Home Vesti IBM SPRINT – vodič kroz softverski portfolio

IBM SPRINT – vodič kroz softverski portfolio

by Admin

Lokalna kancelarija IBM – International Business Machines d.o.o. je, ove godine po drugi put, organizovala skup pod nazivom IBM SPRINT u hotelu Hyatt Regency.

Osnovni cilj ovog skupa je predstavljanje mogućnosti softverskih rešenja iz IBM portfolija, te znanja i kapaciteta lokalne IBM kancelarije. IBM SPRINT 2012 je okupio blizu 200 poslovnih korisnika, menadžera prodaje, marketinga, IT menadžera  i drugih profesionalaca iz različitih industrija.

Ideja vodilja ovogodišnje konferencije bile su inovacije, čime je IBM apostrofirao jedan od svojih ključnih koncepata kojem je, kao kompanija sa najvećim brojem patenata, posvećen.

Ceo svet postaje pametniji, povezaniji i sve više instrumentalizovan. Te promene utiču na sve segmente ljudskog života- od automobila, svih vrsta uređaja,  puteva, električnih mreža, odeće, čak i prirodnih sistema koji su vezani npr. za poljoprivredu i vode. U srcu ovih promena je softver koji nadograđuje današnje sisteme i procese. Softver je ključ za stvaranje pametnije planete i korišćenje njenog potencijala u celosti.

Događajem poput ovog, IBM nastoji da prikaže kako da što lakše prihvatimo ove promene i da ponudi svoju podršku u tome.

Prezentacije softverskih rešenja odvijale su se u dve paralelne sesije pa su prisutni mogli da izaberu između tema koje ih interesuju i o kojima žele da saznaju više. Takođe je bila ponuđena mogućnost da se prate „live“ demonstracije softverskih rešenja pri čemu su IBM eksperti bili na raspolaganju za sva pitanja i pomoć oko konkretnih problema tokom trajanja događaja.

Na samom početku prisutne je pozdravio Miloš Nikolić, menadžer softverske grupe za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, koji je opisao usmerenje IBM-a u pogledu razvoja softverskih rešenja, kao i osnovne trendove u ovoj oblasti.

„Kroz stogodišnju istoriju IBM-a imali smo bezbroj prilika da proverimo ispravnost naših osnovnih ubeđenja kao što su posvećenost uspehu svakog klijenta, poverenje i lična odgovornost u svim odnosima i težnja ka inovacijama značajnim za naše korisnike, IBM, ali i za ceo svet. Puno toga se promenilo za 100 godina, ali ovi principi nisu i sigurno je da će biti aktuelni i u budućnosti.

Jedan od ključnih elemenata razvoja kompanije je softver.  Softverski biznis IBM-a vredan je oko 22 milijarde dolara godišnje i doprinosi ukupnom profitu kompanije sa 44%. To i jeste razlog zašto je IBM poslednjih 10 godina fokusiran na razvoj sopstvenih softverskih rešenja, ali i na masivne akvizicije u ovoj oblasti, pa tako, od preko 120 akvizicija, čak 80 je vezano za softverski biznis.  Ponosni smo na činjenicu da smo samo u toku prošle godine registrovali 6180 patenata, od čega 1140 softverskih, a za ovu godinu očekujemo da taj broj bude i veći”, istakao je Nikolić.

Plenarno predavanje koje je poslužilo kao uvod u brojne teme ovog skupa bilo je o izazovima stvaranja pametnijeg grada, a održao ga je Gregor Lončar, IBM stručnjak za industrijska rešenja.

Svi koji su bili zainteresovani za skup, a nisu mogli da prisustvuju, imali su mogućnost da prate plenarno predavanje iz Hyatt-a preko live streaming-a na ovom sajtu.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments