Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia U test

Sony Xperia U test

by Admin

Danas kao poslasticu imam budžetski telefon Sony Xperia linije telefona, nazvan Sony Xperia U. Kad je Sony otkupio Ericsson-ov udeo u kompaiji, izbacio je to ime iz naziva budućih uređaja. Svi su se pitali kako će Sony funkcionisati bez dugogodišnjeg partnera, ali izgleda da im dobro ide. Prvi telefoni, nakon te akvizacije, jesu telefoni Xperia linije – Xperia S, Xperia P i Xperia U.

Xperia U telefon je, kao što sam rekao, budžetski orijentisan telefon, ali za svoju cenu nudi više nego što to nude ostali proizvodi koji su, isto tako, klasifikovani kao budžetski uređaji. Totalno novi i prelep dizajn krasi sva tri modela Xperia linije, kao i zanimljive raznobojne kapice na dnu telefona koje se mogu menjati.

Za više detalja, kao i za informaciju gde možete kupiti ovaj telefon po najjeftinijoj ceni, nastavite čitati.

DIZAJN

Ovaj telefon, kao i cela Xperia linija, iako ima kockast dizajn, veoma lepo izgleda. Zadnji poklopac je zaobljen i prirodno stoji u ruci. Postoji nekoliko karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih uređaja na tržištu, a najupadljivija je providna traka ispod ekrana koja menja boju. Ta traka, zavisno od kapice na dnu telefona, kao i vaših podešavanja, može da svetli s vremena na vreme u raznim bojama, kad dobijete neku notifikaciju (propušten poziv, poruku) ili samo pri radu. Boja te providne linije zavisi od kapice koja se nalazi na dnu uređaja. Kapice se mogu , kao i providne trake, menjati u nekoliko boja – bela, plava, zelena, crvena, ljubičasta, roze i žuta.

Prednja strana telefona je uvek najzanimljvija. Sony Xperia U poseduje Reality LCD ekran veličine 3,5 inča i rezoluciju od 480 x 854 piksela. Takva rezolucija na ekranu te veličine nije, iskreno rečeno, standardna, ali zbog toga ekran ima veliku gustinu piksela po inču (280ppi), tako da ćete teško moći razlikovati pojedinačne piksele. Osim toga, ekran ima veoma žive boje koje se mogu videti i po jakom suncu, ali i dobre uglove gledanja. Jedina loša stvar kod ovog ekrana jeste što se dosta vide otisci prstiju. Ali taj problem rešavate kupovinom zaštite ekrana. Osim toga, prednja strana ima i VGA kameru za video čet, tri kapacitivne tačkice (ne tastere) koje je veoma lako promašiti i senzor za blizinu i osvetljenje.

 

Zadnja strana nije zanimljiva kao i prednja, ali vredi pričati o njoj. Iako je uređaj napravljen od plastike, ona je veoma fina i glatka. Ne bi trebalo da bude magnet za prste, ali ako vam se ruke dosta znoje, biće i dosta otisaka. Međutim nije ih teško ukloniti. Na zadnjem delu telefona se nalazi kamera rezolucije 5 megapiksela, blic i zvučnik. Kamera je doživela veliki redizajn, što je slučaj kod svih novih telefona iz Xperia linije. U poslednje vreme je dosta proizvođača počelo u prvi plan da stavlja, ne megapiksele, već kvalitet sočiva. Ova kamera, osim što slika veoma dobre slike, ima sposobnost snimanja u 720p rezoluciji. Jačina, kao i kvalitet zvučnika je dosta dobar, iako nije na najvišem nivou. A ako vas zanima kvalitet kamere ovog telefona, pogledajte sliku ispod. Slika je napravljena po tmurnom danu (mala količina svetlosti), ali su detalji više nego vidljivi.

 

Sa donje strane  se nalazi famozna kapica, koju možete menjati (ako vam se ne sviđaju boje kapica koje dolaze uz ovaj telefon, druge možete dokupiti), i mikrofon. Sa desne strane se nalazi dugme za zaključavanje, kao i dva dugmeta za regulisanje zvuka i dugme za slikanje, dok je leva strana rezervisana za microUSB port. Na gornjoj strani se nalazi otvor veličine 3,5mm za slušalice, kao i drugi mikrofon za bolji poništavanje okolnih zvukova.

   

SOFTVER

Sony je redizajnirao korisnički interfejs za nove uređaje u Xperia liniji. Sada svi telefoni ove linije koriste UXP NXT (Timescape) interfejs koji ima veoma lepe vizuelne efekte, kao i bolju funkcionalnost od prethodnika. Sad je moguće menjati teme (uglavnom se menjaju samo boje) koje iskorišćavaju veliku rezoluciju panela u Xperia telefonima među kojima je i Xperia U. Međutim, veliko je razočarenje što svi uređaji Xperia linije, kao i Xperia U, iako sposobni da rade na Android Ice Cream Sandwich platformi, rade na Gingerbread OS-u iz kutije. Ali nemojte da vas ovo obeshrabri – Sony je obećao update svih telefona Xperia linije na ICS OS (osim dosta slabijih modela). Doduše, ne verujem da će ovaj telefon dobiti Jelly Bean OS, ali će ICS biti više nego dovoljan. Sony je u svoju Timescape UI dodao neke vizuelne funkcije ICS teme, tako da će, barem u početku, telefon izgledati kao ICS telefon.

  

Ono što moram da istaknem jeste interfejs muzičkog plejera. Sony je proveo dosta vremena u dizajniranju tog interfejsa i mislim da je on super odrađen. Muzički plejer je veoma jednostavan, a widget za taj plejer je veoma dobro odrađen. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da se može podesiti interfejs tako da kad slušate određenu pesmu, providna traka svetli bojom koju vi sami odredite. Kul, zar ne?

  

HARDVER

Hardver je ono po čemu se ovaj telefon izdvaja od konkurencije. Iako je budžetski orijentisan telefon, hardver je spektakularan (za ovaj cenovni rang). Uglavnom uređaji, budžetski orijentisani uređaji, ovog cenovnog ranga drugih kompanija imaju jednojezgarni procesor i loš GPU, ovaj telefon ima dvojezgarni Cortex A9 procesor radnog takta od 1GHz i Mali 400 GPU. Šta ovo znači za vas? Pa to da će telefon raditi bez štucanja, bez zastajkivanja, ali i da će zahtevnije igre i programi raditi dosta dobro.

Osim toga, uređaj ima i 512MB RAM memorije. Začkoljica je što je današnji standard 1GB RAM memorije, ali ukoliko ne otvorite veliki broj aplikacija odjednom, nešto manja RAM memorija vam neće smetati.

Međutim, ono što mi mnogo smeta jeste nedostatak microSD kartice. Mislim da je Sony mogao ubaciti i slot za microSD karticu. Da se razumemo, Xperia U telefon, sa svojih 12mm debljine, nije tanak. Sigurno je bilo mesta za memorijsku karticu. Ali dobro, šta je tu je. Barem su ubacili dosta interne memorije – 8GB, ali je samo 4GB dostupno za korisnika (instaliranje aplikacija, ubacivanje pesama, slika, filmova itd). Što nije puno, ali je dovoljno za poneku aplikaciju, dosta slika i nešto muzike. Kombinacija postoji dosta, ali samo vi odlučujete kako ćete rasporediti internu memoriju.

Baterija od 1,300mAh će biti dovoljan za ceo dan umerenog korišćenja. Naravno, dešavaće se nekad da traje manje od jednog dana, ali takvi su Android telefoni – morate racionalnije trošiti bateriju (ili kupite rezervnu, pa da budete sigurni).

MOJI UTISCI

Telefon je više nego dobar. Za cenu od oko 190 evra, koju možete naći na našoj najvećoj internet prodavnici Moblie Shop (verujte mi, ovo je najpovoljnija cena), vredi ga uzeti. Za taj novac dobijate dvojezgarni procesor, dobru grafiku, veoma dobru kameru, dosta lep dizajn i kompaktan telefon.

Iskreno rečeno, po mom mišljenju, uglavnom će se devojke interesovati za ovaj telefon. Naravno, ovaj telefon je za sve, ne samo za devojke. Ali zbog tih promenljivih kapica, devojke će smatrati ovaj uređaj više kao accessory nego kao telefon, jer će u svakom trenutku moći da promene boju, u zavisnosti od njihovog trenutnog stajlinga :).

Ja sam čovek koji više voli telefone sa većim ekranom, pa me ovaj telefon preterano ne privlači. Zbog toga koristim LG Optimus L7 telefon, iako je po specifikacijama slabiji. Ali to su moje preferencije. Oni koji hoće snažan telefon u malom pakovanju, ovo je uređaj za vas.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments