Home Vesti Windows 8 i Windows tableti

Windows 8 i Windows tableti

by Admin

Novi Windows bi trebalo da bude jedan od najštedljivijih Windows platformi do sada. Ali i pored toga, Microsoft pravi svoj RT verziju Windows 8, koji dodatno smanjuje pritisak na bateriju, ali će biti i dosta jeftiniji, jer ARM će praviti nove procesore koji će biti jeftiniji od Intel-ovih procesora.

Izvori u Microsoft-u kažu da, ako se napravi takav Windows i ukoliko se iskoriste ti novi ARM procesori, Windows tableti će koštati manje od 300$. Intel pokušava isto da smanji cenu procesora, a da ih u isto vreme ubrza, ali im ne polazi sa rukom, jer oni planiraju, da najjeftiniji tablet, sa njihovim novim procesorima košta minimum 300$. Microsoft je uvrstio HP, Dell, Lenovo, Acer, Asus i Toshiba-u kao prvi proizvođači koji dobijaju taj novi Windows na laptopovima i desktopovima, ali su Lenovo i Acer baš zagrizli da naprave prvi Windows tablet.

Priča se da će se, do kraja godine, izbaciti oko 32 Windows tableta (znam, baš je puno). Prema Microsoft-u, taj novi OS za tablete će imati i Word, Excel i PowerPoint u svojim standardnim verzijama, sa ARM procesorima na svim tabletima. Oni hoće da smanje učešće Apple-a na tržištu tableta ispod 50% sa sadašnjih oko 70%. Ali uređaj do 300$ sa instaliranom originalnom verzijom Word-a i Excel-a, će dosta biti tražen, jer je Microsoft Office dosta skup, pa je stvarno super što će svako ko uzme tablet dobiti i te programe besplatno. Ali će želje Microsofta možda ionako biti uslišene, mada možda ne onako kako bi oni želeli. Najverovanije će Apple imati smanjeno tržišno učešće na oko 50%, ali će tu, posle Apple-a, dominirati Google-ov Android OS. A zbog kupovine Motorole, mogu izbaciti svoj tablet i dosta tako pomutiti račune Apple-u. Videćemo još šta će Microsoft i kompanije koje će praviti Windows tablete napraviti, ali za Microsoft bi bilo bolje da naprave jedan stvarno dobar tablet, da nadoknade ovako kasno učešće na ovo tržište.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments