Home Vesti Zbog čega Apple mora da izbaci iPad mini

Zbog čega Apple mora da izbaci iPad mini

by Admin

Apple iPad je i dalje jedan od najboljih i najprodavanijih tableta na svetu. I to će biti realnost sigurno još neko vreme. Ali nakon toga? Apple ne može da ima u ponudi samo jedan tablet, dok Android tableti izlaze sa svih strana. Iako Apple drži 52% tablet tržišta, on je dosta manji od 81%, koliko je bilo prošle godine.

Znate zbog čega je Android uzeo veliki deo tržišta od Apple-a? Zbog Kindle Fire tableta. Taj mali 7-mo inčni tablet iz 2011. godine sa cenom duplo manjom od iPad-a je osvojio srca, ali bogami i novčanike kupaca. Dosta će ljudi, iako imaju 450 dolara za iPad, pre kupiti dva Kindle Fire tableta. Međutim, videvši potencijal u jeftinim tabletima, Google je predstavio i svoju verziju tableta od 200 dolara. Sa svojim Nexus 7 tabletom, Google je napravio novi bum na tom tržištu i bukvalno rasprodao celokupne zalihe tog tableta.

A šta se onda desilo? Jeff Bezos je predstavio nove verzije Kindle Fire tableta koje su koštale od 200 dolara i naviše, sa izuzetkom jednog tableta, koji je poboljšana verzija prošlogodišnjeg tableta sa još manjom cenom, od 160 dolara.

Zbog svega navedenog Apple mora da uradi nešto po tom pitanju. Ukoliko ništa ne urade, tržišni udeo će se značajno smanjiti. Pitanje je samo: šta uraditi? Odgovor je prost: iPad mini. Da, minijaturna verzija najpopularnijeg tableta na svetu (sa manjom cenom) bi bilo ono što bi opet povratilo Apple na vrh. Bitno je samo da Apple ne zapostavi odnos cene i kvaliteta, tj da hardver tog tableta ne bude lošiji od hardvera njegovih konkurenata za cenu manju od iPad tableta (koja bi trebalo da bude oko 250 dolara i veličinu ekran od 7,85 inča).

Bile su priče da će Apple predstaviti svoj tablet za dve nedelje, ali skeptičan sam povodom toga. Jer jednog dana se pojavi glasina da će takav tablet biti dostupan za dve nedelje, a sledećeg dana se pojavi vest da nastupaju problemi u proizvodnji tog tableta. Kad bude nešto novo povodom ovoga, pisaću, do tad voleo bih da čujem vas.

Da li biste kupili iPad mini tablet i koja je maksimalna cena koju bi ste platili za njega? Uzmite u obzir i Google Nexus 7 (njegovu cenu i kvalitet).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments