Home Vesti Šta to donosi Android 4.2 Jelly Bean

Šta to donosi Android 4.2 Jelly Bean

by Admin

Google je osim predstavljanja novih uređaja preko svog bloga, spomenuo i novu verziju Android OS-a nazvanu Jelly Bean (isto kao i prethodna verzija). Kao i uvek, hardver nekako najzanimljivija stavka prilikom svakog predstavljanja i Google sigurno nije razočarao. Ali nekad i sitnice u softveru mnogo znače u celokupnom iskustvu rada na nekom uređaju. I zato, sa tim u vezi, danas pričam o softverskim poboljšanjima na novoj verziji Android 4.2 Jelly Bean.

1. Gesture Typing

Mogućnost kucanja samo prevlačenjem prstom preko tastature jeste funkcija koja je privukla veliku pažnju korisnika pametnih telefona. Napavljene su razne aplikacije koje možete koristiti za ovakav način kucanja po virtuelnoj tastaturi od kojih je najbolja bila Swype aplikacija. Neki tableti i telefoni su dolazi sa preinstaliranom Swype aplikacijom, ali ona nikad nije bila standard na Android platformi. Sa novim update-om, ovakav način kucanja po tastaturi je standardan na novoj verziji Android platforme i nazvan je “Gesture Typing”. Iskreno, ja nikad nisam voleo ovu aplikaciju, ali je dosta ljudi koristi. Ne znam, možda sam staromodan :). Osim toga, update-ovan je i rečnik Android platfome što rezultira u većem razumevanju telefona prilikom speech-to-text funkcionalnosti.

2. Photo Sphere

Juče sam samo spomenuo ovu funkcionalnost, ali šta ona u stvari radi? Ukoliko želite da zabeležite sve ono što vas okuržuje, Photo Sphere vam dozvoljava i to na bolji način nego obična panorama slika. Naime, umesto da uslikate veliku panorama sliku, možete da snimite sliku od 360 stepeni. Prilikom gledanja te slike, možete primetiti da će ona izgledati kao Google Street View slika, a ne kao obična panorama slika. Što je po meni odlična mogućnost. Nakon toga možete postaviti tu sliku na Google +, Maps servis ili poslati nekome preko Gmail-a. Verovatno ćete moći i preko društvenih mreža slati ove slike, kao i preko Cloud servisa, ali i ovo je super za početak. Ako hoćete da vidite primere ovih fotografija, to možete uraditi ovde.

3. Podrška za više korisnika

Ovu karakteristiku je tražio dosta veliki broj korisnika, a jedna je od karakteristika koja se već nalazi u Barnes & Noble’s Nook HD tabletu. Šta ovo znači za vas? Pa to da cela porodica može deliti jedan tablet i svako može kreirati glavne ekrane po njihovom ukusu bez svađanja sa bratom, sestrom, ocem ili majkom. Isto tako, ako kupujete tablet za decu (da ih umirite kad luduju), a imaju različit broj godina, možete sami (ili možete pustiti njih) da kreirate glavni ekran sa igrama i aplikacijama specifičnim za njihov uzrast. Mnogo će manje svađe biti, kao i rečenice, koju obično upućujemo roditeljima: “Što si mi obrisala ikonicu koja je ovde stajala?!” i odgovora: “Meni smeta, i neću da tu da stoji.”

4. Daydream

Ako ste čitali pre nekoliko dana moj post, javio sam da je objavljeno (mada nezvanično) da će Microsoft dizajnirati  nešto slično “screen saver-u” iliti “Live Wallpaper-u” na zaključanom ekranu. Međutim, izgleda da je i Google došao na tu ideju, jer Daydream ima skoro istu funkcionalnosti. Poenta ove aplikacije jeste sledeća – ako pratite određenu aplikaciju za vesti, vreme, sport, ili čisto volite da se slike nasumično menjaju, to možete podesiti na zaključanom ekranu. Svaka novost na aplikaciji koju ste podesili preko Daydream aplikacije će se automatski prikazati na zaključanom ekranu i imaćete opciju da brže vidite tu novost. Nije nešto velika aplikacija, ali će sigurno biti mnogo korisnika koji će koristiti ovu opciju.

5. Google Now i Google Search

Ovo su već opcije koje su viđene na starijoj verziji Android platforme nazvane Jelly Bean, ali su sada dobili update. Sada Google Now sam prikazuje vreme pre nego što počne dan ili, na primer, govori vam za koliko vremena stiže voz ili autobus koji vam treba pre nego što stignete na stanicu. Dozvoljava isto da vidite popularne slike napravljene u vašoj okolini, kao i informaciju o filmovima u bioskopima koji se puštaju u vašoj blizini. Google Search je isto primio jedan update za koji Google kaže da se sada taj servis mnogo lakše snalazi sa svim zahtevima koje imate.

Zaključak

Android 4.2 nije preterano veliki update, ali ima dosta korisnih stvarčica. Google je proširio mogućnosti Android platforme tako da je sada ona snažnija nego ikad. Mislim da, ako Google bude nastavio sa ovakvim inovativnim pristupom, će biti najbolji na tržištu, dosta popularniji od konkurencije.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments