HTC je prodao deo vlasništva nad Beats Electronics

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Prošlog avgusta je HTC kupio 50,1% Beats Electronic kompanije za oko 309 miliona dolara. Ali je nakon nepunih godinu dana prodala polovinu svojih akcija nazad Beats Electronic-u za oko 150 miliona dolara. Beats Electronic je kompanija koja se bavi poboljašnjem audio tehnologije na mobilnim uređajima i njeni osnivači su Dr. Dre i Jimmy Iovine.

„Ovom prodajom Beats dobija veću fleksibilnost za postizanje globalne ekspanzije, dok HTC i dalje ima veliki udeo, kao i ekskluzivno pravo u integrisanju ove tehnologije u mobilne uređaje“ kažu HTC zvaničnici.

Međutim, analitičari u Morgan Stanley-ju nisu toliko optimistični. Oni kažu da se brinu zbog odluke HTC-a da smanje sopstveni udeo u ovoj kompaniji. Oni su izražavali zabrinutost oko prvobitne akvizacije ove kompanije prošle godine, pa sve do nedavne prodaje dela akcija nazat Beats Electronic-u. Kažu da je ova prodaja akcija početak odvajanja HTC-a od Beats-a i dodaje da od početka ove saradnje nije bilo puno sinergije između njih.

HTC je, pored ove objave, rekao da je pozajmio 224 miliona dolara sa kamatom na godinu dana.

HTC se konstantno bori da se takmiči sa Samsung Galaxy telefonima i sa Apple iPhone uređajima i mislili su da će im partnerstvo sa Beats Electronic-om doneti prednost nad konkurencijom. Ali izgleda da su pogrešno procenili, jer se ovo partnerstvo nije pokazalo kao korisnim. Tajvanska kompanija kaže da će i dalje imati ekskluzivna prava na Beats Audio tehnologiju koju će ugrađivati i u buduće modele telefona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×