Nokia X3-02 test

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×

Nokia X3 Touch and Type telefon (Nokia X3-02) je jedan od onih telefona koji nisu skupi, a nose sa sobom dosta potencijala. Zašto to kažem? Zato što je jedino Nokia uvidela da dosta ljudi hoće da proba ekrane na dodir, ali neće da se odreknu telefona sa dugmićima. Ovo je hibrid između te dve kategorije telefona, koju je prvo Nokia počela da nudi. Ekran je rezistivni i veličine 2,4 inča, dok je tastatura veoma neobična – nije standardna 5 x 3, već 4 x 4 (barem što se tiče brojčanika).  I ovo sve nudi za dosta solidnu cenu. Ukoliko vas zanima detaljan opis ovog telefona, nastavite čitati.

 

DIZAJN

Nokia X3-02 je dosta tanak telefon, jer je na najdebljem delu tanak 9,6mm i težak samo 78 grama, tako da će stati u bilo koji džep ili futrolu. Nokia je pogodila u centar i sa dizajnom ovog telefona, jer je, iskreno, dizajn mnogo dobar i odudara od sivila ostalih uređaja. Bar što se dizajna tiče. Dizajn Nokia Asha 302 telefona podseća na ovaj telefon, što je uopšte nije loše, čak je i odlično. Bez obzira što je napravljen od plastike, deo koji čuva bateriju je napravljen od aluminijuma koji krasi zadnji deo telefona i kada se ovaj telefon uzme u ruke, osetićete kao da ste više platili za ovaj telefon.

  

Ekran je udoban za ono što se koristi, jer je sa veličinom od 2,4 inča i rezolucijom od 240 x 320 piksela donosi sasvim solidno iskustvo pri radu. Zbog toga što je ekran rezistivan, ne ide sve glatko kao po loju kao kod drugih, skupljih, Nokia telefona sa kapacitivnim ekranom, međutim dobićete sigurno jedno od najboljih iskustava koje rezistivni ekrana na dodir može doneti.

Gornji deo telefona je najširi, jer se tu nalazi kamera. Kako idemo ka dnu telefona, debljina telefona se smanjuje, tako da se može reći da ima dizajn suze (teardrop design), kao što se sumnjalo da će i novi iPhone imati. Najveći deo prednje strane je iskorišćen za ekran, dok se odmah ispod njega nalaze dugmad za javljanje, poruke, muziku i prekidanje veze, a numerička tastatura se nalazi ispod toga. Iznad sam rekao da je ova tastatura veoma neobična, jer se treba navići na dizajn tastature. Dugmad su velika, izdignuta i laka za pritiskanje, ali se *, 0 i # se nalaze pored dugmadi 3, 6, i 9. Prilikom kucanja sam nekoliko puta pogrešio, jer sam umesto 0, stiskao broj 8 koji se nalazi tamo gde bi trebala biti 0. Pogledajte slike tastature i videćete o čemu pričam, ako ne razumete ovo što sam upravo rekao. Pokušao sam što bolje da objasnim probleme prilikom kucanja na ovom telefonnu, barem dok se ne naviknete na dizajn tastature. Ali kada se naviknete, videćete da je zadovoljstvo kucati po njoj.

Na donjoj strani telefona se nalazi zvučnik, dok se na gornjoj strani nalzi microUSB, otvor za punjač i ulaz za slušalice veličine 3,5mm. Na desnoj strani uređaja se nalaze tasteri za regulisanje zvuka, kao i taster za zaključavanje telefona, a na zadnjoj strani telefona se nalazi kamera od 5 megapiksela, bez blica i aluminijumski poklopac za bateriju, koji pridodaje na lepoti ovog uređaja.

   

INTERFEJS

Ukoliko pritisnete dugme za prekidanje veze ili za zaključavanje, upaliće vam se ekran gde morate da dodirnete “Unlock” dugme na ekranu, što je lepo odrađeno da se telefon ne bi slučajno otključao u džepu. Kada se otključa, videćete standardni S40 interfejs, koji lepo izgleda kod Nokia uređaja sa ekranom na dodir. Međutim, kada rekao sam već da ovaj ekran na dodir nije fluidan kao neki Android telefoni ili skuplji modeli Nokia telefona. Štaviše nekad se činio, dok sam ga ja koristio, da ekran uopšte ne reaguje. Ali, ne mogu više ni da očekujem od ekrana ove kategorije (mora da bude po neki bag). Kada skrolujem kroz poruke, desi se nekad da se lista zaustavi i, kao što sam rekao malopre, da ne reaguje, ali to se samo par puta dogodilo.

To su neke negativne strane ove ovog telefona. Sada da kažem nešto o pozitivnim stranama. Rezistivni ekran je stvarno najbolji koji možete videti kod nekog telefona sa tom vrstom ekrana, mada se takvi telefoni više ne prave. A za cenu po kojoj ovaj telefon dolazi, dobijate dosta dobru ponudu. Nokia je mogla da npr ubaci i d-pad za kretanje po meniju, ali je iskreno bolji ekran na dodir, pa makar bio i rezistivni. Isto tako, telefon zavibrira kad god pipnete po ekranu i to je dobro, jer znate da je vaš odabir prihvaćen (ali i ako nešto slučajno stisnete, pa da obratite pažnju). Ako mislite da je veličina ekrana previše mala i da morate da koristite olovčicu, varate se. Interfejs je veoma intuitivan i jednostavan. Sve na ekranu je veoma veliko, jednostavno i lako za upotrebu.

   

 

I da, MNOGO mi se sviđa S40 platforma, jer postoje na hiljade tema sa kojima možete promeniti ceo UI, a isto tako lako možete napraviti i sami temu za vaš telefon, preko programa. Tako vam telefon neće biti dosadan, ali i ako vam dosadi, jednostavno promenite temu i kao da imate nov telefon. Barem sam ja imao takav osećaj.

KAMERA I MULTIMEDIA

Bez blica i autofokusa, kamera na ovom telefonu je i dalje dosta dobra, jer ima 5 megapiksela koja hvata dosta solidne slike. Slike slikane preko dana su veoma dobre, dok slike koje su napravljene u zatvorenim prostorijama sa malom količinom svetlosti su nešto lošije. Isto tako, nemojte misliti da slikate neki tekst (iz npr neke knjige) sa ovom kamerom i da vam on ispadne super, jer neće. Moći će da se pročita, ali će slika biti dosta lošeg kvaliteta.

  

Boja na slikama nije stalna, već je nekad realna, a nekad isprana. Uglavnom sve zavisi od količine svetlosti, ukoliko je ona prisutna, i u velikoj količini, slike, detalji i boje će biti realni u veoma oštri, ali ako nema svetlosti dovoljno, onda se nemojte ni truditi da slikate, iskreno.

  

Muzički plejer je veoma jednostavan i lak za upotrebu i dosta dobro obavlja reprodukciju muzičkog sadržaja. Zvučnik je veoma jak, ne krči i pesma ne gubi na kvalitetu kada se on pojača do maksimuma (kao kod nekih telefona). Slušalice koje dolaze uz telefon su žloše i sigurno ćete hteti druge, ali je reprodukcija dosta dobra za bilo koje slušalice (dobro, one kod kineza za 500 dinara vam sigurno neće biti dobre, pa čak i da ste kupili telefon sa beats audio tehnologijom). Trebaće vam i microSD kartica do 32GB, jer uređaj dolazi sa samo 140MB memorije.

  

KONEKCIJA I INTERNET

Iako je ovo jedan od budžetskih telefona, način konekcija ne manjka, jer ova telefon nudi čak i Wi-Fi konekciju, pored standardne 3G. Isto tako, ovaj telefon ima i Bluetooth 2.1. Jedno što se ovaj telefon razlikuje od skupljih modela (što se tiče konekcija), jeste to da ovaj telefon nema GPS.

Surfovanje internetom je dosta dobro na ovom uređaju, jer je Nokia baš sredila pretraživač za X3-02 telefon. Standardni Nokia pretraživač dobro učitava mobilne stranice, a ako prebacite iz mobilne u desktop stranicu, onda je dosta problematično skrolovati kroz nju. Međutim, ovaj telefon dolazi sa preinstaliranim Opera mini pretraživačem, koji poboljšava iskustvo pretraživanja interneta, tako da sam njega mnogo više korstio nego standardni Nokia pretraživač.

  

Takođe se može podesiti i mail na ovom telefonu i može se sastavljati, primati i slati mail. Može se podesiti i Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail i ostai mail provajderi. Interfejs je veoma lagan za korišćenje i fluidan.

SOFTVER

Ovaj telefon ima standardnu S40 platformu, koju ne možete videt na nekom modernijem telefonu. Ali je dosta dobar za nezahtevne korisnike koji hoće povremeno da odigraju neku igricu, kao što je Gutar Hero 5, da provere mail, pišu poruke, provere i napišu facebook status itd. Pored svih i prednosti i nedostataka, S40 platforma je dostigla savršenstvo kod Nokia X3-02 telefona i može se smatrati jednim od boljih telefona sa S40 platformom.

 

ZAKLJUČAK

Zbog toga što X3 telefon ima dobre zvučnike, na njemu je zadovoljstvo pričati sa sagovornikom i isto tako možete očekivati veoma čist i tačan audio. Bilo je vremena kad mi je bio potreban malo veći zvuk pri telefoniranju (u onim starim autobusima), ali opet, koji telefon ima toliko jak zvučnik da nadglasa buku u gradskim autobusima.

Baterija je stvarno jedna od boljih karakteristika ovog uređaja, jer je trajala oko 3 dana (barem meni). Najviše vremena sa ovim telefonom sam, uglavnom, potrošio za priču i poruke, ali opet je dosta dugo trajala (Wi-Fi sam samo povremeno koristio).

Nokia X3-02 ću preporučiti uglavnom nezahtevnim korisnicima, kao što sam rekao i za Nokia Asha 302 telefon. Oni kojima su bitne aplikacije i brzina i koji zagledaju u benchmark rezultate, neka gledaju neki drugi telefon. Ali oni koji cene dizajn, jednostavnost i upotrebljivost telefona, mogu slobodno da se odluće za ovaj telefon, jer sigurno neće pogrešiti. Ima i nekoliko drugih opcija, kao što je Sony Ericsson Zylo i Nokia X3-00, ali mislim da je ovaj pravi izbor, baš zbog ekrana na dodir i zbog cene, koja se kreće oko 150 evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×