iPhone 5 – šta je novo

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Malopre sam napisao, u najkraćim mogućim crtama, specifikacije novog iPhone 5 telefona. Ali sad ću da predstavim novi flagship telefon Apple kompanije malo bolje.

Iskreno rečeno, uzbuđenje pred predstavljanje novog iPhone-a je uvek bilo veliko. Svi su se pitali: Šta je Apple sad smislio? Kakav će dizajn novi iPhone imati? Međutim, toga sada nije bilo. Sve specifikacije novog Apple telefona su detaljno otkrivene čak nekoliko nedelja pred samog predstavljanja. Osim specifikacija, dizajn samog telefona (koji je u prethodnim modelima bio totalno nepoznat) je predstavljen na svim mogućim tehnološkim blogovima. I nekako, dok sam slušao novosti o ovom telefona, činilo mi se kao da sam ovo već gledao – fora deja vu. Sad ću malo ekstenzivnije da pričam o specifikacijama.

Kao što je prikazano u, do sada, bezbroj snimaka i slika, iPhone 5 je za 18% tanji nego iPhone 4S. Osim toga što je tanji, on je i lakši za oko 20%, što znači da je novi telefon težak 112g. Ekran je jedna od najzanimljivijih karakteristika novog telefona, jer je po prvi put dobio povećanje – sada iznosi 4 inča. Rezolucija telefona je isto veća i ona iznosi 1,136 x 640 piksela i pri toj rezoluciji, ekran zadržava naziv Retina displej. Retina displej na iPhone-u 5 ima istu gustinu piksela po inču kao i iPhone 4 i 4S, odnosno ima 326ppi. Ta razlika između 940 piksela i 1,136 piksela u visini je zbog dodatog reda ikonica (ekran sad može imati 5 redova ikonica, umesto 4). Aplikacije će “kvalitetno” iskorišćavati veći ekran, jer neće biti samo rastegnute, već će ekran stvarno prikazivati više informacija.

Tehnologija ekrana je dobila update jer su senzori dodira ugrađeni u sam dizajn telefona, što daje 30% tanji displej, a samim tim i tanji iPhone. Osim tankoće, ekran će imati manji odsjaj prilikom upotrebe.

Što se tiče konekcija, Apple iPhone dobija i “Ultra Brzu Wireless” konekciju (tj 4G LTE). On će isto podržavati i GPRS, EDGE, HSPA, HDPA+ i DC-HSPDA. LTE na novom telefonu može raditi na svim mrežama koje nude 4G konekciju, a to su Sprint, AT&T i Verizon u Americi; Bell, Telus, Fido, Virgin i Kudo u Kanadi; Softbank, Smartone, Singtel i SK Telekom u Aziji; Telstra, Opus i Virgin Mobile u Australiji i Dojče Telekom i EE u Evropi. WiFi je dobio update i sad podržava 802.11 a/b/g/n wireless konekcije.

iPhone 5 je dobio novi procesor (tj isti procesor koji se nalazi u novom iPad-u) pod nazivom A6. On je, po rečima Phil Schiller-a, za 2 puta brži od A5 procesora, ali ima i 2 puta bolju grafiku. Isto tako, novi A6 procesor se smanjio, odnosno on je 22% manji od A5 procesora.

Baterija pruža iste performanse kao i baterija u iPhone 4S telefonu, iako sad sadrži i LTE konekciju (koja troši bateriju kao luda). Pogledajte sliku koja pokazuje koliko baterija može izdržati prilikom rada (ili u standby modu).

iSight kamera nije puno bolja od kamere na prethodnom modelu telefona. Ona ima rezoluciju od 8 megapiksela, rezoluciju od 3,264 x 2,448 piksela sa pozadinskim osvetljenjem, hibridni IR filter, sočivo sa 5 elemenata, f2.4 aparaturu i manja je za 25% od prethodne. Ono što je poboljšano jeste slikanje u uslovima sa malo svetlsoti. Phil je obećao od 1,7 do 2,1 puta bolje performanse od prethodne kamere.

Panorama slike, koje iPhone 5 sada može slikati, imaju rezoluciju od 28 megapiksela (to su u stvari nekoliko slika u jednoj, pa zbog toga velika rezolucija). Osim svih ovih karakteristika, novi iPhone može snimati u 1080p rezoluciji, ima bolju stabilizaciju slike i mogućnost slikanje slika prilikom snimanja.

Karakteristika koja je sada realnost, a koju niko nije želeo, jeste manji dok konektor (ok, ima ljudi koji su želeli to). Apple je smanjio dok konektor i sad se 30-pin konektor više ne koristi, već se koristi novi “Lighting” konektor. Ali on uopšte nije specijalan. Niti nudi brže punjenje, niti brže prebacivanje multimedijalnog sadržaja. Jedino što je zanimljivo jeste to što ga možete prikačiti na iPhone (i iPod Touch i iPod nano) kako god hoćete – “It can be plugged in either direction”, Schiller je rekao. Međutim, ukoliko hoćete da povežete uređaje koji rade sa 30-pin konektorom sa novim iPhone-om, morate dokupiti adapter (ma niko ovo nije predvideo).

Poslednje, ali ne i manje važno, jeste to da će iPhone 5 doći sa iOS 6 operativnim sistemom.

Ovo su neka poboljšanja u novom iPhone-u. Ali, kao što sam rekao, ovo mi dođe kao deja vu. Sve je već viđeno, otkriveno, predstavljeno, slikano itd.

Ako ćemo da zaboravimo to, ovaj telefon je dosta dobar. Ima dobre specifikacije, karakteristike, a cena mu je kao i kod prošlog modela. Milslim da će se ovaj telefon dobro prodavati i da će Apple fanovi sigurno veličati ovaj telefon kao najbolji na svetu. Mada, tek treba da vidimo performanse, pa tek onda na osnovu njih da zaključimo da li je stvarno bolji.

Šta vi mislite, da li je vredno uzimati ovaj telefon?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×