod možete videti dve slike slikane sa kamerom ovog uređaja. Video je, kao i slike, veoma dobrog kvaliteta. Kamera ima sposobnost snimanja u 1080p rezoluciji sa 30 frejmova po sekundi. Možete zumirati prilikom snimanja, kao i praviti slike. Audio je fenomanalan, jer koristi dva mikrofona za poništavanje nepotrebnih zvukova.


 

Sa gornje strane se nalazi samo ulaz veličine 3,5mm za slušalice i jedan mikrofon, sa desne strane dugme za uključivanje i zaključavanje, sa leve dva dugmeta za regulisanje zvuka, dok sa donje strane možemo naći drugi mikrofon, microUSB port i olovčica. Veliki deo softvera je napravljen da radi sa ovom olovčicom, kao i kod Galaxy Note uređaja prve generacije. Međutim, u odnosu na taj model, softver je mnogo bolji i ta olovčica, nazvana S Pen ima mnogo veću korist.

   

SOFTVER

Razlika između Galaxy SII telefona i Galaxy Note fableta se prenela u naredne generacije oba proizvoda. Naime, novu Nature UX korisnički interfejs je ugrađen u oba modela, ali je na Galaxy Note II fabletu malo prerađen i prilagođen je većem ekranu. Pozamljuje karakteristike Galaxy SIII telefona, kao što su PopUp Play karakteristika (gledanje filmova i, npr, kucanje poruka), Smart Stay i AllShare, ali i od svog većeg rođaka, Galaxy Note 10.1 tableta, koje se ogledaju u podeljenom ekranu. Kao i prva generacija Galaxy Note-a, softver i ovog fableta je skoncentrisan oko olovčice, odnosno S Pen stajlusa.

Verzija Android platforme, koja pokreće ovaj uređaj je Android 4.1.1 Jelly Beans, što znači da čim uključite telefon, dobijate Google Now, Google Voice i bolji rad telefona omogućen Project Butter karakteristikom ove verzije OS-a. Osim poboljšanja koja smo mogli videti na Galaxy SIII telefonu, Samsung je uključio još nekoliko poboljšanja u glavnim aplikacijama koje se stvarno osete prilikom rada. Na primer, sada je galerija podeljena u kategorije koje vi sami možete odabrati. Kada napravite nekoliko kategorija, slike možete ubaciti u određenu kategoriju. I kad hoćete da vidite sliku sa, npr, rođendana najboljeg druga i ako ste ubacili sve slike sa rođendana u tu kategoriju, odabirom nje moći ćete videti samo slike sa tog rođendana, a ne sve slike. Ono što je još zanimljivo jeste da možete praviti foldere unutar svake kategorije. što veoma pomaže uređenosti vaše galerije. Takođe, možete birati i izgled galerije. Samsung je ubacio mnogo zanimljive 3D efekte. Pogledajte na slikama ispod.

  

  

Karakteristika koju sam već pomenuo, ali koju bih hteo da je izdvojim, jeste rad na dve aplikacije u isto vreme – odnosno ekran podeljen na dve aplikacije. U isto vreme možete surfovati internetom i žvrljati nešto u S Note aplikaciji. Dosta dugo potajno želim ovu aplikaciju na mobilnom uređaju i baš sam se obradovao kad sam video da je Samsung omogućio ovu karakteristiku na Galaxy Note 2 uređaju (kao i na Galaxy Note 10.1 tabletu).

I na ovom uređaju postoji S Voice (konkurencija Apple-ovom Siri asistentu), ali svi koji su probali Samsung-ov S Voice servis su rekli da je on dosta loš i da je Samsung, uvođenjem Google Voice servisa (koji je dosta bolji), trebao izbaciti S Voice iz Nature UX interfejsa.

S Pen

Spomenuo sam da je softver Galaxy Note II, kao i Note, skoncentrisan oko S Pen olovčice. Prvo što moram da spomenem jeste S Note aplikacija. Ona sada uključuje deo za bolju produktivnost gde možete pisati matematičke formule koje će Galaxy Note II razumeti. Ako probate da pišete po ekranu sa olovčicom, primetićete da je to mnogo lakše raditi zbog boljeg dizajna, kao i bolje tehnologije uključene u S Pen olovčicu. Ona je sada deblja i duža, pa se lakše sa njom rukuje. Možete pisati po mejlovima i porukama, gde će se vaš pisan tekst automatski pretvarati u kucana slova.

S Pen sada ima jednu mnogo zanimljivu karakteristiku, a to je Air View. Ona vam omogućava da, npr. kad vam stigne poruka ili mail, samo postavite S Pen iznad ekrana (olovčica ne mora da dodiruje ekran) i pokazaće vam se detalji te poruke. Takođe, prilikom gledanja filmova, možete, preko Air View-a videti nastavak filma na brzinu, kao i preskakati na kasniji deo filma.

Primetićete da se na novoj S Pen olovčici nalazi i jedno dugme. To dugme služi za kopiranje ili seckanje dela internet stranice ili nekog teksta. Kad pritisnete dugme na stajlusu, zaokružite neki tekst ili neku stranicu. Odmah će vam taj isečeni deo postati dostupan za slanje preko maila ili poruke, a može se sačuvati i za neko kasnije korišćenje

 

Međutim, najzanimljvija karakteristika S Pen olovčice uopšte jeste sledeća: kad, tokom razgovora, izvadite S Pen olovčicu, na ekranu se uključi S Note aplikacija. Ova karakteristika vam, prilikom razgovora, omogućava da zapišete nešto što vam sagovornik govori, a trenutno nemate parče papira blizu sebe. Koliko puta vam se tako nešto desilo?

 

HARDVER

Sigurno se pitate kako će se telefon snaći sa svim ovim komplikovanim operacijama. Da je Samsung ubacio slabiji hardver, telefon ne bi bio popularan kao što je sada. Međutim, Samsung je ubacio isti onaj, savršen, procesor koji napaja Galaxy SIII telefon, odnosno četvorojezgarni Exynos 4412. Ali ono što mu omogućava još bolji rad, nego na Galaxy SIII telefonu, jeste veća brzina procesora, koja je sad povećana na 1,6GHz. Procesor ove snage bi trebalo da bude dovoljan da se nosi sa konkurencijom, odnosno sa uređajima koji budu predstavljeni i naredne godine.

RAM memorija je, takođe, povećana u odnosu na Galaxy Note fablet prve generacije. Sada je dostupno 2GB RAM memorije, kao i 16GB interne memorije (10GB je dostupno korisniku), ali se ona može proširiti sa microSD memorijskom karticom. Postoje verzije i sa više interne memorije – 32GB i 64GB.

Baterija kapaciteta 3,100mAh je dovoljno snažna da izdrži i najveće zahteve korisnika na, minimum, jedan dan. Umerenim korišćenjem će baterija izdržati do 2 dana, možda i više. Ali, kako god okrenuli, neće vas izneeveriti. Osim toga, baterija se može menjati, pa možete dokupiti jednu rezervnu i nositi je svaki dan sa sobom, čisto kao rezervu.

MOJI UTISCI

Samsung Galaxy Note II bi trebao da bude proglašen za Android telefon godine. U svakom pogledu on je za klasu bolji od bilo kog drugog modela. Ali, uz neke očigledne mane (dosta je veliki i ne može u stati svaki džep), telefon je i dalje savršen.

Svi power korisnici Android uređaja će biti preterano zadovljni sa ovim uređajem, jer će i nakon čitavog dana korišćenja telefona i mučenja baterije, ona će sigurno dati jedno pola sata slušanja muzike.

Takođe, za ljubitelje pisanja, a ne kucanja, tu je i S Pen olovčica koja će vam umnogo olakšati korišćenje Galaxy Note 2 telefona. Osim toga, oni će imati i pregršt drugih zanimljivosti koje će im se svideti.

Znam da je telefon dosta skup, ali, iskreno, vredi svaki dinar uložen u njega. Za se detalje kupovine, obratite se Mobilnom Shop-u.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments